Ο Neil deGrasse Tyson είναι Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο συναρπαστικούς ομιλητές όταν πρόκειται για θέματα επιστήμης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν επισκέφθηκε το Πλανητάριο Χέιντεν. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ, όπου ήταν αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φυσικών Επιστημών, πήρε το πτυχίο του στη Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1980. Το 1989 πήρε πτυχίο μάστερ στην Αστρονομία, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ενώ το 1991 πήρε το διδακτορικό του στην αστροφυσική, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Στο παρακάτω βίντεο τίθεται η ερώτηση : « Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό γεγονός που μπορεί να μοιραστεί ο Tyson με όλους εμάς σχετικά με το σύμπαν». Η βαθυστόχαστη, συγκινητική και γεμάτη κίνητρο για τους ανθρώπους απάντηση του, παρουσιάζεται όμορφα σε συνδυασμό με θεαματικές εικόνες και μουσική, σε ένα τρίλεπτο οπτικοακουστικό σύνολο.

«Το πιο εκπληκτικό γεγονός είναι η γνώση ότι τα άτομα που περιλαμβάνουν ζωή στη Γη, τα άτομα που δημιουργούν το ανθρώπινο σώμα, είναι ανιχνεύσιμα στις χοάνες που μετέτρεψαν τα ελαφριά στοιχεία σε βαριά στοιχεία στον πυρήνα τους, κάτω από τεράστιες θερμοκρασίες και πιέσεις.

Η υψηλή μάζα κάποιων από των αστεριών μεταξύ τους έγινε ασταθής στα μεθεπόμενα τους χρόνια. Εκκολάπτονταν και στη συνέχεια εκρήγνυνταν, διασκορπίζοντας τα εμπλουτισμένα σπλάχνα τους στο γαλαξία. Σπλάχνα φτιαγμένα από άνθρακα, άζωτο και οξυγόνο και όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή την ίδια. Αυτά τα συστατικά γίνονται μέρος των αέριων νεφών που συμπυκνώνονται, εξελίσσονται και διαμορφώνουν την επόμενη γενιά των ηλιακών συστημάτων, αστεριών δηλαδή, που γύρω τους περιστρέφονται πλανήτες. Και εκείνοι οι πλανήτες πλέον έχουν τα συστατικά της ίδιας της ζωής.

Έτσι ώστε όταν εγώ κοιτάω ψηλά το νυχτερινό ουρανό, ξέρω ότι ναι, είμαστε μέρος αυτού του σύμπαντος, είμαστε μέσα σε αυτό το σύμπαν, αλλά ίσως ακόμα πιο σημαντικό  είναι ότι το σύμπαν βρίσκεται μέσα σε εμάς.

Όταν αντανακλώ στο γεγονός αυτό, κοιτάω ψηλά – πολλοί άνθρωποι νιώθουν μικροί καθώς μοιάζουν μικρόσωμοι σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος- αλλά εγώ νιώθω μεγάλος, επειδή τα άτομα που με συναποτελούν προέρχονται από εκείνα τα αστέρια.

Υπάρχει ένα επίπεδο αλληλοσύνδεσης. Αυτό είναι αυτό που πραγματικά θέλεις στη ζωή, θέλεις να νιώθεις συνδεδεμένος, να νιώθεις σχετικός, θέλεις να νιώθεις ότι είσαι ένας μέτοχος σε ότι συμβαίνει γύρω σου. Αυτό ακριβώς είμαστε, απλώς και μόνο όντας ζωντανοί.»

Neil deGrasse Tyson

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου, Μαρία Μούσχουρου