Από μικροί όλοι μας  λίγο ή πολύ έχουμε έρθει σε επαφή με την μουσική. Από τα πρώτα νανουρίσματα των γονιών, μας  μέχρι τα πρώτα  blues στο σχολείο, συνδεθήκαμε μαζί της και αρχίσαμε να έχουμε τα πρώτα μας ερεθίσματα.

Με την πάροδο του χρόνου πολλοί άνθρωποι, περνώντας από την ζωή μας, μας μεταφέρουν τη δική τους κουλτούρα και τα δικά τους ερεθίσματα. Η ανάγκη ενασχόλησης μας με κάποιο όργανο, προοικονομεί την επιθυμία μας να εντρυφήσουμε στις νότες. Σταδιακά λοιπόν αποκτάμε τη δική μας μουσική παιδεία.

Άπειρα τα είδη μουσικής και κάθε ένα έχει τους δικούς της ακροατές, τον δικό της μοναδικό τρόπο να μιλάει στην καρδιά του κοινού που την ακούει.

Πολλές φορές φτάνουμε  σε ένα σημείο που πιστεύουμε  ότι ξέρουμε τα πάντα για εκείνη. Ώσπου μια μέρα, έρχεται κάποιος στη ζωή μας, φέρνοντας κάτι διαφορετικό. Τότε  συνειδητοποιούμε ότι η μουσική δεν έχει όρια. Εκεί έγκειται η μαγεία της, η δύναμή της. Την συναντάμε παντού καθημερινά και πολλές φορές  μπορεί να εντείνει το συναίσθημα μας, ενώ ταυτόχρονα να είναι ένας άψογος ψυχαναλυτής.

Έχει τη δύναμη να παίρνει το νου και να τον ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο. Διηγείται όμορφες ιστορίες με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Σε κάνει να ζεις στο παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Σε κάνει να βιώσεις εκ νέου  παλιά συναισθήματα, να νιώσεις δυνατός και να δημιουργήσεις.

Στη μουσική όπως και σε άλλες τέχνες, δεν φτάνει απλά να ξέρεις τις νότες ενός κομματιού στην κιθάρα. Δεν αρκεί μα απολαμβάνεις απλώς τη μελωδία ή να σ’αρέσει ο στίχος. Πρέπει να σωπάσεις… Να κλείσεις τα μάτια και να την αφήσεις να σε γεμίσει.  Ν’αγγίξει τον βαθύτερο εαυτό σου. Να σε κάνει να ονειρευτείς!

Άλλωστε οι άπειρες δυνατότητες της έχουν ανακαλυφθεί από τα αρχαία χρόνια. Ο Πλάτωνας, για παράδειγμα, έκανε  συχνά λόγο για την ηθοπλαστική της δύναμη. Οι ιδιότητές της αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα, με την μουσικοθεραπεία να αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα για τους ανθρώπους εκείνους που η λεκτική επικοινωνία είναι ανεπαρκής ή αδύνατη ως μέσο έκφρασης.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και τη μουσική πρέπει να την ψάξεις, να τη μελετήσεις. Ό,τι συμβαίνει στις εικαστικές τέχνες, το ίδιο γίνεται και με εκείνην. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το βαθύτερο νόημα σε ένα πίνακα του Van Gogh, μόνο αν τον κοιτάξουμε χωρίς να δούμε την τεχνοτροπία του, χωρίς να λάβουμε υπ’όψιν την συναισθηματική  κατάσταση του καλλιτέχνη όταν τον έφτιαχνε. Αναλόγως και με και την μουσική. Δεν θα  την αντιληφθούμε επαρκώς εάν απλά ακούμε τυχαίες νότες, χωρίς να τις εξερευνούμε. Εξάλλου η μουσική είναι κάτι παραπάνω από έναν πρόσκαιρο τρόπο διασκέδασης, καθώς πρόκειται για μια μορφή ψυχαγωγίας.

Οι δυνατότητές της είναι αμέτρητες. Εάν υπολογίσει κανείς, ότι η μουσική βασίζεται στις ιδιότητες της φύσης, όπως και ότι ως άνθρωποι μπορούμε να την παράγουμε, τότε συμπεραίνει ότι η εξέλιξη του εαυτού μας δεν υπόκειται σε όρια. Φτάνει μόνο να είμαστε δεκτικοί σε νέα ακούσματα και να την αφήσουμε να μας αγκαλιάσει και να μας ταξιδέψει…

Γιάννης Λελέκης


Advertisement

Ακολουθήστε μας στο facebook