HO HO HO Merry Christmas!!!

Κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι τα Χριστούγεννα επιτέλους έφτασαν. Παντού φωτάκια, παντού χριστουγεννιάτικοι ήχοι, παντού ξωτικά, μικρά σπιτάκια και φυσικά ένας μεγάλος, κόκκινος και φουσκωτός τύπος να φωνάζει “ho ho ho.”  Είναι γνωστός με το όνομα Άι Βασίλης. Τι τρομερή ατμόσφαιρα, να βλέπεις παντού χαρούμενα πρόσωπα, δώρα, γλυκά,  φαγητό, παιχνίδι στο χιόνι. Μια ανεμελιά, μια ξεγνοιασιά, σε τόσο κρύα εποχή του χρόνου. Όλα αυτά να αναμειγνύονται, χάρις σε μια γιορτή όπου όλα συμβαίνουν.

Τι είναι όμως άραγε τα Χριστούγεννα;

Κανονικά είναι η ετήσια Χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αρκετοί από εμάς το έχουμε ξεχάσει. Έχουμε μάθει από μικρά παιδιά ότι Χριστούγεννα σημαίνουν δώρα. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνδέονται με “ρεβεγιόν”. Οι ακόμα μεγαλύτεροι όμως, μετανιώνουν τις μέρες που δεν μπόρεσαν ποτέ να μεταδώσουν τη παραδοσιακή σημασία των Χριστουγέννων. Και κάπως έτσι, μια θρησκευτική φιγούρα όπως ο Μέγας Βασίλειος, αντικαταστάθηκε  από έναν άνθρωπο με μπόλικη άσπρη  γενειάδα, τροφαντό σώμα,  ικανό να χωρέσει από κάθε είδος καμινάδας. Μετά από μια τέτοια διαπίστωση, ο Αϊνστάιν μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ:

“δύο πράγματα είναι άπειρα: Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αν και για το σύμπαν δεν είμαι σίγουρος.”

Αρκετά όμως με την κριτική. Έτσι κι  αλλιώς ο σεβασμός στα χριστιανικά ήθη και έθιμα έχει  χαθεί προ πολλού. Πρόκειται για μια αξία που έχει διαφθαρεί από ένα κύμα παγκοσμιοποίησης. Όμως αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, για  μια άλλη στιγμή.

Ακανόνιστα. Ναι, έτσι ακανόνιστα και αυθόρμητα αρμόζει να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Έτσι, με λίγη ευαισθησία. Με λίγο “αγαπάτε αλλήλους” βρε παιδί μου. Και σ’αυτό το “λίγο”, ας βάλουμε ένα τακ περισσότερο  βρε παιδί μου. Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Στο κάτω-κάτω είναι η γιορτή που όλοι σκεπτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για τους άλλους. Με την παραμικρή γκρίνια, ακούγεται η απάντηση:

“έλααα είναι Χριστούγεννα!”

Έτσι, με μια ντροπαλή αλλά συνάμα χαρούμενη φάτσα και το κοινό λιώνει. Να σου κάνει όλα τα χατίρια. Άσε που είναι και η εποχή που γιορτάζει ο μισός πληθυσμός. Είναι κι εκείνα τα άτιμα χιόνια που πέφτουν τόσο μαγικά. Ποιος δεν γουστάρει το χιόνι; Κανένας. Εντάξει, ίσως να υπήρχε ο Σκρουτζ. Ποιος Σκρουτζ μωρέ! Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να νοιώσεις αγάπη. Να νοιώσεις έστω και για ελάχιστες στιγμές, ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να κλαίει να στενοχωριέται να να να…

Γυρίζεις το βλέμμα σου και βλέπεις παντού χαμογέλα. Πρώην σκυθρωπούς ανθρώπους, πλέον να περπατάνε  αγέρωχα, έτσι χωρίς λόγο, απλά επειδή είναι Χριστούγεννα. Απλά επειδή είναι η τέλεια αφορμή, για να ξανανιώσουμε την θαλπωρή της οικογενείας. Να καθίσουμε δίπλα στους γονείς μας και στους κοντινότερους ανθρώπους μας. Να δείξουμε ο ένας στον άλλον, ότι είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον. Να μαγειρέψουμε για τους δικούς μας, να τους φροντίσουμε, να διασκεδάσουμε αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματά μας. Να είμαστε απλοί, ειλικρινείς και αληθινοί. Χωρίς τυπικότητες. Χωρίς υποκρισία.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Οι μέρες που  ακούγεται παντού η ευχή “χρονιά πολλά,  και καλά Χριστούγεννα” έχουν ήδη μπει στα σπίτια μας. Άντε και σε λίγο θα λέμε “καλή χρονιά” χωρίς να καταλάβουμε πότε έφτασε αυτό το νέο έτος. Πότε να πέρασε ο προηγούμενος; Και ακολουθούν μετά και οι συλλογισμοί για τις πράξεις σου, για τους επόμενους στόχους σου. Το παρελθόν συναντά το μέλλον, στο πιο γλυκό παρόν. Και όπως κι αν επιλέξουμε να περάσουμε τώρα, αυτές τις μέρες, ας μην ξεχνάμε τα παρακάτω σοφά λόγια:

Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης” Hamilton Wright Mabie.

Γιάννης Ρουμελιώτης