Από τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα η Καλαμάτα παρά τις καταστροφές που είχε υποστεί (και ήταν πολύ σημαντικές αυτές), δεν έχασε ποτέ την ομορφιά της, και οι κάτοικοί της κατάφερναν να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να την μετατρέψουν έτσι σε πόλη-σύμβολο σθένους και θέλησης… Μία πόλη προστατευμένη από το ύψος και τον όγκο του Ταϋγέτου, την σκεπή της Καλαμάτας. Το καλοκαίρι αποτελεί φωτεινή και σπάνια εξαίρεση στη μαζική κατανάλωση και στις «πιπεράτες» διαθέσεις των πρώτης τάξεως τουριστικών προορισμών.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ.jpg

Τι αποτελεί όμως αυτή την σπάνια εξαίρεση; Η πεντακάθαρη θάλασσα που βρίσκεται μία ανάσα από το κέντρο της πόλης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η παραλία της κερδίζει επάξια συνεχώς τη γαλάζια σημαία της Ε.Ε.. Η πεντακάθαρη παράλια της πόλης είναι μήκους 4 χιλιομέτρων, φαινόμενο μοναδικό για μεγάλη πόλη.

Το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές μικρής ή και μεγαλύτερης παρέας. χωρίς το ιδιαίτερο κόστος άλλων τουριστικών περιοχών. Ο σύγχρονος τρόπος δόμησης με αφετηρία την παραλία την καθιστούν μια πολύ ελκυστική επιλογή για ολιγοήμερες διακοπές και ξέγνοιαστα Σαββατοκύριακα.

Φυσικά αυτά μόνο θεωρητικά μπορεί να σταθούν, καθώς στο τέλος της παρουσίασης της πόλης, ίσως να νοιώσετε και εσείς την ανάγκη να επισκεφτείτε αυτό το μέρος, χωρίς να παίζει ρόλο ο γεωγραφικός χώρος που μεγαλώσατε, η ηλικία σας, η ύπαρξη ή μη συντροφιάς και οι στόχοι που θέτετε για την επιλογή του ιδανικού μέρους για διακοπές. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μας, μέσα από την όσο το δυνατόν πληρέστερη μα όχι κουραστική καταγραφή των στοιχείων του προορισμού Καλαμάτα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 13.jpg

Γεωγραφικά/ δημογραφικά στοιχεία

Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας που αποτελεί το νοτιοδυτικό όριο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 49.154 κατοίκους, καθιστώντας την τη 2η σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου, μετά την Πάτρα. Ένα χαρακτηριστικό γεωγραφικό γνώρισμα της Καλαμάτας είναι ότι απλώνεται στις δυο πλευρές του ποταμού Νέδονα που εκβάλλει στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Αξιοθέατα της Καλαμάτας

 • Το Ιστορικό Κέντρο της πόλης
 • Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων
 • Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Η δημοτική Πινακοθήκη
 • Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας
 • Η Μητρόπολη της Υπαπαντής του Χριστού
 • Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
 • Το Μοναστήρι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ή Μοναστήρι των Καλογραιών
 • Το Φράγκικο Κάστρο της Καλαμάτας
 • Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
 • Η Λαϊκή βιβλιοθήκη
 • Το πάρκο σιδηροδρόμων
 kalamata2.jpg

“Σαν πας στη Καλαμάτα” ξεκινά το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι που ζητά χιλιοτραγουδισμένο πλέον μέσα από τις δεκαετίες ένα καλαματιανό μαντήλι. Εμείς σας ευχόμαστε σαν έρθετε στην Καλαμάτα να περάσετε περισσότερο καλά απ’ όσο θα θέλατε να περάσετε και αυτά που θα πάρετε μαζί σας όταν θα φύγετε (υλικά και ψυχικά) να είναι περισσότερα από αυτά που θα θέλατε να πάρετε.

Μιχάλης Βασιλείου

______________________________________________

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: 

Κερδίστε 2 πακέτα διαμονής με πρωινό για 2 άτομα στην Καλαμάτα, σε πολυτελές ξενοδοχείο. 

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και να συμπληρώσετε το e-mail σας. Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι 31/01/2018


Advertisement

Επίσης ο διαγωνισμός ισχύει και για τον παρακάτω προορισμό: Ελατοχώρι: Το χειμερινό θέρετρο του… Δία – (Κερδίστε δυο πακέτα διαμονής σε πολυτελές ξενοδοχείο)

Πηγή κειμένου: netrino

Ακολουθήστε μας στο facebook

 

* Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την ιστοσελίδα http://www.xenodoxeio.gr και όχι από την http://www.itravelpoetry.com.