Σαν πρώτη δημοσίευση του 2018, ψάχναμε κάτι ιδιαίτερο. Πολλά αξιοσημείωτα κείμενα ήταν υποψήφια. Η συντακτική μας ομάδα επέλεξε ομόφωνα το παρακάτω:

26196080_10212455717001017_1605430852047701834_n.jpg

Η Γη από 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά

«Καταφέραμε να βγάλουμε αυτήν τη φωτογραφία, κι αν την κοιτάξετε, βλέπετε μία κουκκίδα. 

Αυτή είναι το σπίτι.  Αυτή είναι εμείς. 

Πάνω σε αυτήν, ο καθένας που έχετε αγαπήσει, όλοι όσους γνωρίζετε, ο καθένας για τον οποίο ακούσατε ποτέ, κάθε άνθρωπος που υπήρξε ποτέ, έζησε την ζωή του. 

Το σύνολο της χαράς και της ταλαιπωρίας μας, χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα, κάθε κυνηγός και συλλέκτης, κάθε ήρωας και δειλός,  κάθε δημιουργός και καταστροφέας πολιτισμού, κάθε βασιλιάς και χωρικός, κάθε νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, κάθε μητέρα και πατέρας, κάθε ελπιδοφόρο παιδί, εφευρέτης και εξερευνητής, κάθε δάσκαλος ηθικής, κάθε διεφθαρμένος πολιτικός, κάθε σούπερ σταρ, κάθε ανώτατος ηγέτης, κάθε άγιος και αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησε εκεί, σε ένα μικρό μόριο σκόνης που αιωρείται σε μία ηλιαχτίδα.

Η Γη είναι μία πολύ μικρή σκηνή σε μία τεράστια κοσμική αρένα. Σκεφτείτε τα ποτάμια αίματος που χύθηκαν από όλους εκείνους τους στρατηγούς και τους αυτοκράτορες ώστε στη δόξα και στον θρίαμβο να μπορέσουν να γίνουν στιγμιαίοι άρχοντες ενός κλάσματος μίας κουκκίδας. 

Σκεφτείτε τις ατελείωτες βαναυσότητες που επέβαλαν οι κάτοικοι μίας γωνιάς αυτού του pixel στους κατοίκους κάποιας άλλης γωνιάς του. Πόσο συχνές οι παρεξηγήσεις τους, πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, πόσο ένθερμο το μίσος τους. 

Η φανταστική σημασία που δίνουμε στον εαυτό μας, η αυταπάτη ότι έχουμε κάποια προνομιακή θέση στο σύμπαν, προκαλούνται από αυτό το σημείο χλωμού φωτός. 

Ο πλανήτης μας είναι μία μοναχική κουκκίδα στο μεγάλο περιβάλλων κοσμικό σκοτάδι. 

Στο σκοτάδι μας -μέσα σε όλη αυτήν την απεραντοσύνη- δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι βοήθεια θα έρθει από κάπου αλλού για να μας σώσει από τους εαυτούς μας.

Η Γη είναι ο μόνος κόσμος για τον οποίο είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ζωή. 

Δεν υπάρχει πουθενά αλλού, κόσμος στον οποίο θα μπορούσε το είδος μας να μεταναστεύσει.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η Γη είναι το μέρος όπου θα κάνουμε την αντίστασή μας. 

Ίσως να μην υπάρχει καλύτερη απόδειξη της ανοησίας των ανθρώπινων αλαζονειών από αυτήν τη μακρινή εικόνα του μικροσκοπικού μας κόσμου. 

Για εμένα, υπογραμμίζει την ευθύνη μας να αντιμετωπίσουμε πιο ευγενικά ο ένας τον άλλον, να διαφυλάξουμε, και να αγαπάμε τη χλωμή μπλε κουκκίδα.

Το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει».

13 Οκτωβρίου του 1994, λόγος του Carl Sagan στο Cornell, παρουσιάζοντας την παραπάνω φωτογραφία που τράβηξε το  Voyager 1 το 1990.

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, o Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή…

Ελπίζοντας σε ένα διαφορετικό 2018,

i Travel Poetry

Ακολουθήστε μας στο facebook