Σοράγια Εσφαντιάρη- Μπαχτιάρη
Σε αρκετές από τις παλιές ασπρόμαυρες ταινίες του ’50 και ’60 ακούγεται το όνομα της Σοράγιας. Σε μιά σκηνή η Σπεράντζα Βρανά έχει ανέβει στην άμαξα και λέει στον οδηγό να ξεκινήσει με τη φράση «Ξεκίνα, αισθάνομαι Σοράγια, σήμερα!». ”Σοράγια” είναι αραβική λέξη και είναι ο αστερισμός των Πλειάδων, της γνωστής μας Πούλιας. Ανήκει στο λεξιλόγιο όλων των λαών της Εγγύς Ανατολής για να αποδώσει τον αστερισμό.
Η Σοράγια Εσφαντιάρη – Μπαχτιάρη υπήρξε η δεύτερη σύζυγος του τελευταίου Σάχη του Ιράν, Μοχάμμαντ Ρεζά Παχλαβί και βασίλισσα του Ιράν στο διάστημα 1951 – 1958. Γεννήθηκε στο Ισπαχάν του κεντρικού Ιράν το 1932 από πατέρα Ιρανό διπλωμάτη και γόνο της αριστοκρατικής φυλής των Μπαχτιάρ και μητέρα Γερμανίδα, ρωσικής καταγωγής. Μετά την παιδική ηλικία, η οικογένεια μετακόμισε στο Μόναχο όπου ο πατέρας της διετέλεσε ακόλουθος της πρεσβείας του Ιράν ενώ η ίδια η Σοράγια φοίτησε σε κάποια από τα καλύτερα κολλέγια της Λωζάννης και φιλοδοξούσε να λάβει μαθήματα υποκριτικής στο Λονδίνο.

Η Σοράγια στην Ακρόπολη
Η γνωριμία της όμορφης 18χρονης με τον Σάχη της Περσίας και ο γάμος τους
Ο Σάχης Μοχάμεντ ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Fawzia της Αιγύπτου, ωστόσο, ο γάμος τους τελείωσε, επειδή είχαν κάνει μόνο μία κόρη. Για να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία, διατηρώντας την σταθερότητα του θρόνου στη χώρα, αλλά και να μην αφήσει τον αδελφό του Αλί Ρεζά να του πάρει τη θέση, ο Μοχάμεντ Ρεζά έπρεπε να ξαναπαντρευτεί. Λίγο πριν γνωρίσει ο Σάχης τη Σοράγια, έτυχε να βρεθεί στο δρόμο του η Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία βρισκόταν σε περιοδεία στην Ανατόλη. Ο Σάχης γοητευμένος, την παρακολουθούσε σε όλα τα κέντρα στα οποία τραγουδούσε η ελληνίδα σταρ και της χάρισε μάλιστα και ένα πανάκριβο χρυσό μενταγιόν. Η Ρένα παρότι περήφανη που είχε καταφέρει να εντυπωσιάσει τον βασιλιά της Περσίας, παρέμεινε πιστή στον συζυγό της.

Αριστερά η Αιγύπτια Βασίλισσα Φαουζία, πρώτη σύζυγος του σάχη του Ιράν και δεξιά η Αυτοκράτειρα Φαράχ τρίτη σύζυγος του σάχη, η Νεφερτίτη του Ιράν.
Η πριγκίπισσα Σαμς θεώρησε πως η 18χρονη Σοράγια ήταν η τέλεια σύζυγος για τον αδελφό της. Ετσι, την κάλεσε στην Τεχεράνη, ώστε το ζευγάρι να συναντηθεί.
Δύο ημέρες μετά την άφιξή της στην ιρανική πρωτεύουσα, η Σοράγια συναντήθηκε με τον Σάχη, κατά τη διάρκεια δείπνου ενώπιον της βασίλισσας. Οπως αναφέρει το CNN, μία ημέρα μετά το δείπνο, ο πατέρας της Σοράγια της είπε: «Άρεσες στον Σάχη. Είσαι έτοιμη να τον παντρευτείς;».
Μόλις 24 ώρες μετά έλαβε το πρώτο της δώρο, ένα εντυπωσιακό διαμαντένιο δαχτυλίδι. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά τον αρραβώνα η Σοράγια αρρώστησε, μένοντας στο κρεβάτι για μερικές εβδομάδες. Ο μύθος λέει πως ο Σάχης κάθε μέρα, που η Σοράγια ήταν άρρωστη, της άφηνε στο μαξιλάρι της ένα κόσμημα.
Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.
Τελικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1951, με την Σοράγια να γίνεται η νεότερη πριγκίπισσα του Ιράν.
Ο έρωτας κεραυνοβόλος και για τους δύο. Το ζευγάρι παντρεύεται σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στα ανάκτορα Γκολεστάν της Τεχεράνης. Η Σοράγια φοράει ένα νυφικό που έραψε ο οίκος Dior με 20.000 φτερά και 6.000 πέρλες και ζυγίζει σχεδόν 30 κιλά. Αλλά την ημέρα της τελετής η Σοράγια είναι βαριά άρρωστη με έντονο κρυολόγημα. Τις φοράνε μάλλινες κάλτσες και ο Σάχης με έναν υπασπιστή του, παίρνουν το νυφικό και με ένα ψαλίδι κόβουν την ουρά 8 μέτρων, προκειμένου η Σοράγια να μπορέσει να το κουβαλήσει και να μην σωριαστεί από το βάρος.
Η Συμπαράσταση των ελληνίδων γυναικών και οι μαγγανείες για την σύλληψη διαδόχου
Αυτομάτως η Σοράγια γίνεται πασίγνωστη μέσω του διεθνή τύπου, τόσο για την εκπληκτική ομορφιά της όσο και για το νέο τίτλο που φέρει. Περιοδικά όλων των χωρών φέρουν αναρίθμητα εξώφυλλα με τις φωτογραφίες της ενώ οι δημοσιογράφοι πασχίζουν να αποσπάσουν μια έστω, δήλωσή της. Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τη Σοράγια. Οι δύο γυναίκες μίλησαν σε μια σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας και η Ρεζάν δεν δίστασε να εμψυχώσει την θλιμμένη πριγκίπισσα ότι θα καταφέρει κάποια στιγμή να αποκτήσει τα δικά της παιδιά.

Η Σοράγια στο Σούνιο με τη φίλη της και παλιά συμμαθήτρια από το κολλέγιο της Λωζάννης, Νάντυ Νικολούδη.
Οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες να μείνει έγκυος έγιναν διεθνές θέμα και συγκίνησαν ακόμα και τις Ελληνίδες οι οποίες προσέτρεξαν στο πλευρό της με κάθε τρόπο. Υπήρξαν γυναίκες, που όπως έγραψε ο Τύπος της εποχής, έστελναν «μυστικές» συνταγές, ακόμα και δέματα με σερνικοβότανο, που θα τη βοηθούσαν να τεκνοποιήσει. Το «μαγικό» βότανο ήταν δοκιμασμένο στην Ελλάδα και οι γυναίκες πίστευαν στις ιδιότητές του. Για να φτάσει το σερνικοβότανο σώο και αβλαβές στη Σοράγια, το τύλιγαν σε νάιλον σακουλάκια και το έκλειναν ερμητικά μέσα σε φακέλους. Για να είναι σίγουρες ότι η πριγκίπισσα θα καταλάβαινε περί τίνος πρόκειται, τις έγραφαν και διάφορες επεξηγήσεις. Της έλεγαν ότι είναι ένα φυτό που φυτρώνει στην ελληνική γη και πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για να κάνει παιδί και μάλιστα αγόρι. Κάποιες, αγνοώντας ότι η Σοράγια δεν είναι χριστιανή, τη συμβούλευαν να επισκεφτεί ακόμα και τον Άγιο Εφραίμ για να τη βοηθήσει.
Όσο κι αν όλα αυτά φαντάζουν γραφικά, η απόγνωση της Σοράγια ήταν τέτοια που ήταν πρόθυμη να ακολουθήσει όλες τις προτεινόμενες λύσεις. Λέγεται μάλισταότι το ζευγάρι στην προσπάθεια του να τεκνοποιήσει, κατέφυγε ακόμα και σε μάγους. Δυστυχώς, ούτε οι επιστημονικές, ούτε οι πρακτικές μέθοδοι βοήθησαν τη Σοράγια. Τότε, άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες που ήθελαν υπαίτιο τον ίδιο το Σάχη για την έλλειψη διαδόχου. Τον Οκτώβριο του 1954, γιατρός είπε στην 22χρονη Σοράγια πως θα χρειαστούν χρόνια για να μείνει έγκυος, αφήνοντας τον Σάχη χωρίς διάδοχο.
“Για αρκετό καιρό Σοράγια και Σάχης ζούσαν ένα ρομαντικό παραμύθι, ωστόσο, η ονειρική τους ζωή τελείωσε, καθώς έβλεπαν πως ένα παιδί δεν ολοκλήρωνε την ευτυχία τους.”

Η αιτία του χωρισμού
Δύο ημέρες αργότερα, στο πάρτι γενεθλίων του ο Σάχης θύμωσε, όταν έμαθε πως ο αδελφός του Αλί Ρέζα, δεν θα παρευρίσκεται στο δείπνο, καθώς επέλεξε να πάει για κυνήγι κοντά στην Κασπία Θάλασσα. Την επόμενη μέρα, η οικογένεια έμαθε πως το αεροπλάνο του Αλί συνετρίβη στον δρόμο της επιστροφής. Ο Αλί Ρέζα είχε μια κόρη με μια Γαλλίδα, με την διαδοχή του στέμματος να είναι ασαφής.
Αυτό δεν μπορούσε να περάσει έτσι. Ο Σάχης έπρεπε να αποκαταστήσει τη φήμη του και να αποκτήσει και τον γιο ο οποίος θα κρατούσε την οικογένειά του στην εξουσία. Μετά από εφτά χρόνια γάμου, το ζευγάρι χώρισε και η αυλή ανακοίνωσε ότι ο λόγος του διαζυγίου ήταν η έλλειψη διαδόχου. Η Σοράγια πληγώθηκε πολύ. Από τότε λένε ότι ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της η θλίψη που της έδωσε και το προσωνύμιο με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Ήταν η θλιμμένη πριγκίπισσα. …


Η διάλυση του γάμου και η εξορία στην Ελβετία
Η διάλυση του γάμου ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου του 1958, με την Σοράγια να εξορίζεται στην Ελβετία. Εκεί, μπορούσε να έχει μια άνετη ζωή και να ταξιδεύει σε Ρώμη, Μόναχο και Παρίσι, όπου γρήγορα έγινε socialite και γνωστή για τα εκπληκτικά κοσμήματά της. Εκανε λαμπερές εισόδους φορώντας Cartier, Bulgari και Harry Winston.
Τη δεκαετία του ’80, κατά τη διάρκεια της Ισλαμιστικής Επανάστασης, όταν το Ιράν μείωσε τα έσοδά της, αναγκάστηκε να πουλήσει μια σειρά από κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός διαμαντένιου κολιέ Harry Winston. Το κολιέ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie στη Γενεύη τον Νοέμβριο του 1988.
Η Σοράγια πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 2001, 21 χρόνια μετά τον Σάχη του Ιράν. Η περιουσία της ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ πέρασε στα χέρια του αδελφού της, Bijan, και μετά τον θανάτό του στο γερμανικό κράτος.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Μούσχουρου
Πηγές : lifo.gr, bovary, η μηχανή του χρόνου