Η ευτυχία είναι κάτι που κατακτάς!

Μάθε ποιές είναι οι συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να έρθεις ένα σκαλοπάτι πιο κοντά…

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέλιγκμαν, πατέρα της θετικής ψυχολογίας, το 60% της ευτυχίας εξαρτάται από τα γονίδια μας και τις συνθήκες όπου μεγαλώνουμε ενώ το υπόλοιπο 40% είναι στο χέρι μας!

Όπως μας λέει ο ίδιος, οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν κάποιες συνήθειες που τους οδηγούν στην ευτυχία! Υιοθέτησέ τις και γίνε κι εσύ ευτυχισμένη! Να θυμάσαι βέβαια πως θέλει εξάσκηση και πείσμα για να την κατακτήσεις!

Πώς θα κατακτήσεις την ευτυχία; Ξεκίνα…

  •  Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους

Η χαρά είναι μεταδοτική. Όσοι περιβάλλονται από χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν πιο ευτυχισμένοι στο μέλλον. Αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για να υιοθετήσεις μια πιο θετική στάση ζωής και να φέρεις στη ζωή σου ανθρώπους θετικούς κι όχι μοιρολάτρες.

  •  Να χαμογελάς! Κάνει καλό

Ακόμη κι αν δεν αισθάνεσαι χαρούμενος, προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου σκέψεις θετικές που θα φέρουν το χαμόγελο στα χείλη σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας σου και να σε κάνει περισσότερο παραγωγικό. Μάλιστα, να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να προσφέρεις γνήσια χαμόγελα κι όχι προσποιητά.

  •  Να βλέπεις τη θετική πλευρά

Η πίστη και το πείσμα, ακόμη και μετά από μια αποτυχία είναι βασικά συστατικά για την κατάκτηση της ευτυχίας. Όσες φορές κι αν “πέσεις” σήκω και στάσου στο ύψος σου! Και να θυμάσαι: Πίσω από κάθε αποτυχία βρίσκεται μια ευκαιρία, αρκεί να τη δεις και να την… αρπάξεις.

  •  Να προσπάθείς για την ευτυχία

Κι όμως, είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται! Απλώς προσπάθησε να έχεις καλή διάθεση, να μην πέφτεις ψυχολογικά, διώξε το άγχος κι όλα τα υπόλοιπα έρχονται…

  •  Να αναγνωρίζεις την επιτυχία (Μικρή και μεγάλη)

Είναι βασικό να γιορτάζεις και να χαίρεσαι για κάθε σου επίτευγμα όσο μικρό κι αν είναι αυτό. Μάθε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για κάθε τι που πετυχαίνεις και μην υποβιβάζεις κάθε σου προσπάθεια και νίκη. Η τακτική αυτή θα σε βοηθήσει ποικιλοτρόπως ανεβάζοντας τη διάθεσή σου και δίνοντάς σου δύναμη κι υπομονή για να πετύχεις κάθε στόχο σου.

  •  Να εκτιμάς απλές μικρές χαρές κι απολαύσεις

Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση σου στη στιγμή. Ένα γλυκό φιλί, ένα γευστικό ρόφημα, ένα λουλούδι ή το αγαπημένο σου τραγούδι, είναι ικανά να σε ανεβάσουν στη στιγμή. Μην τα προσπερνάς λοιπόν!

  •  Να αφιερώνεις λίγο από το χρόνο σου στην προσφορά

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, η φιλανθρωπία και η προσφορά έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την ψυχοσύνθεσή μας, ανεβάζοντας την διάθεση και την αυτοεκτίμησή μας. Έρευνες έχουν δείξει πως ο αλτρουισμός μας κάνει καλό σωματικά και ψυχικά, ενισχύοντας την υγεία μας κι αυξάνοντας τα επίπεδα ευφορίας μας. Μια πράξη δωρεάς, όσο μικρή κι αν είναι θα σε βοηθήσει να αισθανθείς όμορφα και να νιώσεις χαρά. Δοκίμασέ το!

  •  Να μην είσαι με το ρολόι, ας χάσεις την αίσθηση του χρόνου δεν πειράζει

Όταν βυθίζεσαι κυριολεκτικά σε μια αγαπημένη σου δραστηριότητα που ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση, όπως για παράδειγμα το να τελειώσεις την ανάγνωση ενός βιβλίου ή να ολοκληρώσεις ένα παζλ ή μια κατασκευή, βιώνεις μια κατάσταση χαράς. Άσε τον εαυτό σου να παρασυρθεί και να βυθιστεί δημιουργικά και νιώσε την ευτυχία στο πετσί σου!

  •  Να μη φοβάσαι τις σοβαρές συζητήσεις

Μη διστάζεις να ανοίξεις κουβέντα για ζητήματα που σε προβληματίζουν. Το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι μια από τα πρώτα που πρέπει να κάνεις για να είσαι ευτυχισμένη. Μην «καταπίνεις» λοιπόν τα πάντα και μίλα ανοιχτά για όλα όσα σε προβληματίζουν και σε ενοχλούν.

  • Να ακούς & μην υποτιμάς την προσωπική επαφή

Αν δεν ακούσεις, δε θα μάθεις: Είναι ο κανόνας. Μάθε να ακούς τι έχουν να σου πουν οι γύρω σου. Άλλωστε όλοι θέλουμε από τους γύρω μας κατανόηση κι ενδιαφέρον. Επίσης μη ξεχνάς τη σημασία της διαπροσωπικής επαφής. Καλό το Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την τετ – α – τετ επικοινωνία.

  •  Να ακους μουσική: μπορεί να σ’ανεβάσει

Η δύναμη της μουσικής είναι αναμφισβήτητη. Είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να διώξει το στρες και να σου φτιάξει τη διάθεση. Κάθε φορά που κατσουφιάζεις, ψάξε στα cd σου και βάλε να ακούσεις το αγαπημένο σου «ανεβαστικό» κομμάτι. Άκουσέ το ξανά και ξανά και δες τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

  •  Να κάνεις διαλογισμό

Μερικές φορές είναι καλό να «αποσυνδεόμαστε» από το περιβάλλον και να ξεφεύγουμε, κάτι που πετυχαίνουμε με το διαλογισμό.

  •  Να γυμνάζεσαι: Η άσκηση κάνει καλό

Με την άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες της ευτυχίας, οπότε καταλαβαίνεις τη σημασία που έχει η γυμναστική στη ζωή σου. Όσο κι αν βαριέσαι, φόρα τη φόρμα και τα αθλητικά σου παπούτσια και βγες για τρέξιμο στο κοντινότερο πάρκο! Άλλωστε, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, η άσκηση στα πάρκα και γενικά σε εξωτερικό χώρο μας ωφελεί διπλά!

  •  Να το ρίχνεις έξω

Θέλεις να νιώσεις «ζωντάνια;» Το μυστικό είναι ένα: Εκδρομή ή διασκέδαση. Κανόνισε μια μίνι εξόρμηση ή φόρα τα καλά σου και βγες με φίλους να διασκεδάσεις. Αν πάλι μπορείς να τα συνδυάσεις, τόσο το καλύτερο! Όσο αφήνεσαι να σε ρουφά η ρουτίνα της καθημερινότητας, τόσο περισσότερο θα νιώθεις κουρασμένη και δίχως ενέργεια. Η φύση αλλά και η διασκέδαση είναι τα «καύσιμα» της ζωής, αυτά που θα σου δώσουν δύναμη κι ενέργεια, γεμίζοντας τις ψυχικές σου «μπαταρίες»

  •  Να κοιμάσαι καλά! Ο ύπνος είναι απαραίτητος

Ένας κακός ύπνος είναι ικανός να σε γεμίσει με ακεφιές. Φρόντισε να ξεκουράζεσαι σωστά για να έχεις και τις αντοχές και τη διάθεσή σου στα ύψη.

  •  Να γελάς βροντερά! Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο

Σίγουρα το έχεις ξανακούσει: Το γέλιο είναι φάρμακο. Μη φοβάσαι να εκδηλώσεις – ακόμη και βροντερά – τη χαρά σου και γέλα με την ψυχή σου!

 

Πηγή: αρμονία