Η Ελένη Κοντογιάννη πήγε Παρίσι και γράφει για όσα είδε και για όσα αξίζει να δει κανείς ταξιδεύοντας εκεί…Διαβάστε το!

Εντάξει μπορεί και να σας πρίζω με το Παρίσι…αλλά 1) πήγα για 6 μέρες, 2) είναι μια μαγευτική πόλη και 3) έχω πολύ υλικό και όπως καταλαβαίνετε πρέπει κάπως να αξοιποιηθεί.

Σε αυτό το πόστ θα σας πω τα 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παρίσι και θα σας δώσω και λίγες πληροφορίες επιπλέον,με τη βοήθεια βέβαια του διαδικτύου (δεν μπορώ να τα ξέρω κι όλα απ’έξω), για να τα μάθετε και εσείς λίγο καλύτερα.

1. Κέντρο Pompidou

Το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Centre Georges-Pompidou) είναι πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στο τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα στην περιοχή Μπομπούρ του Παρισιού φιλοξενεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.Εκεί μπορείτε να απολαύσετε ένα καφέ με θέα την πλειοψηφία των αξιοθεάτων του Παρισίου. Και επειδή είμαστε και φοιτητές και δεν ρέει άφθονο το χρήμα, μπορείτε να μην απολαύσετε το καφέ και να αρκεστείτε μονάχα στη θέα. Πιείτε καφέ αλλού!

IMG_2210 2

2. Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay)

Το Μουσείο Ορσέ είναι Γαλλικό εθνικό μουσείο στο 7ο διαμέρισμα της πόλης του Παρισιού, στην αριστερή όχθη του ποταμού Σηκουάνα. Σε αυτό εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτικής δημιουργημένα από σπουδαίους ζωγράφους όπως  Βίνσεντ βαν Γκογκ, Πωλ Σεζάν και Κλωντ Μονέ, ενώ παράλληλα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

IMG_2372 2

3. Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilique Sacre Coeur)

Όχι δεν είναι τηλενουβέλα της ισπανικής τηλεόρασης, είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στη Μονμάρτη. Προσωπικά πιστεύω πως αξίζει να ανεβείτε τα 300 σκαλιά για να φτάσετε στη κορυφή της Sacre Coeur και να τραβήξετε τις πιο ωραίες ινσταγκραμικές φωτογραφίες που έχετε δει.

DSC_0932

IMG_4799

4. Μονμάρτη (Montmartre)

Και μιας και ανέφερα πριν την Μονμάρτη, νομίζω πως αξίζει να την επισκεφθείτε. Είναι πραγματικά τόσο καλλιτεχνική περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτούς τους δρόμους είχαν περπατήσει ο Βινσεντ βαν Γκογκ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Στον κεντρικό δρόμο της Μονμάρτης (ακριβώς πάνω από την Sacre Coeur) βρίσκονται πολλοί street artists που θα σας προτείνουν να ποζάρετε γι’αυτούς. Δεν είναι δωρεάν (εννοείται) αλλά δεν θα πουλήσετε και το νεφρό σας για να το πληρώσετε.

DSC_1051

5. Μουλέν Ρούζ (Moulin Rouge)

Η συνοικία της Μονμάρτρης, πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτέλεσε λόγω της φιλοξενίας αρκετών κέντρων διασκέδασης, με πολυάριθμα καμπαρέ, όπως το θρυλικό Moulin Rouge, το Lapin Agile και το Le Chat Noir. Η Μονμάρτη ήταν το επίκεντρο της μποέμικης ζωής όλης της Ευρώπης.

Το συγκεκρινένο καμπαρέ δεν είναι και το πιο φθηνό καμπαρέ του Παρισίου. Συγκεκριμένα για κράτηση ενός τραπεζιού, οι τιμές μπορεί να φτάσουν μέχρι και 170 ευρώ το άτομο. Θα μου πεις εσύ, ποιος πάει εκεί, και εγώ θα σου απαντήσω πως σχεδόν καθημερινά οι παραστάσεις ειναι sold out. Τι να πει κανείς!

DSC_1066

6. Βερσαλλίες (Versailles)

Οι Βερσαλλίες είναι το βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί έμενε η βασιλική οικογένεια. Το ανάκτορο των Βερσαλλιών είναι γνωστό και για τους τεράστιους κήπους του μαζί με πολλά συντριβάνια και αγάλματα. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, με συνολική έκταση που φτάνει τα 800 εκτάρια.  Στα συντριβάνια και στα αγάλματα είναι αποτυπωμένη η ελληνική μυθολογία, όπως και στο εσωτερικό του ανακτόρου.

img_23051.jpg

IMG_2317

7. Πάνθεον (Panthéon)

Το Πάνθεον είναι ένα κτίριο στο Καρτιέ Λατέν του Παρισίου. Ωστόσο, μετά από πολλές τροποποιήσεις, χρησιμεύει σήμερα ως ένα μη θρησκευτικό μαυσωλείο που περιέχει τα λείψανα διακεκριμένων πολιτών όχι μόνο Γάλλων αλλά και αλλοεθνών. Εκεί βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα λείψανα του Βολταίρου, του Ζαν ζακ Ρουσώ και του Βίκτωρα Ουγκό.

IMG_4723

IMG_4751

8. Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame)

Η Παναγία των Παρισίων, Notre-Dame. Eίναι ο μητροπολιτικός χριστιανικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού.

IMG_2213

9. Ποταμός Σηκουάνας (Seine)

Ο Σηκουάνας είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Γαλλίας. Έχει μήκος 780 χιλιόμετρα και αποτελεί σημαντικότατη υδάτινη εμπορική αρτηρία. Αποτελεί επίσης πόλο έλξης τουριστών, κυρίως στην πόλη του Παρισιού. Προσωπικά προτείνω να κάνετε μια βαρκάδα στο ποταμό. Δεν κοστίζει ακριβά, συγκεκριμένα εγώ που είμαι φοιτήτρια, πλήρωσα 9 ευρώ και το κανονικό είναι 13 ευρώ. Υπάρχουν πολλά bateaux-bus για να απολαύσετε τα αξιοθέατα του Παρισίου από μια άλλη οπτική.

IMG_5112

10. Πύργος του Άιφελ (Tour Eiffel)

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Είναι ορατός από κάθε γωνιά του Παρισίου και νομίζω πως αξίζει να τον επισκεφθείτε. Γνώμη μου, να μην περιμένετε να ανεβείτε στη κορυφή, θέλει πολλές ώρες αναμονής στην ουρά και νομίζω πως δεν θα το απολαύσετε εάν περιμένετε 4 ώρες. Αλλά από κάτω από τον πύργο νομίζω πρέπει να βγάλετε μια φωτογραφία.

IMG_2473.JPG

heart-clip-art

xo by Ellen

Γράφει η Ελένη Κοντογιάννη

Πηγή: eldition.com