Η σύγκρουση δυο αστέρων νετρονίων, ονομάζεται “κιλονόβα”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βίαιο φαινόμενο, ικανό να διαταράξει το χωροχρόνο του σύμπαντος. Αυτή όμως είναι και η αιτία ύπαρξης πολλών βαρέων μετάλλων. Κάθε χρυσό κόσμημα ή αντικείμενο που έχει κάποιος στην κατοχή του σήμερα, προέρχεται από τη έκρηξη που δημιουργήθηκε μετά την σύγκρουση δυο τέτοιων αστρικών σωμάτων νετρονίου.

 

Το παράδοξο είναι ότι αυτές οι πράξεις που ανήκουν στο πεδίο μελέτης της ουράνιας μηχανικής, εντοπίζονται και στις τέχνες. Τα ουράνια σώματα αντικαθίστανται με ανθρώπους. Οι συγκρούσεις, είναι η γνωριμία και η συνεργασία τους. Η έκρηξη, το έργο που προκύπτει, “ικανό να διαταράξει το χωροχρόνο του καλλιτεχνικού σύμπαντος.”

Σύνθεση: Νίκι Γιάκοβλεφ. Στίχοι: Πυθαγόρας.

Πρώτη εκτέλεση: Μαίρη Λω

Ένα τραγούδι άμεσο, αφαιρετικό, σχεδόν προκλητικό. Φαινομενικά “ανούσιο”. Προμελετημένα αυτοσχέδιο. Αντιφατικό.  Ένα αριστούργημα της ελληνικής τζαζ, που σε κοιτάζει κατάματα και σε παροτρύνει να το χλευάσεις. Εξετάζει τα όρια, δοκιμάζει την κατανόηση και την αντίληψή σου. Εάν ήταν πίνακας, μάλλον θα ήταν Νταλί.

μαίρη λω.jpg

Μαίρη Λω

  • Διασκευάστηκε πρόσφατα από την Μυρτώ Ναούμ. Το βιντεοκλίπ εξίσου σουρεαλιστικό, vintage, και εξαιρετικής αισθητικής.

“Πρόκειται για ένα αρκετά πρωτοποριακό τραγούδι για την δεκαετία του 60 που γράφτηκε. Ακόμα και στις μέρες μας, αποτελεί μια επικίνδυνη επιλογή” δήλωσε η Μυρτώ Ναούμ σε πρόσφατη συνέντευξή της στο iTravelPoetry.

“Επικίνδυνη με την έννοια ότι ακόμα και πριν βγει, έβλεπα ήδη στο μυαλό μου σχόλια τύπου : αχού βαρέθηκα να το ακούω…”

“Αυτό όμως είναι που ήθελα να διασκευάσω καθώς με σαγήνευσε από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Το θεώρησα έντονα θεατρικό, παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο. Και εξάλλου, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους φόβους μας να μας σταματήσουν απ’το να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.”