Οι Έλληνες φημίζονται για την ικανότητά τους να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους αναλλοίωτα. Δεν θα περιμέναμε όμως παρόλα αυτά, να έχει ισχύ αυτό και στο χώρο της διεθνούς, αλλά και παγκόσμιας μόδας. Μικροί και μεγάλοι οίκοι, εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, όλοι υιοθετούν και εμπνέονται από το αρχαιοελληνικό στυλ κάθε καλοκαίρι.

Αυτό, γιατί το αρχαιοελληνικό στυλ συμβολίζει μία γυναίκα δυναμική, μία γυναίκα πολεμίστρια, μία γυναίκα αέρινη, μία γυναίκα επιβλητική. Η εισροή αυτού στο σήμερα γίνεται τόσο στα ρούχα αυτά καθαυτά, όσο και σε τσάντες, παπούτσια και κοσμήματα. O χρωματικός καμβάς επικεντρώνεται στο λευκό, το χρυσό και το γαλάζιο.

Τι εστί όμως αρχαιοελληνικό στυλ;

  • Ο γνωστός οίκος Zeus + Dione μας δίνει μερικά παραδείγματα:

 

 

  • Η δυναμική εταιρεία της κυρίας Ψαρομανωλάκη, OpsHandcrafted που εδώ και λίγα χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο με χειροποίητα ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια και φυσικά κόσμημά της, τις πολύ γνωστές τσάντες της, για την οποία δεν θα μπορούσα να μη γράψω, καθώς είχα τη τιμή να ποζάρω για τη τελευταία της κολεξιόν, αλλά και να δω όλα τα υπέροχα αρχαιοελληνικά κομμάτια που μας προτείνουν:

 

_MG_4646_MG_4552_MG_4324_MG_4766_MG_445127973075_2072376699658249_369064491463248505_n

  • Ακόμα, η γνωστή αλυσίδα Zara φαίνεται να ακολουθεί αρχαιοελληνικό αέρα σε ορισμένα κομμάτια της:

 

  • Μία περσινή τάση, που δεν φαίνεται να μας εγκαταλείπει ούτε αυτό το χρόνο είναι τα gladiators που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και μορφολογία στα μαγαζιά με χειροποίητα είδη στο Μοναστηράκι, αλλά και σε πολλά online μαγαζιά του εξωτερικού που ακολουθούν κι αυτά τη τάση των gladiators:

 

  • Και στο χώρο των κοσμημάτων είναι φανερή η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας με χαρακτηριστικές τις τάσεις των περιβραχιόνιων βραχιολιών και των αλυσίδων στα μαλλιά, τα οποία θα βρείτε σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά με κοσμήματα:

 

Πώς όμως θα υιοθετήσω εγώ το αρχαιοελληνικό στυλ στη καθημερινή μου ζωή;

Η απάντηση κρύβεται στη γνωστή φράση less is more. Εάν δεν επιθυμείς ένα εκκεντρικό λουκ, απέφυγε να κάνεις ένα total αρχαιοελληνικό λουκ από την κορφή ως τα νύχια. Αντ´αυτού, προτίμησε μόνο ένα αρχαιοελληνικό κομμάτι, το οποίο συνδύασε μέσα σε ένα κατά τ᾽άλλα απλό, λιτό και απέριττο σύνολο, ούτως ώστε να τονίσεις το αρχαιοελληνικό αυτό κομμάτι, αλλά να μη κινδυνεύεις να κάνεις το όλο λουκ φλύαρο ή υπερβολικό. Παίξε πάντα με αντικρουόμενους συνδυασμούς σε φαρδύ και στενό, διότι πολλά αρχαιοελληνικά ρούχα είναι φαρδιά και καλό θα ήταν να μην συνδυάσεις κάτι φαρδύ με κάτι άλλο εξίσου φαρδύ για να μην χαθεί η γεωμετρία του σώματός σου. Μη φοβηθείς το  στυλ αυτό, υιοθέτησέ το και μάγεψε τα πλήθη σαν μία αρχαία Ελληνίδα θεά!

 

Μελίνα Μπαλτογιάννη

Ακολουθήστε μας στο facebook !