Μπορεί να το χρησιμοποιείς καθημερινά, μπορεί να μην έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται, αλλά σίγουρα έχεις ακούσει τη λέξη contouring. Η Kim Kardashian ή καλύτερα ο make up artist της, Mario Dedivanovic μας μύησε στη τεχνική αυτή. Το contouring ουσιαστικά είναι μία μέθοδος βαψίματος που έχει ως στόχο να τονίσει και να ενισχύσει τη γεωμετρία του προσώπου. Χάρη στην απήχησή του στο πρόσωπο, άρχισε να χρησιμοποιείται και σε υπόλοιπα μέρη του σώματος, με κύριο το στέρνο και το στήθος.

facialcontouring

Πώς θα χρησιμοποιήσω εγώ αυτή τη χολιγουντιανή τάση;

Το νόημα του contouring είναι να δημιουργήσεις σκιάσεις στα σημεία που θες να ῾῾κρύψεις᾽᾽ και να φωτίσεις τα σημεία που θες να τονίσεις ώστε να έχεις ένα γεωμετρικό αποτέλεσμα. Για να το κάνεις αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε κρεμώδη προϊόντα, είτε πουδρένια, είτε και τα δύο ξεκινώντας πρώτα με τα κρεμώδη και έπειτα κάνοντας setting με τα πουδρένια. Να θυμάσαι ότι χρησιμοποιώντας μόνο κρεμώδη προϊόντα θα έχεις ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα, ενώ χρησιμοποιώντας και τα δύο θα σου δώσει το extreme χολιγουντιανό λουκ.

Επιλέγεις αρχικά τι είδος προϊόντων θες να επιλέξεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θες να έχεις.

Αν επιλέξεις κρεμώδη υπάρχουν στην αγορά σε μορφή παλέτας, αλλά και στη μορφή στικ για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Αν επιλέξεις πουδρένια, θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε παλέτες.

f40c92a0-4854-0134-3e16-0ad17316e277

Πάντα παίζεις μεταξύ δύο τόνων, ενός για τις σκιάσεις, που θα είναι 1-3 τόνους πιο σκούρος από την επιδερμίδα σου και ενός 1-3 πιο ανοιχτού για τους φωτισμούς. Το πόσο πιο ανοιχτός και σκούρος είναι θα το διαλέξεις με βάση το πόσο έντονο θες να είναι το αποτέλεσμά σου, έχοντας το 1 τόνο πιο ανοιχτό/σκούρο ως ήπιο και το 3 ως έντονο.

Αν δεν θες να αγοράζεις ολόκληρες παλέτες για contouring, μία οικονομικότερη, αλλά εξίσου καλή λύση είναι να επιλέξεις τους τόνους σου σε concealer, αν θες κάτι κρεμώδες ή σε πούδρες, αν θες κάτι πουδρένιο.

Αφού έχεις πιάσει λοιπόν το νόημα του contouring και έχεις βρει τα προϊόντα που σου ταιριάζουν, η ερώτηση γίνεται Πώς τα χρησιμοποιώ;

33670-make-sure-your-contouring-doesn-t-go-wro-1000x0-1

Ας ξεκινήσουμε με τις σκιάσεις: (καθώς αν κάνεις κάποιο λαθάκι μπορεί να διορθωθεί με τους φωτισμούς που θα ακολουθήσουν)

highlighting-contouring-hacks-tips-tricks-how-to-guide-picturesw

 • Στο περίγραμμα του μετώπου κάνεις σκίαση από τη μία μεριά και από την άλλη, ώστε να δημιουργήσεις σκιά και έτσι να δώσεις έμφαση στο κέντρο του προσώπου σου. Αν έχεις μεγάλο μέτωπο και θες να δώσεις τη ψευδαίσθηση μικρότερου, κάνε τη σκίαση σου και κεντρικά στο περίγραμμα του μετώπου σου.
 • Στα ζυγωματικά, θα κάνεις τη σκίαση ακριβώς κάτω από το κόκαλο, την οποία θα ξεκινήσεις από το αυτί και θα τελειώσεις περίπου στη κάθετη προέκταση της κόρης του ματιού. Τη σκίαση αυτή θα σβήσεις με κινήσεις προς τα πάνω. Πρόσεξε είναι πολύ σημαντικό να είσαι κοντά στο κόκαλο και όχι πολύ κάτω, όπως και να το σβήσεις προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, καθώς αυτό θα δώσει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, δηλαδή αντί για ψηλά σηκωμένα ζυγωματικά θα φαίνονται πεσμένα.
 • Στο πηγούνι, κάτω από το σαγόνι θα κάνεις δύο σκιάσεις μία από τη μία και μία από την άλλη. Αν έχεις ένα μικρό προγουλάκι, αυτός είναι ο σύμμαχός σου, καθώς έτσι το κρύβεις. Επίσης αν θες να μικρύνεις την έκταση του πηγουνιού σου, κάνε τη σκίαση και κεντρικά κάτω από αυτό.
 • Στα χείλη, για πιο ζουμερά και πεταχτά χείλη, κάνε μία μικρή σκίαση ακριβώς από κάτω από το κέντρο του κάτω χείλους σου. Έτσι ουσιαστικά κάνεις τα χείλη σου να φαίνονται τόσο μεγάλα, που δημιουργούν σκιά από κάτω.
 • Στη μύτη, από τη μία μεριά και από την άλλη τραβάς δύο κάθετες παράλληλες γραμμές ξεκινώντας από το ύψος του μέσου του ματιού σου μέχρι το τελείωμα της μύτης. Αυτό κάνει τη μύτη σου να φαίνεται πιο λεπτή και γεωμετρική. Αν θες να δώσεις μία πιο ανασηκωμένη μορφή, κάνε σκίαση ακριβώς κάτω από τη μύτη στο κομμάτι που είναι τα ρουθούνια σου στο κέντρο, αλλά και πάνω στη μύτη στο κέντρο χαμηλά οριζόντια στο ύψος που αν σηκώσεις με το χέρι την άκρη της μύτης σου προς τα πάνω δημιουργεί μία λακουβίτσα. Κάνοντας σκίαση σε αυτή τη λακουβίτσα, δίνεις την αίσθηση της γαλλικής μύτης.

Συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος με τους φωτισμούς, ώστε να δώσεις ένταση στο κέντρο του προσώπου:

highlighting-contouring-hacks-tips-tricks-how-to-guide-picturesw copy

  • Στο κέντρο του μετώπου, δημιουργείς ένα ανάποδο τρίγωνο με κορυφή μεταξύ των φρυδιών σου.
  • Κάτω από τα μάτια δημιουργείς δύο άνισα τρίγωνα με πλευρές το μάτι σου, το πλάι της μύτης (δίπλα από τη σκίαση) και τρίτη μία γραμμή που ενώνει το ρουθούνι με την άκρη του ματιού σου.
  • Κάτω από τη σκίαση που κάναμε στα ζυγωματικά, τραβάς μία παράλληλη σε αυτή γραμμή, αλλά φωτίσματος αυτή τη φορά και όχι σκίασης, ώστε να διορθώσεις τυχόν λάθη κατά τη σκίαση, αλλά να δώσεις έμφαση και σε αυτή.
  • Στο κέντρο της μύτης σχηματίζεις μία κάθετη λεπτή γραμμή ακριβώς στο ενδιάμεσο των δύο γραμμών σκιάσεων που είχες κάνει στο προηγούμενο βήμα.
  • Πάνω από τα χείλη στο κέντρο, κάνεις το ίδιο πράγμα με τη σκίαση, αλλά στο πάνω μέρος με φώτισμα για σαρκώδη χείλη.

Τέλος, στο πηγούνι δημιουργείς άλλο ένα ανάποδο τρίγωνο, όπως αυτό του μετώπου με κορυφή την άκρη του πηγουνιού σου. Αν θεωρείς μεγάλη την έκταση του πηγουνιού σου και δεν θες να τη τονίσεις, παρέλειψε το βήμα αυτό και εστίασε στην σκίαση σε αυτό το σημείο.

Loreal-Paris-BMAG-Article-Face-Contouring-101-How-To-Get-Chiseled-Looking-Cheekbones-D

Ακολούθησε τα βήματα αυτά για να τονίσεις τα χαρακτηριστικά σου και να αποκτήσεις ένα γεωμετρικό λουκ, όπως οι χολυγουντιανοί σταρ. Να θυμάσαι πάντα ότι το make up είναι για να μας δίνει αυτοπεποίθηση, αλλά δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από αυτό. Είσαι πάντα όμορφη, με ή χωρίς μακιγιάζ, μη το ξεχνάς!

 

Μελίνα Μπαλτογιάννη

Advertisements