Hotel California
Πολυτελές κατάλυμα στην ευρύτερη περιοχή του ηλιόλουστου Λος Άντζελες ; Στοιχειωμένο ξενοδοχείο με αιματοβαμμένες ταπετσαρίες ; Τόπος του Σατανά και των ναρκωτικών ; Ένα από τα πιο δημοφιλή -και αινιγματικά – τραγούδια στην ιστορία του ροκ ; Το “Hotel California ” μπορεί να απαντήσει σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και να συνεχίσει να διατηρεί το μυστήριο άθικτο .
Welcome to the hotel California .
“Καλώς ήρθες στο “Hotel California” ,όπου μπορείς να κάνεις τσεκ άουτ όποτε θέλεις αλλά να φύγεις δεν μπορείς ποτέ ” , τραγουδούσαν οι Eagles το 1977 και έβαζαν στην ιστορία του ροκ θέμα .
Αφού το τραγούδι τους ως αλληγορία ή απλώς ένα ωραίο μελωδικό τραγουδάκι με κάντρι -ροκ χρώμα θα ταξιδεύει πάντα έτσι ,παρότι ο Ντον Χένλει (των Eagles) έχει δώσει απάντηση στον γρίφο :
“Ήμασταν παιδιά από την εργατική τάξη και το Hotel California ήταν η δική μας ερμηνεία στην πολυτελή ζωή του Λος Άντζελες που μας είχε θαμπώσει.” -αυτό βέβαια δεν άφηνε κατ’ανάγκη απέξω τους Σατανάδες και τα ναρκωτικά . Σε ένα καλό τραγούδι άλλωστε χωράνε όσες ερμηνείες θέλει ο καθένας να δώσει .
Επηρεασμένοι από τους Flying Burrito Brothers και τους Byrds , οι Eagles ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Λος Άντζελες .Το 1980 διέκοψαν , επέστρεψαν μετά το 1994 και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να περιοδεύουν και να θυμίζουν στον κόσμο πώς μπορεί ένα συγκρότημα να αντέχει στον χρόνο .
Οι Eagles είχαν ήδη φτάσει στο πέμπτο άλμπουμ τους , το πρώτο με τον Τζο Γουόλς ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Μπέρνι Λίντον .
“Είχα πιάσει εκείνο το σπίτι στο Μαλιμπού (θυμόταν ο Ντον Φλέντερ ) και καθόμουν στο σαλόνι ,με ανοιχτές τις πόρτες , μια υπέροχη μέρα του Ιουλίου .Φορούσα το μαγιό μου και έτσι όπως είχα κάτσει στον καναπέ και σκεφτόμουν τι υπέροχος που είναι ο κόσμος άρχισα να παίζω κάτι στην κιθάρα και από αυτό γεννήθηκε η μελωδία του Hotel California . ”
Ο Ντον ηχογράφησε αυτό το κομμάτι που είχε παίξει στο σπίτι , πρόσθεσε έναν απλό ρυθμό , ο Ντον Χένλει και ο Γκλεν Φρέι έγραψαν τους στίχους . Το άλμπουμ ,ολόκληρο το “Hotel California” – και το ίδιο το τραγούδι – ηχογραφήθηκε στο Criteria studio στο Μαϊάμι . Άλλες ιστορίες λένε πως οι ηχογραφήσεις ήταν ένας μαραθώνιος με πολλές διαφωνίες , παρενοχλήσεις και αναποδιές . Ένα κανονικό γεφύρι της Άρτας για να μπουν τα θεμέλια του διάσημου hotel .
Με τα χρόνια ο “μύθος” πήρε και άλλες διαστάσεις . Το “Ξενοδοχείο ” των Eagles εξαπλώθηκε στο ίντερνετ με μια αλυσίδα από ερμηνείες και σάιτ αφιερωμένα σε αυτό. Το “Hotel California”- λένε κάποιοι – συμβολίζει την κοκαΐνη και τον εθισμό στα ναρκωτικά . Η λέξη “colitas” στους στίχους θα πει “ουρίτσες” στη μεξικάνικη αργκό και αναφέρεται στην κάνναβη .
Και συνεχίζουμε : Το “Hotel California” (λένε άλλοι ) είναι ένα ψυχιατρείο , το Καμαρίλο Στέιτ Ψυχιατρικό Νοσοκομείο . Όχι , ούτε αυτό ! Πρόκειται απλώς για ένα ξενοδοχείο στην Μπάχα της Καλιφόρνιας , πάνω στην μεγάλη παραλιακή λεωφόρο . Ή μάλλον είναι ένα παλιό hotel στο Todos Santos …
Όλα αυτά σαν να μην έχουν ακούσει τι είπε ο Ντον Χάνλει ! Οπότε και οι Eagles σταμάτησαν να επιμένουν .
Λοιπόν , για να ξέρετε (άλλη ερμηνεία) : Στο “Hotel California” έγιναν κάποτε φρικτοί φόνοι . Φαντάσματα ζουν στα δωμάτια και τους διαδρόμους του και αν περάσεις αργά τη νύχτα μπορεί να ακούσεις κάτι απόκοσμο να ψιθυρίζει το τραγούδι . Θα ανατριχιάσεις με το πόσοι τρόποι υπάρχουν ένα καλό τραγούδι να ζει για πάντα .
Ελληνική απόδοση στίχων :
Σε σκοτεινή εθνική οδό στην έρημο,
με δροσερό άνεμο στα μαλλιά
η ζεστή μυρωδιά των μίσχων μαριχουάνας αναδύονταν στον αέρα
Μπροστά μου στο βάθος, είδα ένα φώς που λαμπύριζε.
Το κεφάλι μου βάραινε και η εικόνα θόλωνε
Έπρεπε να σταθώ για την νύχτα…
Εκεί την είδα,
στεκόταν στον δρόμο για την πόρτα
άκουσα το κουδούνι της “επόμενης πράξης”
Και αναρωτιόμουν…
“Θα μπορούσε να είναι ο Παράδεισος ή θα μπορούσε κι η Κόλαση”
Άναψε τότε ένα κερί και μου φώτισε τον δρόμο. .
Φωνές αντηχούσαν σε όλο τον διάδρομο
Νομίζω τις άκουσα να λένε “Καλώς ήλθες στο Ξενοδοχείο California”
Τόσο αξιαγάπητο μέρος (τόσο αξιαγάπητο μέρος)
Τόσο γλυκό στην όψη.
Άπλετο τον χώρο στο Ξενοδοχείο California
Όλο τον χρόνο (όλο τον χρόνο) εδώ θα τον βρείς. .
Το μυαλό της ήταν στην καλή χαρά (από ναρκωτικά) και έκανε μια γρήγορη, ευτυχισμένη “ανάδυση”(Ιδίωμα για το σταδιακό ξεθόλωμα αλλά και αναφορά στην μαγεία που ασκούσαν τα ακριβά ευρωπαϊκά αυτοκίνητα Mercedes bends–>Benz)
“Πήρε” πολλά χαριτωμένα αγόρια που αποκαλούσε φίλους
Πώς χόρευαν στον αυλόγυρο, γλυκιά οσμή καλοκαιρινού ιδρώτα κάποιους χορούς να θυμάσαι, κάποιους για να ξεχνάς…
Κι έτσι κάλεσα το αφεντικό “Φέρτε μου το κρασί μου, παρακαλώ”(αναφορά στο συγκρότημα Croshby, Stills and Nash, μεγάλη επιρροή για τον στιχουργό)
Απάντησε: “Δεν έχουμε αυτό το ποτό πια εδώ από το 1969″(χρονική αναφορά στο Woodstock)
Κι επέμεναν εκείνες οι φωνές να καλούν από πολύ μακριά Να σε ξυπνούν στη μέση της νύχτας
Μόνο και μόνο να τις ακούσεις να λένε Καλώς ήλθες στο Ξενοδοχείο California
Τόσο αξιαγάπητο μέρος (τόσο αξιαγάπητο μέρος)
Τόσο γλυκό στην όψη.
Διασκεδάζουν υπέροχα στο Ξενοδοχείο California
Τί όμορφη έκπληξη (τί όμορφη έκπληξη), φέρε το άλλοθί σου.
Καθρέφτες στο ταβάνι(sex), ροζέ σαμπάνια με πάγο(από το 1970 η ροζέ θεωρείτο το ποτό των απελευθερωμένων -bitchy- κοριτσιών)
Και εκείνη είπε: “Είμαστε όλοι, απλά, δεσμώτες των συσκευών μας”
Και στις κεντρικές αίθουσες, συγκεντρώθηκαν για την γιορτή
Την κάρφωναν με τα ατσάλινα μαχαίρια τους
Αλλά δεν μπορούσαν μήτε να σκοτώσουν το θηρίο.
Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να τρέχω προς την πόρτα
Έπρεπε να βρώ το πέρασμα προς το μέρος που ήμουν πριν
“Χαλάρωσε” είπε το νυχτόβιο “εγώ” μου,
“Είμαστε προγραμματισμένοι να δεχόμαστε (υποτασσόμαστε).
Μπορείς να αποσυρθείς όποτε θες, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσεις να φύγεις” (έμμεση αναφορά ίσως στην επιλογή της αυτοκτονίας ως μόνη λύτρωση)…
Πηγές :
«Ένα τραγούδι, μια ιστορία”, εφημερίδα Τα Νέα. Κείμενα :Δημήτρης Μανιάτης, Μαρία Μαρκουλή, Χάρις Ποντίδα,
Μετάφραση: Θωμά Αργυρέα, Η μηχανή του χρόνου