Παρίσι, στις 3 Φεβρουαρίου 1964. Χαμογελαστός και φανερά ανακουφισμένος, ο Ιβ Σεν Λοράν ποζάρει με ένα «μπουκέτο» διεθνών μοντέλων, λίγο μετά το τέλος της επίδειξης της καλοκαιρινής του συλλογής στη rue Spontini. Ο οίκος Christian Dior αποτελεί ήδη (ένδοξο) παρελθόν για τον Γάλλο σχεδιαστή, που δημιουργεί πλέον για τον δικό του ομώνυμο οίκο, τον οποίο χτίζει δυναμικά με τον σύντροφο και στενότερο συνεργάτη του, Πιερ Μπερζέ.

Ο Σεν Λοράν, που γεννήθηκε στο Οράν της Αλγερίας το 1936, έχει ήδη συνέλθει από έναν πρώτο νευρικό κλονισμό, όμως οι ψυχολογικές διακυμάνσεις και διαταραχές θα τον ακολουθήσουν στην υπόλοιπη ζωή του. Έχει επίσης σχεδιάσει το σακάκι-caban και τη γυναικεία καμπαρντίνα, ενώ το 1967 θα προτείνει τη θηλυκή πλευρά του σμόκιν. Από τα σαλόνια της rue Spontini και την υψηλή ραπτική μέχρι το πρετ-α-πορτέ του «δρόμου», ο Σεν Λοράν θα είναι ο οδηγός του εκδημοκρατισμού της μεγάλης του αγάπης, της μόδας.

yves3.jpg

Με τις μούσες και φίλες του

Ο ίδιος θα πει στον σύντροφο της ζωής του Πιερ Μπερζέ : “Θέλω να ρίξω βόμβες στα πόδια της κοινωνίας” , όπως και έκανε ,δίνοντας στα γυναικεία ρούχα ύφος δυναμικό και ανεξάρτητο . Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που οι γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκε τον λάτρεψαν και του αφοσιώθηκαν παρα τις όποιες δυσκολίες έχει η δουλειά με τον ιδιόρρυθμο Yves, που χτίζει την αυτοκρατορία του ■

Διασκευασμένο κείμενο από την Καθημερινή 

Διασκευή : Χριστίνα Γιαβάσογλου