Ξεκινώντας από νουβέλες και παραμύθια, φθάνουμε στην J.K. Rowling και στον «Χάρι Πότερ», στον Stephen King και στον Sidney Sheldon, και πάει λέγοντας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους δέκα πιο διάσημους συγγραφείς όλων των εποχών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί είναι και άλλοι δεν είναι. Ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί παρά να είναι ένα θέμα υποκειμενικό. Εάν έχετε κάποιον αγαπημένο συγγραφέα, ο οποίος δεν βρίσκεται στην παρακάτω λίστα, μπορείτε να μας τον αναφέρετε, κι εμείς να φτιάξουμε ένα αφιέρωμα.

Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε!


10. OSCAR WILDE

Ο Όσκαρ Ουαϊλντ (Oscar Wilde) ήταν ένας Ιρλναδός συγγραφέας και ποιητής. Το πραγματικό όνομά του ήταν Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde και γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου το 1854 στο Δουβλίνο. Στις αρχές του 1890, θεωρήθηκε ο πιο διάσημος θεατρικός συγγραφέας. Φυλακίστηκε, γεγονός που αργότερα οδήγησε στον πρόωρο θάνατό του. Ήταν παντρεμένος με την Constance Lloyd και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του θεωρήθηκε «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι».

9. JAMES JOYCE

Ένας ακόμη Ιρλανδός νομπελίστας και ποιητής, ο Τζέιμς Τζόις (James Augustine Aloysius Joyce) γεννήθηκε  στις 2 Φεβρουαρίου του 1882 και θεωρήθηκε μεγάλη πηγή επιρροής. Έχει γίνει γνωστός μέσα από τα εξής έργα του «Ullyses», «Doubliners», «A portrait of the Artist as a Young Man» και «Finnegans Wake». Στο North Earl Street στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας υπάρχει το άγαλμά του.

8. FYODOR DOSTOEVSKY

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky) γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1821. Είναι γνωστός για τις νουβέλες, τα διηγήματα και τα δοκίμιά του. Τα έργα του αγγίζουν θέματα όπως η ανθρώπινη ψυχολογία, η προβληματική πολιτικά και κοινωνικά κοινωνία της Ρωσίας. Τα πιο αξιοσημείωτα έργα του είναι τα εξής «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ηλίθιος» και  «Οι Δαιμονισμένοι» και «Οι Αδελφοί Καραμαζώφ». Ήταν παντρεμένος με την Maria Dmitriyevna Isayeva. Ο Ντοστογιέφσκι απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου του 1881.

7. WILLIAM FAULKNER

Ο Γουίλιαμ Φόλκνερ (William Cuthbert Faulkner) γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1897, στην Οξφόρδη του Μισισίπι. Βραβεύτηκε με το Νομπέλ, έγραψε νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και σενάρια. Είναι όμως δημοφιλής για τις νουβέλες και τα διηγήματά του, τα οποία διαδραματίζονται στη φανταστική Yoknapatawpha County. Είναι γνωστός για τα εξής έργα «The Sound and the Fury», «A Rose for Emily», «Absalom, Absalom!», «As I Lay Dying» και «Light in August». Ήταν παντρεμένος με την Estelle Oldham. Στις 6 Ιουλίου του 1962 απεβίωσε.

6. ERNEST HEMINGWAY

Ένας ακόμη συγγραφέας για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Έρνεστ Χέμινγκγουέι (Earnest Miller Hemmingway) γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1899. Ήταν ένα Αμερικάνος συγγραφές και δημοσιογράφος. Κέρδισε το Βραβείο Νομπέλ στην κατηγορία λογοτεχνία, το 1954. Δημοσίευσε επτά νουβέλες, έξι διηγήματα και άφησε πίσω του περισσότερα από 100 διηγήματα, 88 ποιήματα. Παντρεύτηκε τέσσερις  φορές, από τις οποίες ο ένας γάμος του διήρκεσε 15 χρόνια. Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου του 1961.

5. VIRGINIA WOOLF

Η Βιτζίνια Γουλφ (Virginia Woolf) ήταν μία Αμερικανίδα συγγραφέας, η οποία όμως είχε μία βρετανική καταγωγή. Η Adeline Virginia Woolf γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1882. Τα πιο γνωστά της έργα ήταν τα εξής «To the Lighthouse», «Mrs. Dalloway», «Orlando» και «A Room of One’s Own». Ήταν παντρεμένη με τον Leonard Woolf με τον όποιο έζησε μαζί έως τον θάνατό της, στις 28 Μαρτίου του 1941, σε ηλικία 59 χρονών.

4. J.K ROWLING

Οι πιο νέοι από εσάς θα γνωρίζετε την J.K. Rowling. Βρετανίδα συγγραφέας νουβέλων. Έγινε διάσημη από τη σειρά επτά βιβλίων με το όνομα «Χάρι Πότερ». Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1965 στον Yate της Αγγλίας. Είναι παντρεμένη με τον Neil Murray, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κόρες κι ένα γιο. Το σεπτέμβριο έγραψε την τελευταία της νουβέλα με το όνομα «The Casual Vacancy».

3. GEORGE ORWELL

Το πραγματικό του όνομα είναι Eric Arthur Blair και γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1903. Ήταν Βρετανός δημοσιογράφος και έγραψε και νουβέλες. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου το 1950. Έγινε γνωστός μέσα από τα εξής έργα του «Homage to Catalonia», «Animal Farm» και το «1984».  Ήταν παντρεμένος με την Eileen O’Shaughnessy μέχρι το θάνατός της. Έπειτα παντρεύτηκε με την Sonia Borwnell μέχρι το θάνατό του.

2. CHARLES DICKENS

Ο Τσαρλς Ντίκενς (Charles John Huffan Dickens) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812. Ήταν Βρετανός συγγραφέας και κριτικός. Γνωστός για τα έργα «The Pickwick Papers», «Oliver Twist», «A Christmas Carol», «David Copperfield», «Bleak House», «Hard Times», «A Tale of Two Cities» και «Great Expectations». Ήταν παντρεμένος με την Catherine Thomson Hogarth με την οποία απέκτησε πολλά παιδιά. Η φήμη του εκτοξεύτηκε το 1836 όταν έγραψε το «The Pickwick Papers».

1. WILLIAM SHAKESPEARE

Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) δε χρειάζεται συστάσεις. Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1564, στην Αγγλία. Θεωρήθηκε ο καλύτερος συγγραφέας στον αγγλόφωνο κόσμο και συχνά αποκαλείται ως ο εθνικός ποιητής της Αγγλίας. Το πόσα θεατρικά έργα έχει γράψει δεν είναι γνωστό. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τα έργα που έχουν σωθεί, υπολογίζονται στα 38 έργα. Πέθανε στην Αγγλία στις 23 Απριλίου το 1616.

 

Πηγή: timesnews