Από τον Γιάννη Κολλιάκο .

 

Η μέγιστη Ειρήνη Παππά, σε όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχε γίνει αντικείμενο κακόβουλου σχολιασμού για την προσωπική της ζωή. Ανέκαθεν οι πάντες σεβάστηκαν, τίμησαν και εξύμνησαν την τραγωδό, την ηθοποιό, τη διεθνή μας Ειρήνη Παππά. Αθόρυβη, σεμνή και δωρική, με αυτό το τόσο χαρακτηριστικό και συγκρατημένο πάντοτε χαμόγελό της, ουδέποτε προκάλεσε, ουδέποτε επεδίωξε άσκοπη προβολή μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων. Έφτασε όμως μια στιγμή, στα 92 της χρόνια, να έρθει αντιμέτωπη με την ελληνική απαξίωση. Διάφοροι έγκριτοι, στο παρελθόν κατά βάση, κονδυλοφόροι αλλά και κάποιοι κοσμικοί και ατζέντηδες, που έφτασαν να ασκούν εξουσία, επιχείρησαν να σκυλεύσουν την προσωπική της ζωή θεωρώντας ότι μπορούν να υφαρπάξουν κάτι απ’ την αίγλη του ονόματός της.

Σήμερα διασπείρουν φήμες για εξαθλίωση, για “ερημιά” λόγω Αλτσχάιμερ, τη στιγμή που ο ανιψιός της -από τους λίγους που μπορούν να ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει-, σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, μιλάει για μυθεύματα και διαβεβαιώνει πως ‘’είναι μια χαρά η Ειρήνη’’ ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι όλα τα υπόλοιπα ‘’είναι άστοχες φήμες. Η Ειρήνη είναι ένα ζωντανό σύμβολο της Ελλάδας. Επιλέγει πού θα πάει και πού δε θα πάει. Ας γράφουν ό,τι θέλουν…’’
Οι σπουδαίοι και οι μεγάλοι αξίζουν να είναι κάθε εποχή δίπλα μας για να μας δείχνουν τα όρια του ανθρώπινου ταλέντου και τις μέγιστες δυνατότητες αυτού. Ωστόσο, ο χρόνος είναι αμείλικτος ακόμη και με αυτούς. Αυτό που εμείς οφείλουμε σε όλους όσοι λάμπρυναν με την παρουσία τους τη ζωή μας, είναι τιμή, σεβασμός και φυσικά παραχώρηση του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα. Η Ειρήνη Παππά έχει ήδη περάσει στη σφαίρα της αθανασίας με το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα και κάθε προσπάθεια επιβουλής του ονόματός της αποβαίνει μοιραία για το σύνολο των επικριτών της.

 

Πηγή : Aixmi