Απόψε δεν υπάρχουν
νεώτερα απ’ το μέτωπό μου
κανείς δεν έθεσ’ επ’ αυτού τα χείλη του
ίσως μεθαύριο γραφτεί ο θάνατός μου
εντός του στήθους φέρω βόμβα εγκαιροφλεγή
όπου και να ΄ναι θα εκραγεί

 

Επίμετρο :

 

Ο Κώστας Ταχτσής (Θεσσαλονίκη 1927–Αθήνα 1988) εμφανίστηκε στη λογοτεχνία μας το 1951, με την αποκηρυγμένη συλλογή του «Ποιήματα». Ακολούθησαν άλλες δυο, εξίσου αποκηρυγμένες: «Μικρά ποιήματα» (1952), «Περί ώραν δωδεκάτην» (1953). Το 1954 δημοσιεύει το ποίημα «Η συμφωνία του “Μπραζίλιαν’» και το 1956 κυκλοφορεί η τελευταία συλλογή του: «Καφενείο το “Βυζάντιο’ και άλλα ποιήματα». Τότε ακριβώς παίρνει διαζύγιο με την Μούσα και παντρεύεται την πεζογραφία: «Το τρίτο στεφάνι» (1962), «Τα ρέστα» (1972), «Η γιαγιά μου η Αθήνα» (1979). Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του, εκδόθηκε η ανολοκλήρωτη αυτοβιογραφία του: «Το φοβερό βήμα» (1989).
Ο Ταχτσής, στον πρόλογο της συλλογής του «Καφενείο το “Βυζάντιο’ και άλλα ποιήματα» (1980), απάνθισμα των ποιημάτων του, όπως τη χαρακτηρίζει, ομολογεί ότι τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν όταν ήταν πολύ νέος. Θεωρεί μάλιστα ότι «αυτά ήταν λιγότερο “ποίηση’, και περισσότερο μια, οσοδήποτε προσωπική, κραυγή διαμαρτυρίας». Από το περιεχόμενο κάποιων ποιημάτων του, φαίνεται ότι η υποδοχή του ως ποιητή, από το σινάφι των ποιητών, δεν ήταν και τόσο ενθουσιώδης. Αναφέρει μάλιστα, χαρακτηριστικά, ότι οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι δεν είναι γεννημένος ποιητής, ενώ ένας φίλος τού είχε πει ότι ακόμη και τα “καλά’ του ποιήματα, είναι χειρότερα από τα κακά ποιήματα ενός γεννημένου ποιητή.
Αλλά και ο ίδιος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για την ποίηση και προπάντων για τους ποιητές: «Η ποίηση φίλε πέθανε», ή «Μια προσευχή μια προσευχή για να βρεθεί ένα ποίημα», ή «Φοβού τους ποιητάς και ποίησιν φέροντας», ή «Μάθετε ν’ αποφεύγετε τους διανοούμενους». Για τον Ταχτσή προείχε η ζωή: «Θ’ ανάψω τη ζωή μου και θα κάψω τα βιβλία», ή «Η ποίηση της ποίησης την ποίηση τη ζωή σας αυτή τι την κάνατε;», ή «Εγώ πηγαίνω τώρα στη ζωή στον Ιλισό να πιω τις σκέψεις μου πιο καθαρές». Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια και την ολιγογραφία του.

ΠΗΓΗ : POIEIN