Μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής της τελευταίας 50ετίας, που ήξερε να πιάνει τη ζωή από το πέτο και να της λέει…είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε!

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή


Μάγια Αγγέλου… Τί να πρωτογράψει κανείς για εκείνη…Μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς. Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία. Βραβευμένη ποιήτρια, πεζογράφο, καθηγήτρια πανεπιστημίου κι ακτιβίστρια, η οποία ανέδειξε την εμπειρία του να είναι κανείς Αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών, ζει την τραγική εμπειρία του βιασμού από το σύντροφο της μητέρας της. Η μικρή τότε Μάγια, αποκαλύπτει το γεγονός, με αποτέλεσμα εκείνος να οδηγηθεί στις φυλακές.

Ενώ μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονείται – το πιθανότερο από τους θείους της. Νοιώθοντας πως ήταν υπεύθυνη για το τέλος του – επειδή είχε πει ότι την βίασε- αποφασίζει να μην ξαναμιλήσει και παραμένει σιωπηλή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Και πόσες δουλειές δεν έκανε… Οδηγός τρόλει στα 15 της χρόνια, χορεύτρια, γκαρσόνα, ιερόδουλη, προαγωγός, ηθοποιός, τραγουδίστρια.

Στα 16 της γεννά το μοναδικό της γιο και οφείλει να κάνει τα πάντα για να τον αναθρέψει. Συνεργάζεται με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ακολουθεί τον Βουσούμζι Μάκε – τον Νοτιοαφρικάνο μαχητή- στο Κάιρο, συναντά τον αφροαμερικανό ακτιβιστή Μάλκολμ Χ στην Γκάνα κι επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εργαστεί μαζί του αλλά εκείνος δολοφονείται ακριβώς μετά…

Το επώνυμό της, Αγγέλου, προήθλε από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της (Enistasios Angelos), το οποίο αποφάσισε να κρατήσει μετά από το χωρισμό τους το 1954.

“Know Why the Caged Bird Sings” είναι το πρώτο της βιβλίο, το 1970. Ένα βιβλίο καθαρά αυτοβιογραφικό που σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Τις επόμενες δεκαετίες γράφει ακόμα έξι τόμους, δημοσιεύει ποιήματα, γράφει σενάριο ταινίας, παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή κι εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά «Ρίζες».

To 1956 η Αγγέλου κυκλοφορεί το άλμπουμ “Miss Calypso” To 1969 εκδίδει το δίσκο The Poetry οf Maya Angelou με απαγγελίες ποιημάτων της.]Tέλος, το 2014, κυκλοφορεί ένα μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση της Μάγιας Αγγέλου, με τίτλο Caged Bird Songs. Είναι λίγο πριν το θάνατό της.

Η Μάγια Αγγέλου, μπορεί να μην είχε ποτέ φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, κατάφερε όμως να γίνει καθηγήτρια πανεπιστημίου παίρνοντας την έδρα «Reynolds Professor of American Studies» και διδάσκοντας Αμερικανικές σπουδές στο Wake Forest University, του Winston-Salem

Το σπουδαιότερο είναι ότι ήξερε τόσα πολλά για τη ζωή από δικές της εμπειρίες. Ίσως ακόμα και σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου να φοιτούσε, να μην κατάφερνε να μάθει όλα όσα της δίδαξε η ίδια η ζωή… που στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή για εκείνη…

Θα μπορούσα να γράφω τόμους ολόκληρους για τη Μάγια Αγγέλου. Νομίζω, όμως πως αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι να μάθουμε για εκείνη μέσα από τα δικά της λόγια. Σας παραθέτω, λοιπόν, κάποια κορυφαία αποφθέγματά της….

“Το πουλί δεν κελαηδάει επειδή έχει μια απάντηση, κελαηδάει επειδή έχει ένα τραγούδι.”

“Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να `χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη.”

“Όλα στο σύμπαν έχουν ένα ρυθμό, όλα χορεύουν.”

“Τίποτε δεν δουλεύει αν δεν δουλέψεις εσύ.”

“Το θάρρος είναι το πιο σημαντικό από όλα τα προσόντα, γιατί χωρίς θάρρος δεν μπορείς να χρησιμοποιείς με συνέπεια κανένα άλλο προσόν.”

“Η ζωή είναι πόρνη. Πρέπει να βγεις έξω και να τους αλλάξεις τα φώτα.”

“Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση.”

“Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: «είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε».”

“Θα γνωρίσεις πολλές ήττες στη ζωή σου, αλλά ποτέ μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να νικηθεί.”

“Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, κάντο καλύτερα.”

Πηγή: klik