Ρόδος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, 9ο στη Μεσόγειο, πανέμορφη, με ιστορία και κουλτούρα, εκτίναξε τις μετοχές της στον παγκόσμιο χάρτη της βιομηχανίας με την συνδρομή του Αριστοτέλη Ωνάση…

Ήταν 1960 όταν ο Έλληνας κροίσος συζήτησε με παράγοντα του νησιού και αποφάσισαν να γυριστεί μία ταινία, με παγκόσμιες προσωπικότητες, ώστε να διαφημιστεί το νησί .

Έτσι και έγινε !

«Αφ’ ότου η Κλεοπάτρα επέρασεν εις την Ρόδον ένα Σαββατοκύριακο μαζί με τον Καίσαρα, η νήσος δεν εγνώρισε τόσην έξαψιν μέχρι σήμερον, όσην τώρα που γυρίζεται εις αυτήν μια τόσον δαπανηρά ταινία με τόσον μάλιστα εκλεκτόν θίασον», έγραφαν οι εφημερίδες του ’61 .

Η ανατίναξη της βάσης του Ναβαρόνε από μία ομάδα τολμηρών, με επικεφαλής τον Αγγλο ταγματάρχη Φράγκλιν, ήταν ένα από τα μείζονα καλλιτεχνικό γεγονότα του ’60. Η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» γυρίστηκε στη Ρόδο, υπό τα βλέμματα δημοσιογράφων από όλα τα πρακτορεία του κόσμου, μετατρέποντας το νησί σ’ ένα τεράστιο πλατό. Την ομάδα με την ειδική αποστολή αποτελούσαν ο Αντονι Κουίν, ο Τζέιμς Ντάρεν, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Ντειβιντ Νίβεν, ο Αντονι Κουέιλ, η Ειρήνη Παπά και η Τζια Σκάλα. Η βασιλική οικογένεια έσπευσε να δώσει το «παρών» στα γυρίσματα.

Όλο το νησί, ένα τεράστιο πλατό…

Ο ελληνικός στρατός, με την έγκριση της κυβέρνησης, ανέλαβε ρόλο κομπάρσου. Τα γυρίσματα στη Ρόδο, άλλαξαν τη ζωή των κατοίκων. Το νησί γέμισε δολάρια και όσοι κάτοικοι είχαν δοσοληψίες με τους παραγωγούς του Χόλιγουντ, είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Οι σκηνές γυρίστηκαν υπό τα βλέμματα δημοσιογράφων από όλα τα πρακτορεία του κόσμου, μετατρέποντας το νησί σ’ ένα τεράστιο πλατό…

Πιο ευνοημένοι ήταν οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι εξακολουθούσαν να πληρώνονται με δολάρια και μετά την προβολή της ταινίας. Ο προϋπολογισμός για τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» άγγιξε τα 6.000.000 δραχμές ποσό υπέρογκο για την Ελλάδα, αλλά μάλλον αναμενόμενο για το Χόλιγουντ.

kanonia4.jpg

Ο Ντ. Νίβεν αγάπησε τόσο τη Ρόδο που θέλησε να μείνει εκεί. Αριστερά του ο Γκ. Πεκ και δεξιά του ο Α. Κουέιλ. Δεξιά η βασίλισσα της Ρουμανίας Ελένη.

kanonia3

Ηταν ξεχωριστή διάκριση για την Ειρήνη Παπα η συμμετοχή της σε μια διεθνή υπερπαραγωγή σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αριστερό της διακρίνονται ο βασιλεύς Παύλος και η βασίλισσα της Ρουμανίας Ελένη, ενώ δεξιά της ο παραγωγός και σεναριογράφος Καρλ Φόρμαν.

kanonia5

Ο Αντονι Κουίν σκεφτόταν να αγοράσει οικόπεδο στη Ρόδο… Στο κέντρο, η βασίλισσα Φρειδερίκη και ακριβώς πίσω της οι πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία.kan.jpg

Τον Γκρέγκορι Πεκ (δεχόταν καθημερινά «επιθέσεις» από τον γυναικείο πληθυσμό) τον φώναζαν «Γρηγόρη»! Εδώ, σε διάλειμμα του γυρίσματος, συνομιλεί με τη Φρειδερίκη.

ΠΗΓΕΣ : Ανεμούριον ,my greek holiday

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χριστίνα Γιαβάσογλου