Ένας κύκλος με δυο τελείες και μια καμπύλη γραμμή, αυτό ήταν το σχέδιο που δημιούργησε ο Harvey Ball το 1963, τη χαρούμενη φάτσα που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα σαν emoji. Η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου (κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου)καθιερώθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του Harvey Ball, ο οποίος πίστευε ότι το χαμόγελο έχει θεραπευτικές ιδιότητες. 🙂

55796-smiley

Ναι, ναι! Όλοι μας χαρήκαμε όταν το facebook μας ειδοποίησε για την ιδιαίτερα σημαντική αυτή μέρα. Κι η αλήθεια είναι ότι έστω μια στιγμή της μέρας χαμογελάσατε. Και γιατί άλλωστε να μη χαμογελάς, αφού το χαμόγελο σε κάνει τόσο όμορφο και μοναδικό;!

«Τα περισσότερα χαμόγελα ξεκινούν από ένα άλλο χαμόγελο», Φρανκ Κλαρκ

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το γέλιο έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον δρ. Lee Berk και τον δρ. Stanley Tan από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τα οφέλη είναι τα εξής:

#1 Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες

Με τη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες, εκτός από την ψυχική σας υγεία, βελτιώνετε και την αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

#2 Το γέλιο εξασκεί τους κοιλιακούς

Όταν γελάμε, οι μύες στο στομάχι διαστέλλονται και συστέλλονται με τρόπο παρόμοιο όταν κάνουμε γυμναστικές ασκήσεις για τους κοιλιακούς μυς.

tumblr_mgwaya5adw1s3jolto1_500

#3 Το γέλιο βελτιώνει την καρδιακή υγεία

Το γέλιο είναι μια καλή γυμναστική προπόνηση, ειδικά για εκείνους που είναι ανήμποροι να κάνουν άλλη σωματική δραστηριότητα λόγω τραυματισμού ή ασθένειας. Ανεβάζει τους χτύπους της καρδιάς και καίει παρόμοια ποσότητα θερμίδων ανά ώρα, όπως το περπάτημα με αργό έως μέτριο ρυθμό.

#4 Το γέλιο ενισχύει τα Τ-κύτταρα

Τα Τ-κύτταρα είναι εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που περιμένουν σε αδράνεια στο σώμα σας μέχρι να ενεργοποιηθούν. Όταν γελάτε, ενεργοποιείτε τα Τ-κύτταρα, τα οποία αρχίζουν αμέσως να βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει κάποια ασθένεια.

#5 Το γέλιο προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών

Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του σώματος. Με το γέλιο, μπορείτε να απελευθερώσετε ενδορφίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του χρόνιου πόνου και σας κάνουν να νιώθετε πιο καλά πάνω απ’ όλα.

%ce%b7%ce%b1%cf%80%cf%80%cf%85

#6 Το γέλιο σας φέρνει μια γενική αίσθηση ευημερίας

Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που έχουν μια θετική προοπτική για τη ζωή τείνουν να καταπολεμούν τις ασθένειες καλύτερα από εκείνους που τείνουν να είναι πιο αρνητικοί και απαισιόδοξοι.

#7 Το γέλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι άνθρωποι που μειώνουν την αρτηριακή τους πίεση, ακόμη κι εκείνοι που ξεκινούν από φυσιολογικά επίπεδα πίεσης, θα μειώσουν και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

#8 Το γέλιο καίει θερμίδες

Το γέλιο αυξάνει τους παλμούς καίγοντας 10 -40 θερμίδες για κάθε 15 λεπτά που γελάμε. Δεν αντικαθιστά τη σωματική άσκηση, αλλά σίγουρα ενισχύει την προσπάθειά μας.

#9 Το μυστικό της αντιγήρανσης είναι το γέλιο

Το χαμόγελο και το γέλιο, επίσης, αποτελούν το τέλειο αντιγηραντικό φάρμακο, αφού για να κάνουμε μία ρυτίδα χρειάζεται να γελάσουμε 250.000 φορές, ενώ με το κατσούφιασμα αρκούν οι μισές φορές.

smiles-baby-ipop-gr_

#10 Όσο μεγαλώνουμε – δυστυχώς – παραμελούμε το γέλιο

Οι ενήλικοι άνθρωποι πλέον έχουν ξεχάσει τι πάει να πουν οι λέξεις «χαμόγελο» και «γέλιο». Ενώ ένα παιδί γελάει έως και 400 φορές την ημέρα, ένας ενήλικας γελά μόνο 17!

#11 «Αν μπορείς να κάνεις μια κοπέλα να γελάσει, μπορείς να την κάνεις να κάνει οτιδήποτε», Μέριλιν Μονρόε

“Μήπως ήρθε η ώρα να χαμογελάμε πιο συχνά;! Κάνει τους άλλους να αναρωτιούνται τι ναρκωτικά παίρνουμε!”smile-countdown-gif-picture

 

Πηγή: νεόπολις