Η ιστορία πίσω από το τραγούδι “ο Παπαγάλος” του Στέλιου Σαλβαδόρ
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Στέλιος Σαλβαδόρ στους Χριστίνα Γιαβάσογλου και Γιώργο Περόγαμβρο, για το itravelpoetry.com μίλησε για το νέο του τραγούδι με τίτλο “ο Παπαγάλος.”
“Το συγκεκριμένο τραγούδι, πριν αποκτήσει την τελική του μορφή, είχε αλλάξει τρεις φορές στίχους. Yπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές του κομματιού δηλαδή, αλλά κάθε φορά ήξερα πως κάτι άλλο θέλω να πω.
Έτσι, μέσω αυτής της συνεχόμενης αναζήτησης και επανάληψης, προέκυψε η μεταφορά του Παπαγάλου. Μέσα από αυτόν τον συμβολισμό τελικά, μπόρεσα να εκφράσω αυτό που ήθελα. Οι άνθρωποι βλέπετε, που είναι σαν τον Παπαγάλο (καμία σχέση με το ζωάκι) επειδή μαθαίνουν μόνο μέσα από τον καθρέφτη τους (όπως λέει και το τραγούδι) είναι και οι πιο αχάριστοι. Γιατί, ενώ μαθαίνουν και επηρεάζονται από σένα, ενώ πίσω απ’όσα κάνουν βρίσκεσαι εσύ, ποτέ δεν το αναγνωρίζουν.
Πρόκειται για ένα είδος δημιουργικού εγωισμού, το χειρότερο είδος εγωισμού, όπως λέει κι ο Γιώργος Χειμωνάς. ‘Η τουλάχιστον, το χειρότερο είδος, όσον αφορά τους καλλιτέχνες.
Πάντως στο συγκεκριμένο τραγούδι συνέβη και κάτι ασυνήθιστο κατά την ηχογράφηση του. Ένα “βήξιμο μου”, πέρασε στην ηχογράφηση. Ζήτησα από τον ηχολήπτη να το διαγράψει. Αλλά, τόσο ο ηχολήπτης, όσο και όσοι το είχαν παρατηρήσει, μου είπαν ότι ακούγεται σαν εφέ από κραυγή παπαγάλου, και επέμεναν να το κρατήσουμε. Έτυχε μεν , πέτυχε δε…!”
Στίχοι: Στέλιος Σαλβαδόρ
Μουσική: Στέλιος Σαλβαδόρ
Έχω έναν παπαγάλο και του έμαθα καλά
απαντήσεις να μου δίνει, τον ρωτώ και ξεκινά.
Τον εκπαίδευα για χρόνια πως να μάθει να μιλά
να μας λέει ιστορίες κι όλους να τους χαιρετά.
Στέκεται μπρος στον καθρέφτη κι από πίσω είμαι εγώ
και αρχίζω λέξη λέξη καθαρά να του μιλώ.
Βλέπει αυτός το είδωλό του και ακούει μια φωνή
και νομίζει πως ο ίδιος μου μιλάει Ελληνιστί.
Μη χτυπάς, μη χτυπάς τον παπαγάλο
λέει ότι , ότι του έμαθες εσύ
κι είναι μες στο μαγαζί σου
η πιο όμορφη στιγμή
Χαίρονται όλοι σου οι φίλοι,
χαίρεσαι κι εσύ μαζί.
Για θυμήσου τότε που είχες μείνει μόνος
του‘χες δώσει μια σφαλιάρα δυνατή.
Σ’ ένα αστείο, σ’ ένα αστείο του επάνω
κι είχε τόσο αρρωστήσει το πουλί.
Παπαγάλε λυπημένε βλέπω πόσο προσπαθείς
να μιλήσεις μη μου σκύβεις Το κεφάλι σου στη γη.
Έχεις φίλους στην Ινδία, στο Παρίσι και αλλού
παπαγάλους που μιλάνε, μου σου του και νου κου του.
Θα σου δίνω ζαχαρίτσες και εσύ θα μου μιλάς
έλα πια περάσαν όλα θέλω να χαμογελάς.
Κι όποτε θα νιώθεις μόνος στον καθρέφτη εγώ κι εσύ
θα ‘μαι δίπλα σου μαζί σου να χορεύω cheek to cheek.
Το τραγούδι είναι από τον καινούργιο δίσκο του Στέλιου Σαλβαδόρ με τίτλο το χρυσό κλειδί από τη Plus Rec
Παπαγάλος ε; Ταιριαστός ο τίτλος, εφόσον οι δημιουργοί του παπαγάλισαν (για να μην πω κατάκλεψαν) το ριφ από το πασίγνωστο τραγούδι Stranglehold του Ted Nugent. Σε ευχαριστώ Σαλβαδόρ, γέλασα και σήμερα.