Τα “Μωρά στη φωτιά” έχοντας μετρήσει 31 χρόνια στην ελληνική μουσική σκηνή, επανέρχονται δυναμικά με τον δίσκο “Χρυσό κλειδί” που κυκλοφορεί από την Plus Rec σε βινύλιο και CD.

Με το χρυσό κλειδί, λοιπόν, ανοίγει η πόρτα για ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο δυναμικές ενορχηστρώσεις, καλοδουλεμένο ήχο και μια διάχυτη ροκ ατμόσφαιρα που συνεπαίρνει.

Υπό τον ήχο των έντεκα ολοκαίνουργιων τραγουδιών του θρυλικού συγκροτήματος, οι Χριστίνα Γιαβάσογλου και Γιώργος Περόγαμβρος ήρθαν σε επαφή με τον <<πατέρα>> των Μωρών, Στέλιο Σαλβαδόρ, ο οποίος τους μίλησε για τη νέα δουλειά και για πολλά άλλα.

70MrsF_frontpage


Στην πρόσφατη σας συναυλία στο Pireus Academy 117 σας συνόδευσαν οι Fer de Lance και ο Tiny Jackal . Πως προέκυψε η συνεργασία και ποια η σχέση σας με το ελληνικό hip-hop ;

Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Σε κάποιο ταξίδι επιστροφής από κάποια μας συναυλία, συζητώντας για κάποια δημιουργικά πράγματα με το συγκρότημα, η πιανίστριά μας Ελένη Σινιάρη, μου πρότεινε να κάνω μια συνεργασία, ένα άνοιγμα πρός το hip hop χώρο, χωρίς βέβαια κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Δεδομένου λοιπόν ότι δεν γνωρίζω καλά αυτήν τη σκηνή, απευθύνθηκα στον παραγωγό Γιώργο Σπηλιόπουλο για να συζητήσουμε την ιδέα και να μου προτείνει καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Έτσι, μετά από λίγο, ενδιαφέρον έδειξαν οι Fer De Lance και ο Tiny Jackal και τη στιγμή που άκουγα δείγματα δουλειάς τους, έγινε ξεκάθαρο πως πραγματικά θέλω  να προχωρήσω σ’ αυτή τη συνεργασία, γιατί μου άρεσαν πολύ τα τραγούδια τους.

Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, ένιωσα κάποια «συγγένεια» μαζί τους και αυτό επιβεβαιώθηκε και σε προσωπικό επίπεδο όταν επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, αλλά και όταν βρεθήκαμε κι από κοντά.

Έτσι έγινε και η πρώτη μας συνεύρεση επί σκηνής με μεγάλη επιτυχία και έπεται και συνέχεια.

Πείτε μας δύο λόγια για τον νέο σας δίσκο . 

Είναι από τις πιο ολοκληρωμένες μου δουλειές, κυκλοφόρησε σε βινύλιο και cd και στην έκδοση του βινυλίου έχει δώρο το cd, περιέχει έντεκα τραγούδια σε στίχο και μουσική δική μου και δύο μελοποιήσεις σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ένα εκ των οποίων δίνει και τον τίτλο του δίσκου που είναι “Το Χρυσό Κλειδί”.

Το άλλο μελοποιημένο ποίημα είναι “η ρουλέτα”, ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι με κάποια drum n bass ρυθμικά στοιχεία. Έχει επίσης ο νέος αυτός δίσκος ένα από τα πιο αγαπημένα μου στιχουργικά κομμάτια, τον Παπαγάλο. Εκεί, μέσα από κάποιους συμβολισμούς προσπαθώ να μεταδώσω ένα μήνυμα για τη διάδραση πλασμάτων με διαφορετικό γνωσιακό επίπεδο, μέσα από την αγάπη, σχέση δασκάλου-μαθητή, μετάδοση γνώσης, και πολλά άλλα. Γενικά, ο στίχος στο συγκεκριμένο τραγούδι, με εκφράζει ιδιαίτερα.

Μπορεί κάποιος να βρει το δίσκο σε όλα τα δισκάδικα αλλά και από τα σάιτ του διανομέα μας και με χιούμορ αλλά και ειλικρίνεια τον προτείνω σε όλους μας τους φίλους. Εργαζόμαστε τρία χρόνια πάνω σ αυτό το δίσκο και το αποτέλεσμα μας έχει αφήσει πολύ ευχαριστημένους.

Η μουσική σας ενασχόληση με την ποίηση έχει αρχίσει ήδη από τους “Θεατρίνους” και συνεχίζει με δύο υπέροχες μελοποιήσεις στο Χρυσό κλειδί που είναι ποίημα του Ελύτη. Γιατί το επιλέξατε για ομώνυμο τραγούδι του δίσκου;

Ήθελα από πριν τίτλος του δίσκου, να είναι ένα από τα τραγούδια σε ποίηση του Ο.Ελύτη. Είναι από τα πιο όμορφα ποιήματα κι έτσι επέλεξα αυτό .

salvador1.jpg

Έχετε πει πως το όνομα “Μωρά στη φωτιά “, προέκυψε από το τραγούδι “Baby’s on fire” του Brian Eno. Πότε πρωτοήλθατε σε επαφή μαζί του και πώς επηρέασε τον στίχο και τον ήχο σας;

O Brian Eno εκτός του ότι είναι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης αλλά και θεωρητικός της τέχνης γενικότερα βρίσκεται σ έναν πιο ambient χώρο απ’ ότι εμείς.

Ωστόσο ένας live δίσκος του το 1976 με το συγκρότημα του 801 μας επηρέασε ουσιαστικά και είναι πιο κοντά σ’εμάς. Από εκεί παίζαμε κάποια τραγούδια και φυσικά από το τραγούδι του Baby’s on Fire πήραμε το όνομά μας. Οι στίχοι βέβαια στη διασκευή του Third Uncle είναι εξ ολοκλήρου δικοί μου.

70MrsF_4.jpg

Τι είναι για σας “ροκ”;

Ροκ είναι για μένα να ακούω το Tomorrow never knows των Beatles , διασκευασμένο από τους 801 Live του Brian Eno και στον ίδιο δίσκο λίγο πιο κάτω να ακούω Kinks, You really got me διασκευασμένο με space τρόπο.

Καθώς “ITravelPoetry”, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας έναν αγαπημένο προορισμό και έναν αγαπημένο ποιητή ή ποίημα !

Κωνσταντινούπολη, και ποίημα “ο Βιασμός της Λουκρητίας”, το αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας

Κι εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

salvador2.jpg

Διαβάστε επίσης