Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 73 ετών, ο Γιώργος Καρυπίδης. Ο Έλληνας σκηνοθέτης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.

Γεννημένος το 1946 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. Παράλληλα, δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.

σινεμα.jpg

Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979) πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ έναν χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε επίσης την «Αναμέτρηση» (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι»), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθαμένο λικέρ» (1992), τους «Μαγεμένους» (1995). Τελευταία ταινία του η «Ουτοπία» (2004).

Κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε και δύο συλλογές διηγημάτων: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1992) και «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998).


Φιλμογραφία:

  • 1967 «Όριο» (μικρού μήκους)
  • 1975 «Τελευταίος σταθμός: Κρόιτσμπεργκ (μικρού μήκους ντοκιμαντέρ)
  • 1979 «Ο ζωγράφος Θεόφιλος»
  • 1982 «Επικίνδυνο παιχνίδι» (ή «Αναμέτρηση»)
  • 1986 «Μάγισσες»
  • 1988 «Στη σκιά του φόβου»
  • 1992 «Η ουρά του φιδιού»
  • 1992 «Πεθαμένο λικέρ»
  • 1995 «Μαγεμένοι»
  • 2004 «Ουτοπία».

 

Πηγή: athensvoice

Advertisements