Από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού ροκ, άφησε εκπληκτικά τραγούδια, τα οποία όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, έγραψε με την καθοδήγηση ενός Ινδιάνου!

Ο Σταμάτης Μεσημέρης γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1948 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κλινική Ψυχολογία.

Ευαίσθητος, φιλόσοφος και ποιητής, έγινε ροκάς στις αρχές του ’60, όμως σταμάτησε γρήγορα και άφησε την κιθάρα.

Κιθάρα ξανάπιασε είκοσι χρόνια αργότερα, σε ώριμη ηλικία και ύστερα από όραμα.

Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι την άνοιξη του 1986 κι ενώ βρισκόταν μόνος στο δωμάτιό του, είδε να εμφανίζεται μπροστά του ένας Ινδιάνος που κάπνιζε την πίπα της Ειρήνης. Ο Ινδιάνος τον κοίταζε έντονα και του είπε πως ήθελε να τον ακούσει να παίζει πάλι κιθάρα!

Αλήθεια ή ψέμα, ο Σταμάτης Μεσημέρης έλεγε ότι από τότε ο Ινδιάνος παρουσιαζόταν συχνά και τον καθοδηγούσε να γράφει τραγούδια.

Έλεγε ακόμα πως αν σε κάποια συναυλία δεν έβλεπε τον Ινδιάνο, σταματούσε, δεν μπορούσε να παίξει.

σταμάτης μεσημέρης 4.jpg

Όλοι όσοι παρακολουθούσαν στις ζωντανές εμφανίσεις τον Σταμάτη Μεσημέρη, τον έβλεπαν να μιλά κάπου στον αέρα, σε κάποιον αόρατο και αυτός ήταν ο Ινδιάνος, ορατός μόνο σε εκείνον.

Δεν ήταν τρελός. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Μεσημέρης ήταν τρελός. Προσωπικά έχω πειστεί, ότι όπως και για τον Μόρισον, έτσι και για τον Μεσημέρη, εκείνος ο Ινδιάνος υπήρχε.

Ένα από τα τραγούδια του Μεσημέρη, το ΕΛΛΑΣ, έγινε γνωστό από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά εδώ βάζω την απλή και υπέροχη εκτέλεση του Σταμάτη…

Ο Μεσημέρης σχημάτισε το γκρουπ Ρωγμές, στο τέλος της Δεκαετίας του 1980 και παρουσίασε μια σειρά πολύ όμορφων, έως εκπληκτικών, τραγουδιών.

ρωγμές.jpg

Αγαπούσε πολύ τους δυο μεγάλους του ελληνικού ροκ, δηλαδή τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Νικόλα Άσιμο, για τους οποίους έγραψε και τραγούδια. Ήταν καλός φίλος και συνεργάτης του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, από το 1989 μέχρι το τέλος της ζωής του (πέθανε το 2009, σε ηλικία 61 ετών).

σταμάτης μεσημέρης βασίλης παπακωνσταντίνου.jpg

Υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του έχει καταγραφεί σε προσωπικούς δίσκους και πολλές συμμετοχές. Αλλά, ο δίσκος που βγάζει καλύτερα το πνεύμα του, είναι ένα τετραπλό cd (περιλαμβάνει και αυτοβιογραφία) που έβγαλε το 2000 και μοίρασε δωρεάν με τίτλο ΟΝΕΙΡΟΥ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ.

denpoeitai.jpg

Ο δίσκος φέρει πάνω την ένδειξη ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ.

Δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη περίπτωση τραγουδοποιού, που να βγάζει cd με δικά του έξοδα (και μάλιστα τετραπλό) και να το μοιράζει δωρεάν.