Οι Rotting Christ είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1988 και θεωρείται από τα κορυφαία στο είδος του, χαίροντας αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες σχετικά με το ποιος είναι υπαίτιος για την ακύρωση της συναυλίας στην Πάτρα, αφού άλλωστε το τοπίο δεν είναι ακόμα διαυγές. Είναι θλιβερό, όμως, το γεγονός πως την περασμένη εβδομάδα, μια εβδομάδα μετά το διάσημο καρναβάλι της Πάτρας, διάφορες πολιτικοθρησκευτικές οργανώσεις έκαναν ανοικτή επίθεση στο συγκρότημα, διαμαρτυρόμενοι που μια τόσο “βλάσφημη” μπάντα θα “μολύνει” την πόλη τους, προσβάλλοντας τα πιστεύω και το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών της πόλης, οδηγώντας την υπόθεση και σε εισαγγελέα.

Ενώ, λοιπόν, μιλάμε συνεχώς για δημοκρατία και ελευθερία του λόγου, φιμώνουμε με το έτσι θέλω καλλιτέχνες επειδή δεν μας αρέσει το όνομά τους. Φυσικά, αυτό το συμβάν δεν έχει να κάνει μόνο με τους Rotting Christ. Είτε σου αρέσει η μουσική τους είτε όχι, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με την ιδεολογία τους, δεν μπορείς να απαγορεύσεις στο συγκρότημα και σε οποιοδήποτε συγκρότημα και καλλιτέχνη να εκφραστεί ελεύθερα. Είναι ανησυχητικό εν έτη 2019 να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια μεσαιωνικά “κυνήγια μαγισσών”.  Σίγουρα το όνομα της μπάντας είναι προκλητικό (εξάλλου ο ίδιος ο Σάκης, frontman του συγκροτήματος, έχει δηλώσει πως το όνομα είχε επιλεχθεί σε εφηβική ηλικία με βασικό σκοπό να προκαλέσει), αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη λογοκρισία που δέχτηκαν.

Τουλάχιστον, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, fans και μη, έδρασαν σύμφωνα με το motto του συγκροτήματος “Non Serviam” (We do not serve) αντιδρώντας στην ακύρωση της συναυλίας και κατακρίνοντας τις πράξεις των εμπλεκομένων κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων, δίνοντας παράλληλα ένα σημάδι πως ίσως τελικά να μην επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα, αλλά να πορευόμαστε προς μια ανοιχτόμυαλη και καλύτερη κοινωνία.

 

 

Περόγαμβρος Γεώργιος