Στις 23 Μαρτίου 1929 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γίνεται πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη
Στις 23 Μαρτίου 1929 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γίνεται πρωτοσέλιδο στον Ριζοσπάστη
Όταν ο Αϊνστάιν έγραψε επιστολή στον Ριζοσπάστη για να διαμαρτυρηθεί στον Βενιζέλο.
Στις 23 Μαρτίου δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, μέλος τότε της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, προχωρά στην παραπάνω ενέργεια με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη.
Είναι η εποχή που στην τελευταία τετραετία διακυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει μέτρα κατά των κομμουνιστών. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής είναι το περιβόητο «ιδιώνυμο» έγκλημα, το οποίο ουσιαστικά ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία.
Με σκοπό να δείξει την αντίθεσή του προς το μέτρο της αποπομπής πέντε φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαιτίας των κομμουνιστικών τους πεποιθήσεων, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε επιστολή στο Ριζοσπάστη, ο οποίος τη δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό του. Συγκεκριμένα, το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη ανέφερε:
“Νέος μπάτσος στα μούτρα του δικτάτορα και των ιεροεξεταστών του «Αθήνησι Πανεπιστημίου». Οι αποβολές των φοιτητών για τα πολιτικά τους φρονήματα, βρήκαν βαθειά απήχηση και κίνησαν την αγανάχτηση της Δύσης.
Ο μέγας καθηγητής Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο γνωστότατος παγκοσμίου φήμης μαθηματικός που ακόμα χτες ο αστικός Τύπος αφιέρωσε τις στήλες του για να τον υμνήσει με την ευκαιρία της 50ετηρίδος του, μαζί με άλλους Γερμανούς επιστήμονες, έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα διαμαρτυρίας από το Βερολίνο.”
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη φιλοξένησε την επιστολή διαμαρτυρίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν με αφορμή την αποβολή μαθητών από το πανεπιστήμιο Αθηνών, «δια την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των»! Ο μεγάλος επιστήμονας, απευθυνόμενος τόσο στον Ελευθέριο Βενιζέλο όσο και στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, εξέφρασε την άποψη του για την ελευθερία της σκέψης, που θα έπρεπε να υπάρχει μεταξύ των φοιτητών.
Η επιστολή του Αϊνστάιν προς τον Βενιζέλο:
«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο.
Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές.
Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν».
Η επιστολή προς τη Σύγκλητο:
«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή των φοιτητών που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους. Καθηγητής Αλμπέρ Αϊνστάιν Καθηγητής Ερρίκος Αίβε Καθηγητής Φριτς».
Σημειώνουμε ότι ο Αϊνστάιν, ακόμη πιο διάσημος και καταξιωμένος 23 χρόνια μετά, ήταν ένας από τους εκατοντάδες ριζοσπάστες διανοούμενους απ΄ όλο τον κόσμο που απηύθυναν έκκληση για να μην εκτελεστούν ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του το 1952.
ΠΗΓΗ :POPAGANDA