Διάβαζα ότι πολλοί έβριζαν τη 16χρονη Γκρέτα, αλλά έλεγα “μπα, υπερβολές, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσο ηλίθιοι και να βρίζουν ένα 16χρονο παιδί που κάνει έναν αγώνα, ανεξαρτήτως αν τους αρέσει ο τρόπος της”.

Masha-GretaThunberg.jpg

Σήμερα μπήκα και είδα. Και σιχάθηκα. Ψάχνοντας δε λίγο, ανακάλυψα ότι η σπουδαία Γκρέτα έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

 

Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Η φυσική αδεξιότητα και η άτυπη (περίεργη, παράξενη) χρήση της γλώσσας αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα. Συνεπώς εξηγείται η ιδιαίτερη εκφορά του λόγου της και η ένταση που είχε στην ομιλία της.

Όμως, όταν είσαι ντουγάνι, αμόρφωτος κυριολεκτικά αλλά και κοινωνικά, και το μόνο που έχεις καταλάβει από τη ζωή σου είναι το να ασχολείσαι με το γήπεδο ή το κομμωτήριο και το συναισθηματικό σου φάσμα κινείται μεταξύ σεξισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, είναι λογικό να μην ψάξεις, να μην ενδιαφερθείς ποτέ και να μην καταλάβεις ακόμα και να έρθει σε σένα η πληροφορία γιατί απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ότι η Γκρέτα είναι ένα θαρραλέο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό κορίτσι που με τις πράξεις του και το πάθος του μπορεί να κάνει καλύτερο αυτόν τον κόσμο για το ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙ, ηλίθιε.

Έφη Παρίση


gkreta-tunmperg-sxoleio.jpg

Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ (πλήρες όνομα: Γκρέτα Τιντίν Ελεονώρα Έρνμαν Τούνμπεργκ, γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003) είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμ με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.

source