Κάποιες εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας φυσικών ή άλλων καταστροφών, άλλες αφέθηκαν στην παρακμή, ενώ μερικές μαράζωσαν όταν μαράζωσε και η βιομηχανία που φιλοξενούσαν. Σήμερα είναι ερειπωμένες πόλεις-φαντάσματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Δείτε επτά από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταλελειμμένες πόλεις του κόσμου που μπορεί να επισκεφτεί κανείς και μάθετε την ιστορία τους.

Pripyat, Ουκρανία

Η τεράστια επιτυχία της μίνι τηλεοπτικής σειράς «Chernobyl» του HBO, που αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία, έχει φέρει κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη-φάντασμα Pripyat που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο. Κάποτε η πόλη αυτή φιλοξενούσε 50.000 ανθρώπους, μετά το πυρηνικό ατύχημα, όμως, το 1986, εγκαταλείφθηκε. Σήμερα η εικόνα της μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο. Η ημερήσια εκδρομή ξεκινάει από το Κίεβο και περιλαμβάνει ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή, στα μνημεία των θυμάτων και τα εγκαταλελειμμένα χωριά, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να φάνε και στο μοναδικό εστιατόριο στην πόλη. Επίσης επισκέπτονται τον πυρηνικό αντιδραστήρα «νούμερο 4», που από το 2017 έχει καλυφθεί με έναν τεράστιο μεταλλικό θόλο.

Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Στις 10 Ιουνίου 1944, γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο χωριό Oradour-sur-Glane της νότιας Γαλλίας και σκότωσαν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Μετά την τρομερή σφαγή, οι στρατιώτες έκαψαν εκκλησίες και σπίτια, αφήνοντας πίσω τους μόνο μερικούς επιζώντες. Με το τέλος του πολέμου, το χωριό κηρύχθηκε μνημείο και έχει μείνει ανέπαφο. Για να το επισκεφτεί κανείς, θα πρέπει να φτάσει στη Λιμόζ κι από εκεί να πάρει λεωφορείο, ταξί ή να οδηγήσει μέχρι το χωριό.

Kolmanskop, Ναμίμπια

Το Kolmanskop στη Ναμίμπια ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν στην περιοχή μεγάλα κοιτάσματα διαμαντιών. Εκατοντάδες οικογένειες Γερμανών εγκαταστάθηκαν εκεί για να εργαστούν στα ανθρακωρυχεία. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι τιμές των διαμαντιών έπεσαν και η πόλη άρχισε να παρακμάζει. Τελικά εγκαταλείφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Σήμερα η ερειπωμένη πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστική ατραξιόν, με τα παλιά σπίτια της, στα οποία έχει εισχωρήσει η άμμος, να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Από το γειτονικό Luderitz μπορείς να αγοράσεις εισιτήρια για μια ξενάγηση στο Kolmanskop.

Bodie, Καλιφόρνια

Ιδρύθηκε το 1876 σαν ένας μικρός οικισμός ορυχείων και το 1880 ο πληθυσμός της έφτασε σχεδόν τους 10.000 κατοίκους. Ήταν μια πόλη με δεκάδες saloons, που έσφυζε από ζωή. Ωστόσο, κατά τον 20ο αιώνα η οικονομία της άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί και σήμερα να είναι μια πόλη-φάντασμα της Άγριας Δύσης. Το 1962 έγινε Ιστορικό Πάρκο και τα κτήρια της έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Η Bodie βρίσκεται βορειοανατολικά του Εθνικού Πάρκου Yosemite και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο μέσω της Highway 395.

Craco, Ιταλία

Η πόλη Craco, που ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata, στην επαρχία της Matera, πέρασε πολλά- από σεισμούς μέχρι πανώλη. Ωστόσο, ήταν μια μεγάλη κατολίσθηση το 1963, που ανάγκασε τους τελευταίους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν οριστικά. Σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό για ταινίες του Χόλιγουντ, όπως τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν ψηλό λόφο, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη μυστηριακή εικόνα της.

Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία

Το αρχιπέλαγος Svalbard, που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, στα μισά της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο, φιλοξενεί περίπου 2.145 ανθρώπους, 1.000 πολικές αρκούδες και μια ανατριχιαστική πόλη-φαντάσμα, το Pyramiden. Ιδρύθηκε το 1910 από Σουηδούς και πουλήθηκε το 1927 στην Σοβιετική Ένωση. Το 1998 οι εξορύξεις άνθρακα τελείωσαν και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά. Είναι λες και οι εκατοντάδες άνθρωποι που ζούσαν εκεί να σταμάτησαν απότομα αυτό που έκαναν και απλά να αποχώρησαν από την πόλη. Από το Longyearbyen, τη μεγαλύτερη πόλη του Svalbard, μπορείς να φτάσεις στο Pyramiden με καραβάκι, ενώ χρειάζεται ειδική άδεια ώστε να έχεις πρόσβαση στα κτήρια.

Kennicott, Αλάσκα

Κρυμμένο μέσα στα βουνά της Αλάσκας, στο Εθνικό Πάρκο Wrangell-St. Elias, το Kennicott ήταν κάποτε μια ακμάζουσα πόλη εξόρυξης χαλκού. Η παρακμή του ήρθε μετά την εξάντληση του κοιτάσματος και την πτώση των τιμών. Το τελευταίο τρένο σφύριξε τον Νοέμβριο του 1938, αφήνοντας πίσω του μια πόλη-φάντασμα. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις έρημες εγκαταστάσεις μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις.

Πηγή : reader