Για πάμε με ένα Quiz απόψε: τι βλέπετε στον Χάρτη;

Upside Down World Map , ο τίτλος. Δηλαδή ο παγκόσμιος χάρτης ανάποδα;

Μισό λεπτό, ας το σκεφτούμε.

Για αρχή από τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο (ίσως και προγενέστερους ακόμα) γνωρίζουμε ότι η γη είναι σφαιρική και σε συνεχή ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο. Το σύμπαν είναι αγνώστου μεγέθους και επομένως απείρου. Δεν έχει κορυφές και άκρες. Τέλματα. Επομένως πως μπορούμε να ορίσουμε το πάνω και το κάτω μέρος του πλανήτη ; Σε σχέση με τι θα το ορίσουμε; Ποια γραμμή θα είναι αυτή που θα χαράξει την αρχή του κόσμου. Ή το τέλος.

Χμμμ. Η επιστήμη της Χαρτογράφησης όπως και κάθε επιστήμη (πια) λειτουργεί προς διευκόλυνση της Οικονομίας (Αεροπορία, Ναυτιλία εν προκειμένω ( ; ). Όμως παρατηρώντας τον Χάρτη που βλέπουμε από πολύ μικρά παιδιά μέχρι πολύ μεγάλα (και όχι τον Upside Down) θα δούμε πως οι Χώρες που βρίσκονται στο πάνω μέρος , δηλαδή στον Βορά ( Ευρωπαίοι ,Βόρειοι Αμερικάνοι , Ρώσοι κλπ ) , ζουν οι ‘πολιτισμένοι λαοί’ και όσο το βλέμμα κατεβαίνει προς τα κάτω βρίσκουμε Αφρική , Ινδία , Αργεντινή.. πλησιάζουμε δηλαδή στο Νότο και η κατάσταση πάει κατά διαόλου;

Να τα μας. Έτσι θεσπίζεται ΚΑΙ οπτικά ένα ζήτημα (βιο)εξουσιών που τοποθετεί χαμηλά το ‘αδύναμο’ και έτσι το ορίζει ως τέτοιο. Του στολίζει μερικά “υπό” και “τριτό” και εξασφαλίζει την ηγεμονία του και τους πολέμους του , και μάλιστα στο βωμό της ανάπτυξης όλων των λαών( ! )

Τέλος, ακόμα και όταν επιδιώξουμε να διάβασουμε τον Χάρτη αλλιώς , αυτό θα πάρει τίτλο “Upside Down” και θα επιβιώνει μόνο ως κάτι μη κανονικό. Ως κάτι αντίστροφο ή ανάποδο αυτού που πρέπει να είναι.

Αυτό για αυτούς που αρνούνται ότι η αλήθεια είναι μία κατασκευή, και μάλιστα απροκάλυπτη.
Θερμούς χαιρετισμούς στους βλαμμένους [: με την έννοια αυτών που έχουν βλάβη] όλου του κόσμου, που κοιτάζουν λοξά, που και που.

Riot