Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεχθεί παρά μόνο μια έμμεση επιρροή από την προσφυγική κρίση των χωρών της Ανατολής. Έχουμε ενημερωθεί από τρίτες  πηγές, για τους λόγους που αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η ερμηνεία της απόφασης χιλιάδων ανθρώπων να επιβιβαστούν σε μια βάρκα, μόνο με την ελπίδα να βρουν σωτηρία σε έναν ειρηνικό τόπο ποντάροντας την ίδια τους τη ζωή, ήρθε σε εμάς έτοιμη. Σερβιρισμένη από ξένα χέρια, στόματα, μάτια. Έτσι, απ’ όσα έχουμε διαβάσει, ακούσει ή δει, στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, έχουμε αναλόγως υιοθετήσει και μια άποψη επί του θέματος. Και να σου οι συζητήσεις στις καφετέριες. Φωτιά τα πληκτρολόγια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτήσεις. Σχόλια. Εκφορά μιας γνώμης που δεν εδράζεται στην προσωπική μας επαφή με το θέμα.

Όποια λοιπόν κι αν είναι η προσέγγισή μας, είτε ανθρωπιστική, είτε εθνικιστική, προήλθε εκ του ασφαλούς. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που καθημερινά αναγκάζονται να αποφασίσουν και να πράξουν, χωρίς να έχουν καν την πολυτέλεια να καθοδηγηθούν από τις συντεταγμένες των προσωπικών τους πιστεύω. Ανεξαρτήτως των απόψεών τους, όταν ακούν ότι παραδίπλα πνίγονται άνθρωποι, σπεύδουν να βοηθήσουν. Επειδή αυτό είναι το καθήκον τους.

Ακολουθεί το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη για το New York Times που καταγράφει ένα μέρος της καθημερινής πραγματικότητας ενός πληρώματος του λιμενικού στη Λέσβο.

Το ντοκιμαντέρ ήταν προτεινόμενο για Όσκαρ ενώ προβλήθηκε και στον ΟΗΕ παρουσία εκατοντάδων ομογενών και μη.

Ο υποπλοίαρχος του λιμενικού σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, απεβίωσε στις 10 Οκτωμβρίου του 2018. Ήταν υπεύθυνος για την διάσωση περίπου 5.000 ανθρώπων. Ήταν 44 χρονών.

kiriakos-papadopulos.jpg

Κυριάκος Παπαδόπουλος

 

Κριστιάν Νίρκα