Η Αγία Ελένη έχει πληθυσμό περίπου 4.500 κατοίκων και, καθώς η τουριστική βιομηχανία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εκεί, πρόκειται για ένα είδος χαμένου παραδείσου.
Εχει ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον με οικοσυστήματα που περιέχει από τροπικό δάσος μέχρι έρημο. Τα νερά της παρουσιάζουν μοναδικές ευκαιρίες για παρακολούθηση φαλαινών και δελφινιών.

Εχει μια γραφική πρωτεύουσα, το Τζέιμστάουν, και διάφορους ιστορικούς χώρους.
Και οι αμόλυντοι ουρανοί πάνω από την Αγία Ελένη προσφέρονται για ατελείωτο χάζι στα αστέρια – για την ακρίβεια ο αστρονόμος Εντμοντ Χάλεϊ βρισκόταν στο νησί όταν ξεκίνησε την πρώτη παγκοσμίως καταγραφή λίστας αστέρων με τη βοήθεια τηλεσκοπίου.

Ναπολεοντική κληρονομιά

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες τουριστικές αγορές, όμως, είναι αυτή των θαυμαστών της εποχής του Ναπολέοντα.

Η Αγία Ελένη καλωσορίζει ένα μικρό αλλά τακτικό ρεύμα Γάλλων επισκεπτών, που έρχονται για να δουν τις τοποθεσίες που συνδέονται με τον πρώην αυτοκράτορα της χώρας τους, ο οποίος πέθανε εξόριστος στο νησί.

Αυτές περιλαμβάνουν το Longwood House, όπου ο Ναπολέοντας ζούσε κατά το χρόνο του θανάτου του το 1821, καθώς και το The Briars, την πρώτη κατοικία του στο νησί. Η επονομαζόμενη κοιλάδα του τάφου είναι εκεί όπου θάφτηκε πριν τα απομεινάρια του επαναπατριστούν.

Τα ναπολεοντικά κτήματα έχουν επίσης μια ιδιαιτερότητα που έρχεται να προστεθεί στη μοναδικότητα της Αγίας Ελένης: βρίσκονται υπό άμεση γαλλική διοίκηση και απολαμβάνουν εξωεδαφικό καθεστώς, καθιστώντας τους γαλλικούς θύλακες εντός της βρετανικής επικράτειας.

Η γαλλική σημαία ανεμίζει πάνω τους και η Γαλλική Δημοκρατία διατηρεί έναν πρόξενο στο νησί που φροντίζει για τη συντήρησή τους.

Η άνοδος και η πτώση ενός μικροσκοπικού νησιού

Οταν κοιτάζει κανείς τη μικροσκοπική κουκίδα της Αγίας Ελένης στο χάρτη, είναι εύκολο να ξεχάσει ότι φιλοξένησε κάποτε προσωπικότητες όπως ο Ναπολέοντας, ο Δαρβίνος και ο Χάλεϊ και πως βρισκόταν κάποτε στη μέση μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο.

Ο,τι της έδωσε η γεωγραφία όμως, της το πήρε πίσω και ο ωκεανός που τη συνέδεε κάποτε με τα κέντρα του πολιτισμού και του εμπορίου έγινε, αργότερα,ένα τρομερό εμπόδιο.

Ωστόσο, καθώς το νησί προετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στον κόσμο, η Αγία Ελένη θα μπορούσε να εξελιχθεί ως ένας προορισμός για τους πιο απαιτητικούς τουρίστες του πλανήτη.

Ενας κρυμμένος θησαυρός που αναμένει να τον ανακαλύψουν ξανά.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΠΗΓΗ : www.huffingtonpost.gr