Όταν το ταξίδι προς την ενηλικίωση ξεκινά νωρίς, το εισιτήριο δεν επιστρέφεται και στους ενδιάμεσους σταθμούς αποθησαυρίζεις τις αποσκευές σου με νέες σκέψεις και προβληματισμούς.

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος είναι 21 ετών, σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ και είναι ο νεότερος στιχουργός της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας. Για τον Γιάννη το ταξίδι ξεκίνησε στα 15 του χρόνια, με αφετηρία την κυκλοφορία του βιβλίου του Αδιανόητα Διαφορετικοί και αργότερα την ενότητα παιδικών τραγουδιών Ποιος μου χάλασε το τραίνο από τη Μικρή Άρκτο. Επόμενος σταθμός ήταν ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Τρίτη έξοδος, που μελοποίησε ο Σπύρος Παρασκευάκος και ερμήνευσε η Δήμητρα Σελεμίδου. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως τη Δήμητρα Γαλάνη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το Φοίβο Δεληβοριά.

Τρίτος σταθμός, είναι η ομιλία του με τίτλο Music is about taking a stand – not just the stage, τον Μάιο του 2019 στο Tedx που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σε ποια θέση βρίσκεται σήμερα ένας νέος στιχουργός που δημιουργεί στην Ελλάδα της κρίσης; Ποιες είναι οι προεκτάσεις της κρίσης αυτής στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας; Πώς μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης σήμερα να υπερβεί το πολιτιστικό πρόταγμα της εποχής του, ώστε να επαναφέρει τη συγκίνηση και το καλλιτεχνικό αίτημα στο επίκεντρο της δισκογραφικής παραγωγής.

Μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη:

«Το να ονειρεύεσαι να βρεθείς πάνω στη σκηνή του TEDx ως ομιλητής δεν θα είναι ποτέ πιο σημαντικό απ’ το να διαλέξεις τι θα πεις όταν βρεθείς εκεί. Το να ονειρεύεσαι να γίνεις τραγουδιστής δίπλα στα μεγάλα ονόματα, με φανταχτερά φορέματα και ωραία μαλλιά, δεν θα είναι ποτέ αυτό που θα σου υποδείξει ποιος τραγουδιστής, ποιος ερμηνευτής είσαι εσύ. Και αντίστοιχα το να ονειρεύεσαι το μεγαλύτερό σου έρωτα, δε θα σε αφήσει να τον ζήσεις. Επειδή τα όνειρα δεν ονειρεύονται ζωή – ονειρεύονται απλώς τον εαυτό τους. Έχουν το μεγάλο αυτό μειονέκτημα να μην λαμβάνουν υπόψη τους κανέναν. Ούτε καν αυτόν που τα ονειρεύεται.»

«Χρειαζόμαστε όμως ανθρώπους με όραμα, χρειαζόμαστε ανθρώπους με πείσμα. Και σε αντίθεση με την συνέντευξη της στιχουργού που ανέφερα πριν, που ήταν τόσο ισοπεδωτική, βλέπω τέτοιους ανθρώπους: τους είδα σε αυτή τη διοργάνωση, τους βλέπω στο κοινό. Ανθρώπους με σπίθα στο μάτι. Σε εσάς απευθύνομαι από τον πρώτο μου στίχο, έως και τώρα. Η δισκογραφία σας χρειάζεται. Αλλά σας χρειάζεται και η ζωή. Γιατί για να επιστρέψει η ποίηση στα τραγούδια μας, πρέπει να επιστρέψει πρώτα πίσω στη ζωή μας. Όταν γίνει η ποίηση αίτημα της κοινωνίας μας, θα γίνει και τραγούδι της. Ας βγάλουμε ψεύτες όσους δεν το πιστεύουν.»

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Βασιλόπουλου στο Tedx:

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ:

TedxTalks  στο YouTube