Υπάρχει ένα μικρό νησάκι, στην άκρη του κόσμου, κάπου μεταξύ των εκατοντάδων νησιών στο αρχιπέλαγος της Μικρονησίας, όπου οι κάτοικοί τους βλέπουν τη ζωή διαφορετικά. Το 10% αυτών έχει αχρωματοψία.

Στην περίπτωση του Πίντζλαπ, η τελευταία φράση δεν έχει να κάνει με τη στάση ζωής, ούτε φυσικά με τα υπέροχα σμαραγδένια νερά που περιβάλουν το μικροσκοπικό νησί. Άλλωστε, πολλοί από τους ανθρώπους δεν έχουν δει ποτέ τα έντονα χρώματα των κοραλλιών και τα εκθαμβωτικά νερά της τροπικής θάλασσας που τους περιβάλλει.

Η εξερεύνηση στο νησί της αχρωματοψίας
Ήταν το 1997, όταν ένας νευρολόγος ή νευροανθρωπολόγος όπως αποκαλούσε τον εαυτό του, ο Όλιβερ Σακς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για το μικρό νησί, από το οποίο το Πίντζαλπ απέκτησε το προσωνύμιο «το νησί της αχρωματοψία». Ο γιατρός είχε βρεθεί τα περασμένα χρόνια στη γωνιά αυτή του πλανήτη και μίλησε για την μοναδική ιδιαιτερότητα του.

Η αχρωματοψία είναι η πάθηση κατά την οποία ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις αποχρώσεις και βλέπει τον κόσμο πολύ διαφορετικά από ότι ένας κοινός συνάνθρωπός του. Ο Σακς λοιπόν έμεινε στο νησί και εργάστηκε ως γιατρός εξετάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό. Ανακάλυψε πως ένας στους 10 κατοίκους του νησιού είχε αχρωματοψία. Η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων παρουσιάζεται συνήθως σε συχνότητα, μια στους 30.000 ανθρώπους, κάτι που κάνει το νησί της Μικρονησίας πραγματικά ιδιαίτερο στο συγκεκριμένο θέμα.

Η ιστορία πίσω από το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της Μικρονησίας και συγκεκριμένα του μικρού αυτού νησιού, θέλει ένα καταστορφικό τσουνάμι να χτυπά το Πίντζλαπ. Η ολέθρια φυσική καταστροφή του 18ου αιώνα, αφαίρεσε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στη νησάκι. Ο τότε ηγέτης του νησιού, ένας βασιλιάς που έφερε το γονίδιο της αχρωματοψίας, απέκτησε δεκάδες παιδιά προκειμένου να επαναφέρει τη ζωή στην πατρίδα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το γονίδιο της αχρωματοψίας να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, σε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr