Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε η Μάγδα Βαρούχα στο itravelpoetry.com μίλησε και για το τραγούδι της με τίτλο “δεν είναι σωστό”. Διαβάστε ένα απόσπασμα που προέκυψε από αυτήν την συνέντευξη.

Μάγδα Βαρούχα – Δεν είναι σωστό (Official Video Clip HD)

Το νέο βιντεοκλίπ για το τραγούδι «δεν είναι σωστό» θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς αρκετά αισιόδοξο. Ταυτόχρονα όμως εκφράζονται και διάφορες κοινωνικές ευαισθησίες τόσο μέσα από τους στίχους όσο και μέσα από το video-clip. Θα μπορούσε να γίνει ενδεικτική αναφορά στην μόλυνση του περιβάλλοντος, στις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, στην μισαλλοδοξία, στην κατηγοριοποίηση και έπειτα απομόνωση κάποιων ανθρώπων. Μίλησέ μας λοιπόν παραπάνω για αυτήν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης. Πιστεύεις ότι εν τέλη ίσως αυτός είναι και ο βαθύτερος σκοπός κάθε τέχνης;

 

Κάθε τέχνη, εκτός από το λυτρωτικό χαρακτήρα που έχει για τον εκάστοτε δημιουργό, πιστεύω ότι πρέπει να γεννάει ερεθίσματα και εικόνες που δίνουν τροφή για σκέψη. Όχι πάντα. Αλλά κάποιες στιγμές, είναι αναγκαίο.

Το τραγούδι «δεν είναι σωστό», γράφτηκε έτσι ανάλαφρα οπως εκλαμβάνεται στο πρώτο άκουσμά του.

Αν θυμάμαι καλά, ήμουν μεθυσμένη. Και είχα γυρίσει πέντε. Το πρωί. Και «δεν ήταν σωστό».

Η οπτικοποίηση του, ήθελα να έχει άλλου είδους βαρύτητα. Με φωτεινές εικόνες και μηνύματα που αναδεικνύουν το στίχο στα σημεία όπου το νόημα είναι κάπως «αιχμηρό».

Στο εγχείρημα αυτό, η βοήθεια όλων των συντελεστών ήταν καταλυτική. Η αγαπημένη φίλη και σκηνοθέτις Νανά DaNooL Φατσή, έκανε με υπέροχο τρόπο, εικόνα κάθε μήνυμα που θέλαμε να φτάσει προς τα έξω.

Και την ευχαριστώ πολύ.

Τη φράση «δεν είναι σωστό» την ακούμε με τα αυτιά και τα μάτια μας καθημερινά.

Χωρίς να είμαστε πάντα σύμφωνοι, χαμηλώνουμε το βλέμμα ή απλά αδιαφορούμε δίνοντας τη συγκατάβαση μας σιωπηλά, για αμέτρητα μικρά «χαζα» πραγματάκια.

Που τελικά είναι τα πιο σημαντικά.

Όχι, δεν είναι σωστό να οικειοποιεισαι το περιβάλλον και να του αλλάζεις τα φώτα, ούτε να κακοποιείς τα ζώα.

Δεν είναι σωστό να κοιτάς υποτιμητικά κανέναν, επειδή δε μοιάζει με εσένα.

Επειδή έχει διαφορετική θρησκεία, χρώμα, σεξουαλικές προτιμήσεις, ύψος βάρος, αφμ και όλα αυτά τα αμέτρητα ηλίθια «διαχωριστικά».

Η μήπως είναι σωστό τα παιδιά να μεγαλώνουν με βομβαρδισμό από στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις, βουτηγμένα σε κάθε είδους οθόνη;

Αντί να παίζουν στις αλάνες και να λερώνουν τα ρούχα τους.

Σωστό είναι η αγνή επιλογή όλων εκείνων που χαρίζουν ελευθερία, ζωή και αέρα, με σεβασμό πάντα στο διπλανό μας.

Και όλα αυτά, ήταν άδικο να μη μπορούμε να τα «τραγουδισουμε» και σε ανθρώπους με ιδιαιτερότητα σε ακοή και ομιλία.

Χάρη και Ματίνα σας ευχαριστώ που μεταφράσατε το τραγούδι μας στη νοηματική.