Πόσες φορές δεν έχουμε πει :θα ήθελα να είμαι πλούσιος/ψηλότερος/ομορφότερος, και δε συμμαζεύεται;

Αυτό που δεν είμαστε μας γοητεύει και όλα όσα είμαστε στέκονται πικραμένα σε μία γωνία. Έτσι είμαστε φτιαγμένοι να θέλουμε αυτό που δεν έχουμε, σαν κάποιος να τα έχει κανονίσει έτσι για να μας τη σπάσει.

Το αστείο είναι ότι τις περισσότερες φορές, είτε είναι αδύνατον να γίνουμε αυτό το “κάτι”, είτε είναι δυνατό, αλλά δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να το πετύχουμε. Μάλλον όλο το παιχνίδι το χάνουμε στο ρήμα “είμαι”, που αρνούμαστε να το αντικαταστήσουμε με το “γίνω”. “Θα ήθελα να γίνω…αυτό …” ίσως τότε να μπορούσαμε να κάνουμε τα θέλω μας πράξη.

Κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι όλους τους στίχους που περιγράφουν διάφορα τέτοια “θέλω να είμαι”. Γλυκά, αστεία, αλληγορικά, θυμωμένα, αλλά βασικά πράγματα που ίσως κάποια στιγμή όλοι να έχουμε σκεφτεί.

-1-

Ήθελα να ‘μουν άρωμα

που βάνεις στα μαλλιά σου

σε κάθε σου αναπνοή

να μπαίνω στη καρδιά σου.

Ένα υπέροχο παραδοσιακό τραγούδι από τα Δωδεκάνησα, εδώ σε μία εκτέλεση των “Santa Bella”.

-2-

Ίσως το κλασσικότερο ελληνικό τραγούδι αυτού του πλαισίου,είναι το υπέροχο “Θα θελα να’μαι εισητήριο στην τσέπη σου”, του Παντελή Θαλασσινού. Το τραγούδι γεμάτο από όσα θέλει ένας ερωτευμένος, από αυτή την ανάγκη να γίνει τα πάντα για τον άλλον , να γίνει ένα, να ενσωματωθεί και διαφυγή να μην υπάρχει.

Ήθελα να `μαι η αφή στην άκρη των δακτύλων σου

ό,τι αγγίζεις να `χει κάτι κι από μένα

-3-

Επίσης γνωστό και αγαπημένο το “Θα’θελα να΄μουν κηπουρός”. Παραμυθένιες εικόνες, κοραλλένιοι βυθοί, φρουροί, μάγισσες, ο Ορφέας και ένα αθάνατο νερό που δεν είναι άλλο από το δάκρυ Εκείνης. Εδώ σε μία gypsy διασκευή από τους Gadjo Dilo και φυσικά τον δημιουργό Βαγγέλη Γερμανό .

-4-

Μεγάλα τα “θέλω” και για τον Μανώλη Φαμέλλο, που ήθελε να είναι βασιλιάς, ιππότης, μάγκας και να έχει σπίτι με θέα Παρθενώνα. Μα όλα όσα θα ήθελε να είχε είναι τιποτένια μπροστά σε εκείνη την αγαπημένη. Και όλο αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό και όλοι το έχετε σκεφτεί και πείτε την αλήθεια.

Είναι πολλά αυτά που θα ‘θελα αγάπη μου

μα απειροελάχιστα αυτά που σου ζητώ

γιατί θα μου ‘φτανε αν μέσα στο χάλι μου είχα εσένα λίγο εδώ.

-5-

Στα πιο ευχάριστα και λιγότερο ερωτιάρικα, ο Σπύρος Γραμμένος θα ήθελε απλά να είναι τύπος αθλητικός! Το τραγούδι που μας σύστησε τον Σπύρο Γραμμένο, μιας και ήταν από τα πρώτα του που παίχτηκαν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Εμείς τον αγαπήσαμε με “το σώμα αυτό που ταιριάζει σ’ αυτόν που αράζει συχνά και ρεμβάζει” και ας μη γίνει ποτέ τύπος αθλητικός!

-6-

Σε εντελώς άλλο ύφος και περιεχόμενο, ένα υπέροχο χιπ-χοπ τραγούδι των Active Member από το 2001.

Θα ‘θελα να’ μουν μελάνι στην πένα του Καστοριάδη
και οργή πάνω στα μάτια του Πάμπλο