Ο Δράκος είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.


“Γύρισα στα 28 μου χρόνια τον “Δράκο” όχι για να ξεχωρίσω, απλώς αυτό που λεγόταν εκείνη την εποχή ελληνικός λαικός κινηματογράφος, εμένα, και να με συγχωρέσουν οι φίλοι μου, μου προκαλούσε τόση μελαγχολία.

Δεν νιώθω ότι ειναι μια τελετή δόξας. Γιατί ο “Δράκος”, κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια, μου άφησε μια βαθιά πληγή. Το 1956, που βγήκε στις αίθουσες, πολεμήθηκε από εφημερίδες, κριτικούς και θεατές που έφευγαν βρίζοντας και βλαστημώντας για τα λεφτά τους. Χρειάστηκε πολλά χρόνια για να δικαιωθεί.

Ενας τολμηρός αιθουσάρχης την έβγαλε προς το τέλος της χούντας και ο εξοργισμένος κόσμος ταυτίστηκε μαζί της. Εγώ, όμως, είχα στα ενδιάμεσα γονατίσει. Δεν είχα τα κότσια να αντισταθώ και να υποστηρίξω τον “Δράκο”.

Εγκατέλειψα αυτό το εξπρεσιονιστικό ύφος και είδος, που οι Ελληνες θεατές δεν είχαν καταλάβει εξοικειωμένοι με τον αμερικάνικο κινηματογράφο. Αντί να πω “ο κόσμος έχει άδικο”, είπα “ο Κούνδουρος έκανε λάθος”.

Νίκος Κούνδουρος, Μνήμη Απειθάρχητη / Ημερολόγιο (εκδ. Άγρα)