Είναι η οδός του κέντρου της Αθήνας που οι αστυνομικοί την αποκαλούν «καταραμένη». Εκεί έχουν συμβεί εγκλήματα που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους, δίπλα από νοικοκυραίους και παιδιά που το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο και το απόγευμα παίζουν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Όλα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες και συχνά δεν μαθαίνονται ποτέ.

Η Μικρή Άννυ

Η Μιχαήλ Βόδα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο από το φρικτό έγκλημα με θύμα έναν «άγγελο». Την 4χρονη Άννυ που δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα. Ο 27χρονος Βούλγαρος μέσα σε ένα σκοτεινό υπόγειο στον αριθμό 73 δεν σταμάτησε στο φόνο αλλά έφτασε στο σημείο να εξαφανίσει με κτηνώδη τρόπο το κορμί του παιδιού. Οι σκηνές φρίκης δεν περιγράφονται. Οι περαστικοί που περνούν από το σημείο βλέπουν ακόμα τα μικροσκοπικά παράθυρα που προεξέχουν μερικές δεκάδες εκατοστά από το έδαφος να είναι καλυμμένα με τις πετσέτες που τοποθέτησε ο παιδοκτόνος. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να κρύψει την απανθρωπιά του.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν αμήχανα για την υπόθεση της Άννυ, όπως και για τα υπόλοιπα εγκλήματα που έχουν συμβεί στην οδό. Δεν είδαν, δεν άκουσαν. Οι αστυνομικοί από τα ευρήματα έχουν εξακριβώσει ότι το παιδί κακοποιούνταν συστηματικά από τον πατέρα του αλλά δυστυχώς η γειτονιά δεν ήξερε τίποτα και δεν κατήγγειλε οτιδήποτε.

Ο Πνιγμένος Υπάλληλος

Η Σουζάνα Ασένοβα, βουλγαρικής καταγωγής, διατηρεί κατάστημα ψιλικών ακριβώς δίπλα από το διαμέρισμα όπου δολοφονήθηκε η μικρή Άννυ και περιγράφει την κατάσταση στη γειτονιά: «Εδώ πέρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του. Είναι απρόσωπες οι σχέσεις. Την Άννυ την έβλεπα με τον πατέρα της, μου έκαναν κάποια πράγματα εντύπωση αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ τι περνάει αυτό το παιδί πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού. Τη μητέρα της την έβλεπα με γυναικεία ψώνια και μου έκανε εντύπωση ότι παρότι αναζητούσε το κορίτσι είχε διάθεση για κάτι τέτοιο».

Μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το μαγαζί της, στον αριθμό 26, στις 18 Ιανουαρίου 2013 είχε βρεθεί μέρα μεσημέρι νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του 56χρονος υπάλληλος σούπερ μάρκετ. Το θύμα εντοπίστηκε δεμένο με σχοινιά και φιμωμένο με μία κάλτσα στο στόμα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση πέθανε από ασφυξία.

Η πόρτα του σπιτιού ήταν παραβιασμένη και κλειδωμένη από μέσα. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής εκτιμούν ότι ο 56χρονος φώναξε και αντιστάθηκε απέναντι στο δολοφόνο του. Οι γείτονες, δυστυχώς, δεν άκουσαν τίποτα. Τον άνδρα βρήκαν οι συνάδελφοί του, οι οποίοι ανησύχησαν επειδή δεν είχε πάει στη δουλειά και δεν σήκωνε το τηλέφωνό του. Η Αστυνομία θεωρεί ως πιθανότερο να πρόκειται είτε για ένα στυγερό έγκλημα πάθους είτε για ληστεία.

Φυλακισμένες γυναίκες

Οι φωνές ανθρώπων που πέφτουν θύματα κτηνώδους βίας στην «καταραμένη» οδό χάνονται ως δια μαγείας. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της 22χρονης Adisa.

Ο μαστροπός που την έφερε από την πατρίδα της στην Ελλάδα υποσχόμενος μία καλύτερη τύχη την φυλάκισε σε διαμέρισμα-κελί στη Μιχαήλ Βόδα. Το ίδιο έκανε και σε δεκάδες άλλες κοπέλες πριν απ’ αυτήν. Η Adisa πριν έρθει στη χώρα μας ζούσε με τα οχτώ αδέρφια της στην πόλη Kano της Νιγηρίας. Στην κατάθεσή της στην Ασφάλεια μετά τη σύλληψη του μαστροπού αναφέρει:

«Κλείδωνε τις πόρτες και με βίαζε. Για να πειστεί ότι δεν θα μιλήσω σε κανέναν με εξανάγκασε να βάλω το χέρι μου στο αναμμένο μάτι της κουζίνας, ενώ μου έκοψε τρίχες από τα μαλλιά μου και τμήμα των νυχιών μου. Άρχισε να μου δίνει εντολές. Μου είπε ότι η ερωτική επαφή με τους πελάτες εάν πραγματοποιούνταν στο αυτοκίνητο θα κόστιζε περίπου 20 ευρώ, ενώ σε ξενοδοχείο 30 ευρώ, το δωμάτιο του οποίου θα πλήρωναν οι ίδιοι».

Όταν του ζήτησε να φύγει και της το αρνήθηκε πήρε την κατάσταση στα χέρια της: «Την τελευταία φορά που αρνήθηκε πήρα ένα μαχαίρι υπό τεράστια ψυχολογική φόρτιση και απείλησα ότι αν δεν με αφήσει να φύγω θα τον σκοτώσω. Εκείνος φοβήθηκε πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσω και με άφησε να φύγω από τον έλεγχό του».

Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε ποτέ τις φωνές της που έβγαιναν από το υπόγειο.

Πηγή: https://www.streetpoetry.ga