“Φαντάσου πάνω από εμάς μόνο ουρανός….. φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν για το τώρα….. φαντάσου όλους τους ανθρώπους να ζουν ειρηνικά….και ο κόσμος θα ζει σαν ένα.” Στίχοι από “φαντάσου” που γράφτηκαν για να ηχήσουν μηνύματα ονείρων, ελπίδας, υπομονής σε έναν κόσμο που οραματίζονταν το τέλος του πολέμου ανάμεσα στην Αμερική και το Βιετνάμ.

Σήμερα το “Imagine” του John Lennon παίζεται στα χείλη όλου του πλανήτη με κιθάρα την ελπίδα. Γίνεται η παλέτα με τα πιο πολύχρωμα χρώματα τα οποία χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να χαράξει τη δική του γραμμή πίστης,  για να χτίσει το δικό του όνειρο στον ουρανό, για να ζωγραφίσει το δικό του ουράνιο τόξο. Γιατί πάντοτε μετά την βροχή θα ξεπροβάλει το ουράνιο τόξο και μάλλον όχι μετά τη βροχή, αλλά μεταξύ βροχής και ήλιου, μεταξύ χαράς και λύπης, μεταξύ φόβου και ελπίδας. Εσύ λοιπόν ποιο χρώμα διαλέγεις; Θα διαλέξεις τα πιο μελανά χρώματα για να σκιάσεις τους ορίζοντες ονείρων σου ή θα ταυτιστείς με τον Ελύτη και θα γεμίσεις με φως το σήμερα;

“Η υπέρβαση και η γεωμέτρηση” 

Μου αναλογεί το λευκό
Πρέπει να το καταλάβουμε ότι ο ποιητής π ο ι ε ί.
Εάν θέλει να βγάζει από μαύρο, μαύρο – λογαριασμός δικός του.
Αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ψυχή του.
Εμένα, όπως σας είπα και στην αρχή, μου αναλογεί το λ ε υ κ ό.
Και σας εξομολογούμαι πως η κατεργασία του λευκού μέρους της ψυχής είναι πιο σκληρή κι από του μαρμάρου.
Αλλά πώς να κάνω αλλιώς;
Σε τι θα ωφελούσε να γίνω ένας απλός αναμεταδότης της ασχήμιας, με το δικαιολογητικό ότι υπάρχει στην πραγματικότητα;
Είναι κάτι που το ξέρουμε και δεν υπάρχει λόγος να το επαναλαμβάνουμε.
Τουλάχιστον εγώ αποβλέπω στην μεταμόρφωση.

Οδυσσέας Ελύτης

Σύμφωνα με δηλώσεις του John Lennon “Η μεγαλύτερη μου χαρά είναι να γράφω ένα τραγούδι, λέξεις, στίχους που θα διαρκέσουν περισσότερο από δύο χρόνια. Τραγούδια που ο καθένας μπορεί να τραγουδήσει. Τραγούδια που θα με ξεπεράσουν πιθανώς. Και αυτό μου δίνει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Αυτό πραγματικά με συναρπάζει.” Οι δύσκολες στιγμές που ζει όλος ο πλανήτης τις τελευταίες μέρες φαίνεται να εκπληρώνουν το όραμα του δημιουργού για την τύχη του έργου του.

Οι νότες του I M A G I N E  γίνονται ωδή ελπίδας, ύμνος ειρήνης και το μανιφέστο των ημερών μας. Ακούγοντας το μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο παράλληλο με τον δικό μας και για να τον ακουμπήσουμε πρέπει να διασχίσουμε το ποτάμι που ρέει “υπομονή”.

Τα λέμε σύντομα

Έλλη

 

 

03af4760ab86b19daef86682a2d05236

Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.