Site icon iTravelPoetry

Αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “U Write”

 

Προς όλους τους συμμετέχοντες του ποιητικού διαγωνισμού U Write:

Αγαπητοί αναγνώστες,

Ο διαγωνισμός U Write που διεξήχθη για πρώτη φορά φέτος με επιτυχία, έφτασε στο τέλος του. Μετά από αρκετές αναπάντεχες δυσκολίες συνδεδεμένες με την πανδημική κρίση, και την απαραίτητη παράταση τόσο του διαγωνιστικού μέρους του διαγωνισμού, όσο και της βαθμολόγησης από την κριτική επιτροπή, λαμβάνουμε την τιμή να ανακοινώνουμε τη λίστα των διακριθέντων.

Η τήρηση των όρων συμμετοχής ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση των ποιημάτων, η οποία εν τέλη βασίστηκε κυρίως σε αντικειμενικά κριτήρια (όπως γνώση και εφαρμογή της ελληνικής γραμματικής, συντακτικού και ορθογραφίας, η τεχνοτροπία των ποιημάτων, η επιλογή του θέματος κλπ.). Παρόλα αυτά, η ποίηση ενέχει το υποκειμενικό στοιχείο, επομένως η κρίση της έγκειται και σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Η αισθητική των κριτών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθμολόγηση. Γι’αυτόν τον λόγο, ορίστηκαν τρεις ειδήμονες επί του θέματος, ώστε να υπάρχει ποικιλία απόψεων και να περιοριστεί οποιαδήποτε μεροληπτική εύνοια προς κάποια συμμετοχή. Τα στοιχεία τους έμειναν κρυφά, όπως γνωρίζετε μέχρι τώρα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.  Πρόκειται λοιπόν για την Ζωή Δικταίου (συγγραφέας-ποιήτρια), την Παρασκευή Παπία (ποιήτρια) και τον Μιχαήλ Μαρίνη (γλωσσολόγος, διδάκτωρ φιλολογίας), τα βιογραφικά των οποίων θα παρατεθούν κάτω από τον συγκεντρωτικό πίνακα αποτελεσμάτων.

Καθένας από τους κριτές βαθμολογούσε με ανώτατο βαθμό το 100. Ως μαθηματική συνέπεια, κάθε ποίημα συγκέντρωνε μια βαθμολογία με άριστα το 300. Ανάμεσα σε τόσα εξαιρετικά ποιήματα, όπως και σε κάθε διαγωνισμό έτσι και εδώ, έπρεπε να ξεχωρίσουν τρία, γεγονός που έκανε τη δουλειά της κριτικής επιτροπής αρκετά δύσκολη.

Πολλά έργα τα οποία δεν κέρδισαν βραβείο ή έπαινο είχαν επίσης σημαντική λογοτεχνική αξία και αποτέλεσαν εμπνευσμένες δόσεις αισιοδοξίας για το επίπεδο των ποιητών που υπάρχει στον ελληνόφωνο χώρο. Για τον λόγο αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί και στην προκήρυξη, ακόμα και τα ποιήματα που δεν κερδίζουν κάποιο βραβείο ή έπαινο, θα προωθηθούν από τη σελίδα μας και θα δημοσιευθούν ανά τεύχη στο λογοτεχνικό και ποιητικό περιοδικό Magnum Opus. Βεβαίως, τα εκατό πρώτα θα εκδοθούν σε ποιητικό ανθολόγιο, μέσα στους επόμενους μήνες.

Το πρώτο βραβείο των 700€ ανήκει στην Ευαγγελία Μαλιόγκα για το ποίημα με τίτλο “Μέσα στον κόσμο αυτοεξορίστηκα”. Το δεύτερο βραβείο των 200€ απονέμεται στην Διονυσία Σουσάνη για το ποίημα “Η Τελευταία Μέρα”, ενώ το τρίτο βραβείο των 100€, δίνεται στην Βικτωρία Σαμωθράκη, για το ποίημα “Homo Neanderthalensis”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στις πρώτες θέσεις ήταν ελάχιστη. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν η δημοσίευση των ποιημάτων που διακρίθηκαν, καθώς και συνεντεύξεις και αφιερώματα για τους νικητές.

Όσον αφορά την τελετή απονομής, η διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης σε κλειστό χώρο, φαντάζει μάλλον ουτοπική δεδομένων των συνθηκών. Η εναλλακτική λύση στην οποία καταλήξαμε, είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με τους διακριθέντες, με σκοπό την βιντεοσκόπηση συνεντεύξεων, απαγγελιών των ποιημάτων τους από ηθοποιούς καθώς επίσης και συνεντεύξεις από τους κριτές στις οποίες θα εξηγούν πιο αναλυτικά τον τρόπο σκέψης και αξιολόγησης των γραπτών. Όλο αυτό το υλικό θα συγκεντρωθεί σε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό αφιέρωμα το οποίο θα αναρτηθεί στο κανάλι της σελίδας στο YouTube.

Τέλος, άξιο είναι να σημειωθεί πως δράσεις όπως ο εν λόγω διαγωνισμός, δεν απορρίπτουν καμία ποιητική προσπάθεια. Αντιθέτως, πυροδοτούν την καλλιτεχνική πρωτοβουλία και επιβραβεύουν κάθε ποιητική έκφραση.

Ευελπιστώντας πως είστε όλοι καλά, σας ευχόμαστε πηγαίο και ανεξάντλητο δημιουργικό οίστρο.

Με εκτίμηση και σεβασμό,
Κριστιάν Νίρκα, υπεύθυνος διοργάνωσης
& η ομάδα του iTravelPoetry

 

 

Η λίστα των 100 πρώτων διακριθέντων:  

Ποιοι ήταν οι κριτές του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού U Write;

 

 

Ζωή Δικταίου

Γεννήθηκα στην Κρήτη το 1962. Στο Τζερμιάδων μεγάλωσα, εκεί έμαθα και τα πρώτα γράμματα.  Δεν έγινα δασκάλα όπως ονειρευόμουν. Με κέρδισε η Τουριστική Εκπαίδευση. Ζω στην Κέρκυρα. 

Με γοητεύουν φεγγάρια, γιασεμιά, κιτρινισμένα χαρτάκια της θύμησης, βλέμματα, δακρυσμένα μάτια, έρημοι δρόμοι, ακρογιάλια, βουνά, όσο και τα ξεφτισμένα αποκόμματα από τις δαντέλες το παλιού καιρού. Πιστεύω στην αγάπη. Με εμπνέει η αγάπη, η προσήλωση, η αφοσίωση, η ευαισθησία. Μου αρέσει η βροχή. Η βροχή είναι μοναδική εμπειρία και αποτελεί για εμένα την ιδανικότερη πηγή έμπνευσης. Τότε ανοίγει η δεξαμενή του νου και ό,τι υπάρχει εκεί βρίσκει τρόπο να κυλήσει, με το δάκρυ, με το νερό, με το παράπονο για να φτάσει αύριο εκεί που γέρνουν οι ψυχές, εκεί που ακόμη είναι χτες και να ανακαλύψει την αρχαιότερη γεύση ζωής, την αλμύρα. Όχημα μαγείας οι λέξεις. Δεν αναρωτιέμαι πια γιατί γράφω. Όπως αναπνέω, μιλάω, ονειρεύομαι, συμφιλιώνομαι με τη ζωή και τον θάνατο, έτσι και η ανάγκη μου να γράφω.

Ακουμπώ στο παρελθόν, μ’ αρέσουν τα ξεχασμένα, τα λησμονημένα, όμως η λέξη που με καθορίζει είναι το «Αύριο». Με το μολύβι του έρωτα σπασμένο στο χέρι και την προοπτική του ονείρου στ` ανοιχτά της ψυχής, αύριο, ακριβή η άνθηση της άνοιξης μέσα στην αλήθεια του φθινοπώρου. 

Αγαπώ τον πεζό λόγο, όμως επιστρέφω συνειδητά από μεγαλύτερη εσωτερική ανάγκη στην Ποίηση. Αισθάνομαι πως η Χαρούλα Βερίγου έμεινε για πάντα στην Κρήτη, να γοητεύεται από τη μνήμη της Όστριας και την περηφάνια του τόπου. Στην Κέρκυρα, η Ζωή Δικταίου καταθέτει ως δόκιμη της Ποίησης την ευγνωμοσύνη της στο Ιόνιο Φως και στη βροχή.

Στίχοι μου έχουν μελοποιηθεί από τον Γιάννη Νικολάου, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργη Κοντογιάννη, τον Αλέξανδρο Χατζηνικολιδάκη και τον Θοδωρή Καστρινό.

Εργογραφία

Ιστορίες για φεγγάρια, παιδική λογοτεχνία

Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο, μυθιστόρημα

Μια κούρσα για τη Χαριγένεια, μυθιστόρημα

Οι άλλες ν’ απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα, διηγήματα

Αύριο, στάχυα οι λέξεις, ποιητική συλλογή

Αθιβολή γαρύφαλλο και θύμηση κανέλλα, διηγήματα

Λασίθι, Τόπος Μέγας, αφήγημα

Συμμετοχές

Μονόλογοι, ποιητική ανθολογία, 

Γράμματα της ποίησης, ποιητική ανθολογία

Υπό έκδοση για το 2020 (Εκδόσεις Φίλντισι)

Κέρκυρα σμίλη της ψυχής, φως στη βροχή, αφήγημα

Αύριο, αφή αλμύρας οι λέξεις, ποιητική συλλογή

Αύριο, ασύνορη βροχή οι λέξεις, ποιητική συλλογή


 

Παρασκευή Παπία

Η Παρασκευή Παπία γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1983. Μεγάλωσε στα Τρίκαλα με τους γονείς και τον μικρότερό της αδερφό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή της το 2006, ξεκίνησε να διδάσκει αγγλικά στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματική δραστηριότητα που εξακολουθεί να ασκεί μέχρι και σήμερα, μένοντας μόνιμα στην Αθήνα με τον σύζυγο και το παιδί τους.

Η Παρασκευή ξεκίνησε να ασχολείται με την συγγραφή από νεαρή ηλικία. Στην πορεία της εφηβείας της, πειραματίστηκε με τα πρώτα της ποιήματα. Έχει γράψει κείμενα και ποιήματα στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί σε πληθώρα λογοτεχνικών περιοδικών και στο διαδίκτυο. Έχει λάβει μέρος στο ανθολόγιο 100+1 Κλειδιά της Διπλανής Πόρτας.


 

Μιχαήλ Ι. Μαρίνης

Ο Δρ. Μιχαήλ Ι. Μαρίνης είναι γλωσσολόγος. Είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου επίσης έλαβε με Άριστα μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Για τις παραπάνω σπουδές, τού προσφέρθηκαν υποτροφίες τόσο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) όσο και από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα αναφορικά με τη μορφολογία, τη γλωσσική ποικιλότητα και τη γλωσσική επαφή, ενώ έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και τη συγγραφή ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία στην Ελλάδα, ενώ έχει προσφέρει προσκεκλημένα μαθήματα σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Εργασίες του έχουν ανακοινωθεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε ο επιμελητής της έκδοσης του γλωσσολογικού περιοδικού Patras Working Papers in Linguistics v4 και μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών διεθνών γλωσσολογικών συνεδρίων

Exit mobile version