***Βρείτε εδώ πληροφορίες για τον 3ο Ποιητικό Διαγωνισμό του iTravelPoetry που βρίσκεται σε εξέλιξη!!

Η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού U Write, δεν ήταν χωρίς προκλήσεις. Από την μια, οι ραγδαίες και απρόβλεπτες αλλαγές της πανδημικής κρίσης  επηρέαζε την πραγματική καθημερινότητα όλων μας. Από την άλλη, ο αριθμός των συμμετοχών ήταν πολύ μεγαλύτερος από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε την  συντακτική μας ομάδα, να αφοσιωθεί πλήρως στις ανάγκες του διαγωνισμού. Τα δύο αυτά στοιχεία είχαν ως φυσικό αποτέλεσμα την δημιουργία ορισμένων προβλημάτων. Για αυτές τις αντιξοότητες όμως είμαστε ευγνώμονες καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδήμονες του κλάδους, είχε την δύσκολη αποστολή να αξιολογήσει μια πληθώρα γραπτών. Άξιο επαίνου είναι ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα που υπέδειξαν οι κριτές, στοιχεία τα οποία κατέστησαν την συνεργασία μας μαζί τους ιδιαίτερα ευχάριστη και ομαλή.

Αφού σε προηγούμενα δημοσιεύματα είδαμε το ποίημα που απέσπασε το τρίτο βραβείο, καθώς και εκείνο που τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο, είναι χαρά μας να παρουσιάσουμε την Ευαγγελία Μαλιόγκα, νικήτρια του διαγωνισμού. Στην πορεία, θα ακολουθήσουν κι άλλα αφιερώματα για τους υπόλοιπους διακριθέντες. Τέλος, το ανθολόγιο με τα πρώτα εκατό ποιήματα είναι υπό έκδοση καθώς και το πρώτο τεύχος του Magnum Opus.

Με εκτίμηση,
Κριστιάν Νίρκα


Η Ευαγγελία Μαλιόγκα γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 2000 στην Κοζάνη όπου και μεγάλωσε. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Επιστημών της προσχολικής εκπαίδευσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη όπου εργάζεται ως σέρβις σε ένα καφέ.

Μέσω της συνέντευξης που ακολουθεί, την γνωρίζουμε καλύτερα ενώ στο τέλος παραθέτουμε το ποίημα της “Μέσα στον κόσμο αυτοεξορίστηκα”.    

FB_IMG_1592785479220

Πότε άρχισες να ασχολείσαι με την συγγραφή;

Η πρώτη μου γνωριμία με την συγγραφή ως τρόπο έκφρασης άρχισε απο την ηλικία που θυμάμαι τον εαυτό μου να ξέρει να γράφει. Όπως αρκετά παιδιά έτσι κι εγώ σε μικρή ηλικία είχα γεμίσει αρκετά ημερολόγια όπου έγγραφα κάθε μέρα πως πήγε η μέρα μου, τα παιδικά μου προβλήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Στο σχολείο από τα αγαπημένα μου μαθήματα ήταν η λογοτεχνία, η έκθεση και η φιλοσοφία. Αργότερα σε ηλικία 14-16 ετών η απλή αυτή καταγραφή, μετατράπηκε κυρίως σε πεζά κείμενα τα οποία τα έγραφα ακόμα στο τετράδιο μου και πιο σπάνια ανώνυμα σε πλατφόρμα στο ίντερνετ.

Ποια είναι τα θέματα από τα οποία αντλούσες έμπνευση; 

Το θέμα κυρίως των κειμένων σχετιζόταν με την αντίδραση, τον έρωτα αλλά και την αυτo-καταστροφή. Τότε ανακάλυψα ότι η συγγραφή για εμένα είναι ανάγκη. Είναι ένας δρόμος  που στο τέλος του ή θα ξεφύγω από όλες αυτές τις σκέψεις που με κυνηγάνε ή θα γνωρίσω  καινούργιες στην πορεία του.

FB_IMG_1592785518427

Από ποιους συγγραφείς θεωρείς ότι επηρεάστηκες;  

Μεγάλη επιρροή είχα από αλλά αναγνώσματα γνωστών αλλά και μη ποιητών και συγγραφέων στην αρχή μέσα απο την πλατφόρμα “tumblr”. Έπειτα μου έκανε δώρο μια φίλη μου την πρώτη ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη και η αμέσως επόμενη ήταν της Κατερίνας Γώγου. Τέλος, μεγάλη επιρροή είχα από ακούσματα της ελληνικής ραπ αλλά κυρίως μέσα από την ίδια την ζωή.

Πότε ξεκίνησες να γράφεις ποιήματα;

Ποιήματα άρχισα να γράφω στην ηλικία των 17.

Θα ήθελες να εκδώσεις κάποια στιγμή μια ποιητική συλλογή; 

Η ιδέα του να εκδώσω δικό μου βιβλίο ανήκει στα μεγαλύτερα μου όνειρα όπως και το να ασχοληθώ επαγγελματικά με την φωτογραφία.

Εκτός από την συγγραφή, με τι άλλο ασχολείσαι; 

Γενικότερα αγαπάω τις τέχνες. Το θέατρο, τον χορό και οτιδήποτε μου επιτρέπει να εκφραστώ, να ανακαλύψω μέσα από τα έργα μου τον εαυτό μου και να νιώσω ελεύθερη.

Ευχαριστούμε πολύ για την συζήτηση.

Κι εγώ ευχαριστώ.

FB_IMG_1592785465790

Το ποίημα που έλαβε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης U WRITE: 

Μέσα στον κόσμο αυτοεξορίστηκα.

Πουλάτε τα όνειρα σας,
για μια βολεμένη ζωή.
Ρισκάρουμε την βολεμένη ζωή μας,
για να εκπληρώσουμε τα όνειρα μας.
Χάσατε την πίστη σας
όταν εμείς αναζητούσαμε μέσα στο χειμώνα ανθισμένες αμυγδαλιές.
Γελάσατε με τα χαζά αστεία της τηλεόρασης.
Σπάσαμε την τηλεόραση στα κεφάλια σας μήπως καταλάβετε πόσο πονάει το μυαλό σας.
Γελάσαμε με το μακιγιάζ σας.
Γελάσατε με τα κόκκινα μάγουλά μας.
Έκλεισε η φωνή μας φωνάζοντας συναισθήματα.
Πόνεσαν τα μάτια σας διαβάζοντας μηνύματα.
Κλάψαμε νιώθοντας τον πόνο του διπλανού μας.
Κλάψατε βλέποντας το χαμόγελο του.
Φωνάζετε για να ακουστείτε.
Ψιθυρίζουμε γιατί η φωνή μας είναι πολύ δυνατή.
Μπερδέψατε την εκκλησία με την πασαρέλα.
Συνδέσατε την νηστεία με τον παράδεισο.
Ξεχάσατε όμως να βουτήξετε το χέρι στη λάσπη
ρισκάροντας το χρυσό σας ρολόι για την σωτηρία του άλλου.
Μας λέτε αμαρτωλούς για μια κοντή φούστα.
Λέτε ότι δεν έχουμε αρχές για ένα σκισμένο καλσόν.
Την στιγμή που το ακριβό σας κουστούμι,
καλύπτει το όπλο σας.
Την στιγμή που ο προσεγμένος σας λόγος,
θυμίζει φάκα για ποντίκια.

Ευαγγελία Μαλιόγκα

FB_IMG_1592786889976