Μάρτιος-Μάιος 2020, οι δύο μήνες από “Μ” που έλαχε φέτος να γίνουν τα όρια της Μοναξιάς μας.

Η καραντίνα είναι μία περίοδος που ποτέ δε θα ξεχαστεί και αυτό γιατί ήταν μια κατάσταση τόσο πρωτόγνωρη όσο και τρομακτική και αφύσικη. Η κοινωνικότητα περιορίστηκε σε φωτεινές οθόνες με ειδοποιήσεις, η αγάπη έτρεχε μέσα από τηλεφωνικές γραμμές που υπερφόρτωναν το σύστημα, η γνώση μετριόταν σε 18 ίντσες (για τους τυχερούς) και η σειρήνα πολέμου με τον “αόρατο εχθρό” ήταν ένας διαπεραστικός ήχος του τηλεφώνου που δημιουργούσε ένα συγχρονισμένο τράνταγμα σε όλα τα κλεισμένα σε σπίτια σώματα. Κι αν η καραντίνα ήταν κάποιοι μήνες που μόνο ευχάριστοι δε μπορούν να χαρακτηριστούν, ωστόσο δημιούργησε ένα καθολικά συλλογικό βίωμα ανεξαρτήτως ηλικιών, τάξεων και εν γένη διαφοροποιήσεων που μας ένωσε με έναν αόρατο ιστό.

Σ΄αυτή τη δυστοπική τριμηνία, όπως ήταν αναμενόμενο, είδαμε και ακούσαμε κάποια καλλιτεχνικά διαμάντια, που ήταν ανάλογα του συναισθηματικού φόρτου των ημερών. Πολλοί καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι, μας άπλωσαν νοερά το χέρι μέσα απ’τις οθόνες ψιθυρίζοντας “είμαστε εδώ και είμαστε μαζί”, αναρτώντας εντελώς δωρεάν την δουλειά τους στον σταθερό φίλο της καραντίνας, το διαδίκτυο.

Κάποια από αυτά που κράτησαν σε εμένα παρέα σας παρουσιάζω στην παρακάτω λίστα:

 

“Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει”-Βασίλης Κεκάτος

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών ταινιών μικρού μήκους, στα πλαίσια του project ENTER του ιδρύματος Ωνάσση, μας παρουσίασε μία συγκλονιστική αλληγορία για την πανδημία, κάνοντας πολλά γυαλιά να θολώσουν.

Μια επιδημία έχει πλήξει την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης κοιμούνται και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσουν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν μολύνθηκαν· ανάμεσά τους και ένα αγόρι που ερωτεύτηκε ένα κορίτσι ακριβώς πριν το ξέσπασμα της επιδημίας. Με μια παλιά κάμερα, προσπαθεί να αποτυπώσει πόση ομορφιά έχει απομείνει, έτσι ώστε να την δει το κορίτσι όταν ξυπνήσει.

 

“Αντιλόπη”-The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) 

 

masterchef

Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το άλμπουμ της καραντίνας η “Αντιλόπη” του The Boy, με τραγούδια “κλεισμένα μέσα στο σπίτι”, που όμως σου κλείνουν το μάτι γελώντας και σου λένε πως “αυτός ο κόσμος δεν θα τελειώσει έτσι, θα τον συνεχίσει το κορίτσι, το αγόρι και η γάτα”.

Ο δίσκος αναρτήθηκε 20 Μαρτίου εντελώς δωρεάν στο YouTube, προσφέροντάς μας 10 εξαιρετικά τραγούδια, που αγκαλιάστηκαν σχεδόν αμέσως μετά την ανάρτησή τους. Στα plus του άλμπουμ είναι τα εξαιρετικά σχεδιασμένα minimal εξώφυλλα των τραγουδιών που σχεδιάστηκαν από τον Νίκο Πάστρα.

«Μέσα στο σπίτι ερωτεύομαστε τοίχους.

Και αν κάνουμε έναν γιό θα τον βαφτίσει το απορρυπαντικό»

“Άφτερλωβ”-Στέργιος Πάσχος

Η δραμεντί του Στέργιου Πάσχου, δεν είναι ένα καθαρόαιμο παιδί της καραντίνας, μίας και πρόκειται για μία ταινία του 2016. Ωστόσο ο σκηνοθέτης είχε την εξαιρετική ιδέα να την αναρτήσει μέσα στην καραντίνα στο YouTube, μιας και με έναν τρόπο η υπόθεσή της είναι απόλυτα ταιριαστή. Ο πρωταγωνιστής Νίκος καλεί την πρώην κοπέλα του Σοφία σε μία βίλα στην Αθήνα και κλείνονται εκεί, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, μέχρι η Σοφία να του εξηγήσει όλους τους λόγους που τον χώρισε. Ένα ζευγάρι λοιπόν κλεισμένο μέσα στο σπίτι, που καλείται να λύσει τις διαφορές του, όπως συνέβη αναγκαστικά σε αμέτρητα ζευγάρια τον καιρό της καραντίνας… Το “Άφτερλωβ” επομένως με τον τρόπο του είχε απεύθυνση και μήνυμα πολύ ταιριαστό με τη συγκυρία, συν του ότι πρόκειται για μία ταινία που αξίζει κανείς να δει, με φοβερές ερμηνείες και των δύο ηθοποιών και μια εύστροφη σκηνοθεσία που σε κρατάει εκεί, χωρίς να προσπαθεί κάθε λεπτό να σε εντυπωσιάσει.

Το κεφάλαιο “Οικογένεια Μάλαμα”

Ο Σωκράτης Μάλαμας βρήκε τον δικό του τρόπο να δώσει το παρόν στη διάρκεια της καραντίνας, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το facebook. Ο Μάλαμας μας άνοιγε το σαλόνι του αναρτώντας σχεδόν καθημερινά βιντεάκια στα οποία τραγουδούσε μαζί με τον γιο του και καλούς φίλους (σε live σύνδεση) παλιές του επιτυχίες, αλλά και κομμάτια που αγαπάει. Μετά από λίγο καιρό, τα βιντεάκια του Μάλαμα ήταν σαν καθιερωμένο ραντεβού, μιας και πολλοί φανς και μη τα περίμεναν, ιδίως όσοι είχαν συνηθίσει τέτοια εποχή να κατακλύζουν την Τεχνόπολη και άλλους συναυλιακούς χώρους για να ακούσουν Σωκράτη, Θανάση, Βασίλη, Αλκίνοο…

 ]

 

Σύνταξη: Χριστίνα Γιαβάσογλου