Ο Φρέντυ Μέρκιουρι γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζανζιβάρη. Το πραγματικό του όνομα είναι Φαρόχ Μπουλσάρα. Το παρατσούκλι “Φρέντυ” το απέκτησε όταν φοιτούσε το 1955 σε αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στη Βομβάη. Το επίθετο του το άλλαξε το 1971, τη χρονιά που επέλεξε για το συγκρότημα το όνομα Queen, και έχει σχέση με το κομμάτι My fairy King από το πρώτο άλμπουμ τους που περιέχει τον ακόλουθο στίχο: Mother Mercury look what they’ ve done to me. I cannot run, I cannot hide. Ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού αναφέρεται στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Yes, and from now on I’ll be Freddie Mercury.»

Το πιο σημαντικό τραγούδι των Queen είναι αναμφίβολα το Bohemian Rapsody. Στίχοι και μουσική του ίδιου του Φρέντι Μέρκιουρι, ψηφίστηκε κομμάτι της χιλιετίας το 2000 ενώ είναι πρώτο στη λίστα του βιβλίου Guiness στα καλύτερα κομμάτια όλων των εποχών.

Από τα πιο πολύπλοκα κομμάτια που έχουν γραφτεί, αποτελείται από έξι μέρη: εισαγωγή, μπαλάντα, κιθαριστικό σόλο, όπερα,  hard rock και επίλογο. Ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στο Λονδίνο για να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του συγκροτήματος A Night At the Opera. Η Ραψωδία του Μποέμ ξεκινά με την απορία του τραγουδιστή για το αν η ιστορία που θα διηγηθεί είναι πραγματική ή φανταστική.  (Is this the real life? Is this just fantasy?) Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα νεαρό μποέμ άνδρα (Any way the wind blows doesn`t really matter to me, to me) που σκοτώνει κατά τύχη ένα συνάνθρωπό του και όπως ο Φάουστ πουλά την ψυχή του στο Διάβολο για να σωθεί. Ένα βράδυ πριν από την εκτέλεσή του καλεί τον θεό των Μουσουλμάνων (Μπισμιλάχ) (Bismillah! No, we will not let you go. (Let him go!) και με τη βοήθεια των Αγγέλων κερδίζει και πάλι την ψυχή του από τον Διάβολο (Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me).
https://www.sansimera.gr/articles/460

Mama, just killed a man,
Put a gun against his head,
Pulled my trigger, now he`s dead.
Mama, life had just begun,
But now I`ve gone and thrown it all away.

Έχουν δοθεί ποικίλες ερμηνείες, καθώς ο ίδιος ο Φρέντι Μέρκιουρι δεν αποκάλυψε σε κανένα το νόημα του, με κυριότερη ότι πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό κομμάτι στο οποίο ο ίδιος συνδιαλέγεται με τους προσωπικούς του δαίμονες, όπως την ομοφυλοφιλία του, την οποία δεν είχε παραδεχτεί στην τότε σύζυγο του Mary Austin ή δημόσια. (Gotta leave you all behind and face the truth). Ο στιχουργός Tim Rice, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του, υποστήριξε πως το Bohemian Rhapsody ίσως να ήταν η πρώτη προσπάθεια του Μέρικιουρι για να αποκαλύψει την πραγματική του σεξουαλική ταυτότητα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Στον στίχο “Mama, I just killed a man”, έχει σκοτώσει τον παλιό Freddie, την προηγούμενη εικόνα του. Όταν λέει “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he`s dead”, σκοτώνει το straight άτομο που ήταν μέχρι τώρα. Έχει καταστρέψει τον άντρα που προσπαθούσε να είναι και τώρα είναι αυτός που βλέπουμε και προσπαθεί να ζήσει με τον νέο Freddie. “I see a little silhouetto of a man” -είναι ακόμα ο ίδιος, στοιχειωμένος από αυτό που έκανε και από αυτό που είναι τώρα», εξηγεί ο Rice και συνεχίζει: «κάθε φορά ακούω αυτό το κομμάτι τον σκέφτομαι να προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του έναν Freddie και να αγκαλιάσει έναν άλλο -ακόμα και μετά από τόσα χρόνια». «Αν πιστεύω πως τα κατάφερε; Πιστεύω πως είχε αρχίσει να τα καταφέρνει αρκετά καλά»,  λέει στο τέλος. https://www.klik.gr/gr/el/music/bohemian-rhapsody-to-ekpliktiko-tragoudi-tou-freddie-mercury–3/

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι σε αυτό το τραγούδι, το οποίο είναι πάνω απ’ όλα ένα υπέροχο ποίημα, είναι έντονη η παρουσία της μητέρας. Σε μια τολμηρή ερμηνεία, θα μπορούσε ακόμα και να ειπωθεί πως ο άντρας που σκοτώνει το ποιητικό εγώ είναι ο πατέρας. Οι τύψεις είναι δυσβάσταχτες, οπότε καλεί τη μητέρα να μην κλαίει για την απουσία του γιου της αλλά να συνεχίσει τη ζωή της σαν τίποτα να μην έχει σημασία. Η εσωτερική σύγκρουση κορυφώνεται υπαρξιακά με την παραδοχή ότι ο ήρωας δεν θέλει να πεθάνει αλλά ίσως να ήταν καλύτερα αν δεν είχε γεννηθεί. Η ζωή, λοιπόν, τίθεται ανοιχτά υπό αμφισβήτηση καθώς είναι γεμάτη από δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ο φόβος του θανάτου είναι δυσβάσταχτος.

Mama, ooh,
Didn`t mean to make you cry,
If I`m not back again this time tomorrow,
Carry on, carry on as if nothing really matters.

Too late, my time has come,
Sends shivers down my spine,
Body`s aching all the time.
Goodbye, everybody, I`ve got to go,
Gotta leave you all behind and face the truth.

Mama, ooh (any way the wind blows),
I don`t wanna die,
I sometimes wish I`d never been born at all.