Η αντίληψη του Σοπενχάουερ για την ανθρώπινη ερωτική φύση
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860) συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους διανοητές του 19ου αιώνα. Οι σχέσεις του με τους γονείς του ποτέ δεν ήταν οι επιθυμητές. Πολλοί αποδίδουν την εκφραστική δριμύτητα της απαισιόδοξης κλίσης του στον πολυάσχολο πατέρα του και την υποτιμητική τάση του προς το γυναικείο φύλο, στην μητέρα του, με την οποία είχε προβληματική σχέση.
Έτσι βίωσε την φυσική και συναισθηματική απουσία των γονιών του από μικρή ηλικία, μια ηλικία που αγάπη και η στοργή θα έπρεπε να είναι πλήρως εξασφαλισμένα.
Βρίσκεται στην ηλικία των είκοσι ετών, εγκαταλελειμμένος από την αδερφή και τη μητέρα του, μετά τον θάνατο του πατέρα του(υποστηρίζεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία), πλέον ανεξάρτητος και πρωτοετής φοιτητής Ιατρικής. Στο δεύτερο εξάμηνο σπουδών του, μεταπηδά στην Φιλοσοφική Σχολή.
Ήδη το 1813, ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή, η οποία είναι επηρεασμένη από τα ‘ιερά Τέρατα’ της Κλασσικής Φιλολογίας Friedrich August Wolf και Αugust Boekh, των οποίων τα έργα θαυμάζει πολύ. Ο Γκαίτε μάλιστα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο του Άρτουρ πάνω στη ‘θεωρία των Χρωμάτων’ του μεγάλου ποιητή.
Το 1836 δημοσιεύει το πρώτο του γραπτό ‘Περί της βουλήσεως εν τη φύσει’ και το έργο του αρχίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψην.
Η αναγνώριση των ιδεών του αρχίζει να γίνεται διεθνής και την τελευταία δεκαετία της ζωής του είναι πια ένας γνωστός φιλόσοφος.
Η φιλοσοφική άποψη της απαισιοδοξίας
Σύμφωνα με τον Σοπενχάουερ οι μορφές εκτόνωσης ως θεμελιώδεις μορφές αρνητικότητας της βουλήσεως είναι τρεις:
- Η Τέχνη
- Το συμπάσχειν
- Η παραίτηση
Ισχυρίζεται λοιπόν ότι ο κόσμος μας είναι ο χειρότερος δυνατός και υποστηρίζει την ιδέα της ανθρώπινης ύπαρξης ως λανθασμένη.
Έτσι θεωρεί πως οι προαναφερθείσες τρεις μορφές αρνήσεως της βουλήσεως, μπορούν να οδηγήσουν σε τρεις και μόνο μορφές σωτηρίας : την αισθητική σωτηρία μέσω της τέχνης, την ηθική μέσω της αγάπης και την θρησκευτική μέσω της παραιτήσεως.

Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ
Η αντίληψη του Σοπενχάουερ για τον έρωτα
Ίσως ακούγεται παράξενο να να πούμε πως ο Σοπενχάουερ έχει να πει κάτι χρήσιμο για τον έρωτα, δεδομένου πως ήταν τόσο δυστυχισμένος ο ίδιος, παρ’όλα αυτά πιστεύω πως οι απόψεις του προσφέρουν τουλάχιστον αρκετή παρηγοριά.
Ο ίδιος αναφέρει λοιπόν πως απλά δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να ερωτευτούμε, διότι η βιολογία είναι πιο ισχυρή από τη λογική , γεγονός που μας καθιστά δυστυχισμένους.
Θεωρεί πως ο ρομαντικός χαρακτήρας που αναπτύσσουμε είναι απλά μια ανθρώπινη εφεύρεση ερωτικής έκφρασης και δεν είναι τίποτα άλλο από ένας τρόπος εκπλήρωσης των σεξουαλικών αναγκών.
Έτσι οδηγούμαστε στην ικανοποίηση των γενετήσιων ορμών, που εν τέλει πυροδοτεί την έναρξη της δημιουργίας ενός νέου ανθρώπου.
Αυτό φυσικά έπειτα, κάτω από κατάλληλες συνθήκες εξασφαλίζει την διαιώνιση του είδους μας.

‘la belle dame sans merci’, Frank Dicksee
Ο έρωτας τελικά κατά τον Σοπενχάουερ είναι μια συνειδησιακή αυταπάτη των κεκαλυμμένων γενετήσιων ορμών.
Η φύση όπως αναφέρει έχει την ικανότητα να μας παραπλανά και να θέτει αντικείμενο θαυμασμού μας (δηλαδή του έρωτά μας) τα ‘καταλληλότερα’ άτομα του αντίθετου φύλου

‘Το φιλί’ , Φραντσέσκο Άγιετς
Οι παράμετροι επιλογής
Η ανώτερη παράμετρος που καθοδηγεί την την επιλογή μας και την κλίση μας είναι η Ηλικία,
ακολουθούν η Υγεία, ο Σκελετός, η Πληρότητα της σάρκας και τέλος, η Ομορφιά του προσώπου.
- Αρχικά, ο κάθε άνθρωπος λοιπόν θα προτιμήσει αποφασιστικά και θα επιθυμήσει τα ωραιότερα άτομα, δηλαδή τέτοια, στα οποία ο χαρακτήρας του είδους είναι αποτυπωμένος με τον πιο καθαρό τρόπο.
- Δεύτερον θα αναζητήσει στο άλλο άτομο κυρίως τις αρτιότητες που του λείπουν και βεβαίως θα βρει όμορφες τις ατέλειες που είναι αντίθετες από τις δικές του.



Η αίσθηση και το αισθητήριο του είδους
Σε αυτήν την ισχυρή τάση για το κάλλος βασίζεται η διατήρηση του προτύπου του είδους , γι’αυτό και επιδρά με τόσο μεγάλη ισχύ και ανεξέλεγκτη ορμή (το πάθος).
Ο Εγωισμός
Η ιδιότητα του εγωισμού είναι βαθιά ριζωμένη στο ανθρώπινο μυαλό και εξυπηρετεί την ατομική κινητοποίηση για την επιτυχία της προσωπικής μας ευημερίας και βελτίωσης, που φυσικά εν τέλει λειτουργεί προς όφελος της υπηρεσίας του είδους.

‘The End of the Quest’, Sir Frank Dicksee