Αν υπάρχει μια φωνή που ακούγοντάς την μπορείς να αφουγκραστείς το κλάμα της ανθρώπινης ψυχής, τη λαχτάρα για αγάπη και την αβάσταχτη μοναξιά της ύπαρξης, σίγουρα αυτή θα είναι του Jeff Buckley.

Ο νεαρός πρίγκιπας της εναλλακτικής ροκ-μπλουζ σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, 17 Νοέμβρη, του 1966. Ακολουθώντας τα βήματα του διάσημου μουσικού πατέρα του, Tim Buckley, ο Jeff μπόρεσε γρήγορα να ξεχωρίσει στον καλλιτεχνικό χώρο. Η ιδιαίτερη χροιά του, το τονικό φάσμα της φωνή του και , κυρίως, ο έντονος συναισθηματισμός του κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις. Ξεκινώντας με διασκευές ιστορικών κομματιών με χαρακτηριστική εκείνη του “Hallelujah” του Leonard Cohen καθώς και του “Lilac Wine” της Nina Simone, έφτασε στην έκδοση του μοναδικού album που πρόλαβε να δημοσιεύσει εν ζωή: Το “Grace”. Εμβληματικά τραγούδια από το Grace συνεχίζουν να μας ανατριχιάζουν και να μας συγκινούν όπως είναι το “Forget Her” ή το “Mojo Pin”.

Σε ηλικία μόλις 30 ετών ο Jeff Buckley έφυγε από τη ζωή άδοξα και απότομα, ύστερα από πνιγμό καθώς κολυμπούσε σε ένα κανάλι του ποταμού Μισσισσιππή, το 1997.

Για το αφιέρωμα αυτό θα παραθέσω μεταφρασμένους στα ελληνικά ορισμένους στίχους από το αγαπημένο μου τραγούδι του με τίτλο “All flowers in time bend towards the sun”, που ηχογράφησε με την αγαπημένη του, Elizabeth Frazer. Ο βραχύβιος ερωτάς τους εκφράζεται μέσα από αυτό το πολύ προσωπικό, κοινό τους δημιούργημα το οποίο διέρρευσε στο διαδίκτυο πριν από μερικά χρόνια. Θα έλεγε κανείς πως ακούγοντάς το, εισβάλλουμε σε μια ξένη ιστορία που δεν προοριζόταν ποτέ για το ευρύ κοινό.. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον υπάρχει, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πόσο συγκινητικά και καθησυχαστικά ηχεί:

Τα μάτια μου είναι ένα βάπτισμα,
κι εγώ ένα φιτίλι
Το τραγουδώ στις σκέψεις μου
πράγμα φανταστικό και αόριστο..

Όλα τα λουλούδια στην ώρα τους κάμπτονται προς τον ήλιο
-Ξέρω πως λες ότι δεν υπάρχει κανένα για εσένα-

Ορίστε, όμως, ένα
Ορίστε ένα

Από την Μαρίλια Φωτοπούλου

Πηγές:

1. Musicfeeds
2. Djdmac
3. Genius
4. Youtube
5. Wikipedia