Από πάντα σχεδόν είχα  τις διακοπές των Χριστουγέννων πρωτίστως εξισωμένες με ελεύθερο χρόνο για διάβασμα. Όπως και κάθε άλλη περίοδο διακοπών, με τη διαφορά ότι τα Χριστούγεννα μου βγάζουν σχεδόν πάντα ένα περιβάλλον ακόμη πιο νοσταλγικό, που το βρίσκω ιδανικό για κάθε βιβλιόφιλο.

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται την αντιστοιχία βιβλία- Χριστούγεννα, το μυαλό τους πάει συνήθως αυτομάτως, σε αναγνώσματα τα οποία τοποθετούνται χρονικά στην εποχή του χειμώνα και η πλοκή τους εξελίσσεται σε κάποιο τόπο καλυμμένο από παχύ χιόνι. Τα Χριστούγεννα όμως είναι πολλά περισσότερα από μία περίοδος του χρόνου γιορτινή, με πολλά φώτα, γιορτινά τραπέζια και ιστορίες για χιονάνθρωπους. Είναι μία ευκαιρία να ανασκοπήσουμε την χρονιά που πέρασε λίγο πριν οριστικά αυτή μας αφήσει, να νοσταλγήσουμε γλυκά, να βολευτούμε στην πολυθρόνα μας και να θίξουμε κάποιο υπαρξιακό μας κομμάτι. Τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία που το περιβάλλον είναι φωτεινό γύρω μας και ασφαλές, γεμάτο από ανθρώπους χαρούμενους και πρόσωπα οικεία.

 

Προτάσεις-

 

Ανεμοδαρμένα Ύψη’, Emily Bronte– Κλασσικό αγαπημένο από την δεύτερη ηλικιακά αδερφή Μπροντέ, την Έμιλυ. Μια τρανταχτή και πλέον από τις πιο διάσημες ιστορίες έρωτα, που περιφέρεται στο δίπολο ‘Αγάπης-Μίσους’, με χαρακτήρες που στοιχειώνουν σαν οργισμένα φαντάσματα, ακόμα και όταν τελειώσετε το βιβλίο. Η ιστορία μας εξελίσσεται σε ένα απομονωμένο σχεδόν αρχοντικό, χτισμένο σε χώμα άγονο, σε ρημαγμένη γη από τον συνεχές σφυροκόπημα του ανέμου. Το τοπίο αυτό παραπέμπει σε άμεσο παραλληλισμό με την ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων μας, που διαρκώς παραδέρνουν μεταξύ των όσων αισθάνονται, μέχρι να καταστραφούν, χωρίς να βρίσκουν ποτέ ησυχία.    Εξάλλου η διαχωριστική γραμμή μπορεί εύκολα να διασχιστεί, όταν τα συναισθήματα αυτά βρίσκονται σε ακραίο βαθμό έκφρασης, όπως στην περίπτωσή μας.  Δεν ήταν κακός ο Χιθκλιφ, ήταν ερωτευμένος  απλά και πολύ βαθιά πληγωμένος ( και ο πρώτος μου αγαπημένος αντιήρωας ).

Σκηνές από την τελευταία μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη

 

‘Τζέυν Έιρ’, Charlotte Bronte– Η Σάρλοτ, η μεγαλύτερη από τις αδελφές Μπροντέ, έγραψε το ‘Τζέυν Έιρ’ , που πολλοί αναφέρουν πως είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Η Τζέιν είναι ένας χαρακτήρας με μεγάλη ψυχική δύναμη, θέληση και λογική.  Αναζητά την θέση της στον κόσμο χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, γνωρίζοντας πάντα όμως τις δυνατότητες τις και τα όρια αυτών. Οι μεγάλοι εσωτερικοί της μονόλογοι βοηθούν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει κομμάτια του στην ίδια, καθώς αρχίζει να την καταλαβαίνει καλύτερα. Η Σαρλότ θεματικά προσεγγίζει το ρομαντικό μυθιστόρημα, χωρίς όμως να στηρίζεται εξ’ολοκλήρου σε αυτό το ύφος. Η Τζέιν επαναστατεί, διεκδικεί και γίνεται ένα νέο γυναικείο ίνδαλμα, χωρίς την όποια βοήθεια. Ο έρωτας αντιμετωπίζεται σαν ένα τυχαίο συμβάν που έρχεται  φυσικά, για να εμπλουτίσει περαιτέρω την ζωή της από την οποία η ίδια είναι ήδη ευχαριστημένη πλήρως. Σε καμία περίπτωση δε δρά καταλυτικά, δίνοντας της κάποια άλλη μορφή.

 

Οι αδελφές Bronte

 

‘Τα κύματα’, ‘Φλας’, Virginia Woolf– Αγαπημένη συνήθεια να ξαναδιαβάζω κάτι από Γουλφ κάθε Χριστούγεννα. ‘Τα κύματα’ είναι ένα πολυπρόσωπο αφήγημα που ακολουθεί τους πρωταγωνιστές μας στο πέρασμα του χρόνου. Η Γουλφ γράφει τόσο ποιητικά τις προσωπικότητες των χαρακτήρων, ώστε πολλές φορές καταφέρνει να εκφράσει δικές μας ανησυχίες και σκέψεις τις οποίες δεν μπορούσαμε να τις κάνουμε κατανοητές σε εμάς με τη χρήση λέξεων κάθε φορά που προσπαθούσαμε. Η νοσταλγία σαν ελαφρύ πέπλο ντύνει όλο το βιβλίο ακόμα και όταν κλείσει ο κύκλος από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, χωρίς αυτό να γίνεται καθόλου κουραστικό, μα τελείως φυσικό.  Η ζωή είναι και οι αναμνήσεις μας εξάλλου.

Το βιβλίο ‘Φλας’ από την άλλη, μας διηγείται τον τρόπο που ‘είναι’ η ζωή μέσα από τα μάτια ενός κόκερ σπανιέλ και συγκεκριμένα αυτό το κόκερ σπανιέλ της Ελίζαμπεθ Μπάρεντ Μπράουνινγκ.  Μία ευφάνταστη βιογραφία μικρής σε έκταση που εστιάζει στην παρατήρηση αυτών που συνήθως δεν δίνουν σημασία οι άνθρωποι, αυτών που μας ξεφεύγουν, αυτών που ο Φλας παρατηρεί και που είναι εν τέλει πολύ σημαντικά.

 

 

 

‘Έμμα’, Jane Austen– Η Austen κατέχει επίσης μία εξέχουσα θέση στο βάθρο των κλασσικών συγγραφέων. Το ”Εμμα’, είναι ένα ευχάριστο και μεγάλο σε έκταση μυθιστόρημα που διαβάζεται μονομιάς. Η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων δημιουργεί ένα βιβλίο παζλ που ξετυλίγεται με το πέρασμα των σελίδων καθώς αρχίζουμε να τους αποκρυπτογραφούμε συναισθηματικά. Έξυπνο και αστείο μας μαθαίνει να ερμηνεύουμε την κάθε κίνηση των πρωταγωνιστών μας μέσα από την ψυχοσύνθεση της Έμμα. Η Έμμα μπορεί να μας φαίνεται αρχικά επιφανειακή ως προσωπικότητα , αλλά αυτή  η εντύπωση μας αναιρείται καθώς αρχίζουμε να την μαθαίνουμε. Ακόμη ο κάθε χαρακτήρας έχει συνήθειες, σκέψεις και απόψεις που μπλέκουν ολοένα και περισσότερο την πλοκή του βιβλίου καθώς εξελίσσεται.

Επαναλαμβάνω:

-Not just a book with a love story-

 

Σκηνή από την ταινία ‘Emma’ (2020)

 

 

Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!