Πιερ Καρντέν, ο οραματιστής της σύγχρονης μόδας
Πριν δεκαετίες, ο χώρος της μόδας ήταν πολύ διαφορετικός απ’ ότι ξέρουμε τώρα. Η παραγωγή των ενδυμάτων δεν ήταν μαζική, αντιθέτως, το κάθε ρούχο σχεδιαζόταν για τον κάθε πελάτη διαφορετικά, με βάση τις μετρήσεις του και το γούστο του. Το επάγγελμα της «μοδίστρας» ήταν απαραίτητο, και δεν μπορούσες απλά να πας σε ένα κατάστημα και να διαλέξεις ρούχα, στο νούμερο που προτιμάς. Όλα αυτά άλλαξαν, λόγω του σχεδιαστή μόδας και δημιουργού των ρούχων prêt-à-porter, Πιερ Καρντέν, ο οποίος έφυγε από την ζωή 29 Δεκεμβρίου 2020.
Ο Πιερ, γεννήθηκε στην Ιταλία το 1922, και μετανάστευσε στην Γαλλία μαζί με την οικογένεια του, σε μικρή ηλικία, το 1924. Στην Γαλλία, ο πατέρας του σύντομα βρήκε επαγγελματική επιτυχία, ως έμπορας κρασιού και είχε ως επιθυμία να δει τον γιο του αρχιτέκτονα. Ο Πιερ είχε διαφορετικά σχέδια και στα 14 του, εγκατέλειψε την πατρική του στέγη για να διδαχθεί τα μυστικά του σχεδίου μόδας και της ραπτικής, σε βιοτεχνίες της κεντρικής Γαλλίας.
Η πορεία της καριέρας τους καθορίστηκε από την παρουσίαση της πρώτης του κολεξιόν, το 1951. Ο σχεδιαστής έγινε μέσα σε ένα χρόνο πολύ επιτυχημένος, και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τα πρωτοποριακά του σχέδια και η δημιουργία του prêt-à-porter, δηλαδή των ρούχων με έτοιμα νούμερα χωρίς ανάγκη μετρήσεων και αλλαγών αναλόγως τον πελάτη, έκαναν το λογότυπο του πολυπόθητο, ανα τον κόσμο.
Ο Καρντέν δεν ήταν απλά ένας σχεδιαστής ή ράφτης, ήταν ο οραματιστής της μόδας του μέλλοντος και κατάφερε με επιτυχία όντως να διαπλάσει τον τρόπο που ντυνόμαστε, μέχρι και σήμερα. Όπως έχει πει και ο ίδιος, «Η μόδα είναι μια ακτινογραφία της κοινωνίας. Ήθελα πάντα να είμαι διαφορετικός, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχεις διάρκεια».
Ο Πιερ ήταν επίσης υπεύθυνος για τα πρώτα unisex κομμάτια ένδυσης (κάτι αρκετά εξωφρενικό για τις δεκαετίες 1950-1960) και ένας ακούραστος επιχειρηματίας, που επέκτεινε την επωνυμία του με οποιοδήποτε τρόπο μπορούσε, κάνοντας συμφωνίες και βάζοντας το λογότυπο του σε χιλιάδες προϊόντα, εκτός του χώρου της ένδυσης.
Δεν τον ενδιέφερε να ενσωματωθεί και να ακολουθήσει τις τάσεις, αλλά να ηγηθεί και να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και γι΄αυτό πειραματίσθηκε με ασυνήθιστα υφάσματα, έβαλε τα γεωμετρικά σχήματα στις σιλουέτες και την ξέφρενη πολυχρωμία ακόμα και στην αντρική, καθημερινή μόδα.
Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών, στο Παρίσι, όπου και έμενε για το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του.
Σύνολο σχεδιασμένο απο τον Πιερ Καρντέν, με βίνυλ ύφασμα
στην φούστα και στο κολιέ, 1970
Οι Beatles, ντυμένοι με δημιουργίες του Πιερ Καρντέν, 1963
“Οι πιο όμορφες πιτζάμες, που μπορείς να φορέσεις οπουδήποτε στον κόσμο!”
απο Πιερ Καρντέν, 1969
Αντρικά παντελόνια, 1972
Σκίτσο για το φόρεμα “Cardine”, ένα πρωτοποριακό ύφασμα της εποχής του, 1968
“Cosmocorps” κουστούμια και “Portholes” φορέματα, 1968