Στις 20 Φεβρουαρίου του 1967 στην Γουάσινγκτον, γεννήθηκε ο Kurt Cobain, ένα ξανθό παιδάκι με γαλάζια μάτια, που στο μέλλον θα άλλαζε τον κόσμο με την μουσική του και την προσωπικότητα του. Ήταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Nirvana, ενός συγκροτήματος που όρισε την αισθητική και τα συναισθήματα μιας ολόκληρης γενιάς. Πέθανε 5 Απριλίου του 1994, μέσω αυτοχειρίας, από σφαίρα καραμπίνας.

Η μητέρα του ήταν σερβιτόρα και ο πατέρας του μηχανικός αυτοκινήτων, και είχε μια μικρότερη αδερφή την Κίμπερλι. Η καλλιτεχνική του κλίση και η αγάπη του προς την μουσική και την ζωγραφική φαινόντουσαν από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ζωγράφιζε τους αγαπημένους του χαρακτήρες από κόμιξ και στόλιζε τα αποτελέσματα στο δωμάτιο του. Επιπλέον, είχε ξεκινήσει να τραγουδάει και να παίζει πιάνο από, μόλις, τεσσάρων χρονών. Η καλλιτεχνική του φύση δεν αποτελούσε μεγάλη έκπληξη, καθώς πολλά μέλη της οικογενείας του ήταν ήδη έμπειροι μουσικοί ή εικαστικοί.

Σε γενικές γραμμές, ο Kurt ήταν ένα χαρούμενο παιδί, και ζούσε μια συνηθισμένη παιδική ηλικία. Όλα αυτά, μέχρι τα εννιά του χρόνια, καθώς τότε οι γονείς του χώρισαν. Είχε παραδεχτεί και ο ίδιος, χρόνια αργότερα, πως το διαζύγιο επηρέασε σημαντικά την ψυχοσύνθεση του. Ντρεπόταν να αντικρίσει τους φίλους του στο σχολείο, ντρεπόταν για τον εαυτό του, ήθελε απλά ξανά μια «κανονική» οικογένεια.

Οι γονείς του κατάφεραν να βρουν συντρόφους μετά το διαζύγιο. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε, και μάλιστα χάρισε στον Cobain έναν αδερφό, τον οποίο παρ’ όλα αυτά δεν έβλεπε σαν πραγματικό αδερφό, παρά μόνο περισσότερο ως εισβολέα και ανταγωνιστή. Από την μεριά της μητέρας του, η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη, καθώς ο νέος σύντροφος της ασκούσε σωματική βία εις βάρος της, πολλές φορές ακόμη και μπροστά στον μικρό Kurt.

Ο Kurt άρχισε να εμφανίζει σημάδια της επηρεασμένης ψυχολογίας του, στο σχολείο, ενοχλώντας χωρίς λόγο ορισμένους συμμαθητές του. Η συμπεριφορά του οδήγησε τους γονείς του στο να προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν μέσω θεραπείας με ψυχολόγο, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.  Ο πατέρας του μετά από αυτό, τον έστειλε να ζήσει για λίγο καιρό μαζί με οικογενειακούς φίλους, στην οικογένεια Reed, οι οποίοι ήταν φανατικοί Χριστιανοί. Στην ενήλικη ζωή του, ο Kurt είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του με την θρησκεία και δεν έκρυβε το γεγονός ότι είναι άθεος, μια ιδεολογία που κατά πάσα πιθανότητα, ανέπτυξε τον καιρό που ξόδεψε στο σπίτι των Reed.

O Cobain από νεαρή ηλικία καταδίκαζε κάθε είδους ομοφοβικές απόψεις. Ο κολλητός του ήταν γκέι, και έβλεπε από κοντά τις άσχημες συμπεριφορές που αντιμετώπιζε συνεχώς ο φίλος του, επειδή απλά η σεξουαλικότητα του ήταν διαφορετική. Σε αυτό το σημείο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί ότι ο Kurt εκείνη την εποχή, έγραφε με γκράφιτι πάνω σε φορτηγά, την γνωστή του φράση “God is gay” (“Ο Θεός είναι γκέι”). Ο ίδιος έχει πει πως θεωρεί τον εαυτό του bisexual. Στην ενήλικη ζωή του, στήριξε την ΛΟΑΤ+ κοινότητα με διάφορους τρόπους, όπως με συναυλίες σε ΛΟΑΤ+ εκδηλώσεις και φεστιβάλς, αλλά και στηρίζοντας ΛΟΑΤ+ καλλιτέχνες στον χώρο του.

Ο Kurt είχε αποφασίσει πως δεν θα τελειώσει το λύκειο, καθώς ούτως ή άλλως οι βαθμοί του δεν του το επέτρεπαν. Η μητέρα του τότε, του δήλωσε πως «είτε θα βρει δουλειά είτε θα φύγει από το σπίτι της».  Μετά από μια εβδομάδα, ο Kurt βρήκε τα πράγματα του πεταμένα έξω, σε κούτες. Άρχισε να μένει σε σπίτια φίλων, ή και έξω, μέχρι που κατάφερε να μπει κρυφά στο υπόγειο του σπιτιού της μητέρας του.

To 1987, δημιουργήθηκε η μπάντα του, Nirvana. Αυτός, ο Krist Novoselic και ο Dave Grohl δημοσιεύσαν τον πρώτο τους δίσκο, “Bleach”, to 1989, μέσω της μικρής, δισκογραφικής εταιρίας Sub Pop.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε γι’ αυτούς ξαφνικά το 1991, με το πασίγνωστο κομμάτι “Smells Like Teen Spirit”, το οποίο παίζει στα ραδιόφωνα μέχρι και σήμερα. Η μπάντα απέκτησε γρήγορα παγκόσμια φήμη, και ο δεύτερος δίσκος τους “Nevermind” έγινε σήμα κατατεθέν για το νέο ρεύμα rock μουσικής, grunge. Ο χρόνος του Kurt και των άλλων δύο μελών, γέμισε από προγραμματισμένα lives, συνεντεύξεις και εμφανίσεις. Όσο κι αν φαίνεται ζηλευτό ένα τέτοιο κατόρθωμα, ο Kurt είχε διαφορετικά συναισθήματα. Η απότομη φήμη, η εμπορευματοποίηση της τέχνης του και όλες οι ευθύνες που ήρθα μαζί με αυτά, ήταν βαριά για τον Kurt και ως ένα επίπεδο.

Ο Kurt ήταν για χρόνια χρήστης ναρκωτικών ουσιών, από μαριχουάνα και LSD, μέχρι ηρωίνη. Το 1990 ήταν ήδη χρόνιος χρήστης, και η κατάσταση απλά χειροτέρευε από εκεί και πέρα. Η σχέση του με την σύζυγο του, την τραγουδίστρια των Hole, Courtney Love, ξεκίνησε εν ολίγοις μέσω των ναρκωτικών. Με την Courtney, παντρεύτηκαν το 1992, στην Χαβάη, με καλεσμένους μόνο τους κοντινότερους ανθρώπους τους. Η σχέση τους ήταν μόνιμο θέμα στις κίτρινες φυλλάδες, ειδικά όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός ότι η τραγουδίστρια έκανε χρήση ηρωίνης στο πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης της, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος. Τον Αύγουστο του 1992, γεννήθηκε η Frances, η κόρη του Kurt, την οποία και λάτρευε.

Ο Cobain αντιμετώπιζε για χρόνια ψυχολογικά θέματα, όπως βαριά μορφής κατάθλιψη, ώσπου τον Απρίλιο του 1994, έβαλε τέλος στην ζωή του αφήνοντας ένα σημείωμα στην γυναίκα του και στην κόρη του, μετά από μια τελευταία δόση ηρωίνης. Το κοινό του έπεσε σε πένθος, και ο Kurt μπήκε αυτόματα στο “27 Club”, ένα όνομα που εκφράζει το σύνολο των καλλιτεχνών που πέθαναν στα 27 τους χρόνια. Διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ανέβηκαν στη  επιφάνεια, μιλώντας για δολοφονία και όχι αυτοχειρία. Μέχρι και σήμερα, κάποιοι πιστεύουν πως η Courtney Love βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ενοχή της.

Το τελευταίο σημείωμα του Kurt Cobain.

Για πολλούς ο Kurt Cobain, ήταν ένα «καμένο χαρτί» που κατάφερε να ανέβει στην κοινωνική κλίμακα μέσω της μουσικής του και αποτελούσε «κακό παράδειγμα» για τους χιλιάδες νέους και εφήβους που τον υποστήριζαν. Η αλήθεια είναι πως ο καλλιτέχνης αυτός, ήταν μια ευαίσθητη ψυχή, και υποστήριζε κάθε είδους μειονότητα μέσω της μουσικής του και του δημόσιου λόγου του. Είχε θίξει θέματα ταμπού, όπως η ομοφοβία και ο σεξισμός και στην μουσική του αλλά και μέσω των συνεντεύξεων του. Ο θάνατος του ήταν μια πραγματική απώλεια.

 

Αξιοσημείωτα αποφθέγματα του:

“To καθήκον της νεολαίας είναι να μάχεται κατά της διαφθοράς.”

“Γελάνε με εμένα επειδή είμαι διαφορετικός, γελάω με όλους γιατί είναι ίδιοι.”

“Θα ήθελα να απαλλαγούμε από τους ομοφοβικούς, τους σεξιστές και τους ρατσιστές στο ακροατήριό μας. Ξέρω ότι είναι εκεί έξω και πραγματικά με ενοχλεί.”

“Κανείς δεν πεθαίνει παρθένος. Όλους μας γ@@ει η ζωή.”

“Εάν πεθάνεις είσαι ολοκληρωτικά ευτυχισμένος και η ψυχή σου κατοικεί κάπου αλλού. Δεν φοβάμαι να πεθάνω. Η γαλήνη μετά το θάνατο είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου.”