Πολλές φορές όταν ακούμε ένα τραγούδι συνδεόμαστε με αυτό, νιώθουμε ότι ταυτιζόμαστε και το βιώνουμε σα να διηγείται μια πραγματική ιστορία.

Το πολύ γνωστό βίντεο που πλαισιώνει ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των Pink Floyd, παρουσιάζει έναν πολύ αυταρχικό καθηγητή και τους μαθητές να επαναστατούν εναντίον του σχολικού συστήματος που τους επιβάλλει μια τετραγωνισμένη λογική.

Η πραγματικότητα, όμως, και η ιστορία για αυτό, είναι λίγο διαφορετική από αυτή που πιστεύαμε ως τώρα. Το τραγούδι που ακούμε, αποτελεί μόνο το δεύτερο από τα τρία μέρη του Another Brick In The Wall, ενός τραγουδιού που πλαισιώνει την ταινία των Pink Floyd «The Wall». Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ήρωα, του Pink, για τα γεγονότα σημάδεψαν την ζωή του και αποτέλεσαν τελικά Another Brick In The Wall, τούβλα σε έναν τοίχο που ο ίδιος έφτιαξε για να προστατευθεί.

Ο πατέρας του ίδιου του Roger Water (ο στιχουργός των Pink Floyd) συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και σκοτώθηκε όταν ο Roger ήταν μόλις 5 ετών, με αποτέλεσμα  να μην έχει καμία ανάμνηση από τον πατέρα του παρά μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Στο πρώτο μέρος του τραγουδιού εμφανίζεται ο Pink με την μητέρα του να προσεύχεται κλαίγοντας στην εκκλησία για τον θάνατο του συζύγου της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκείνο να παίζει με ένα πολεμικό αεροπλανάκι. Όταν φεύγουν, η μητέρα του τον αφήνει να παίξει στη παιδική χαρά, όπου προσπαθούσε να τραβήξει χωρίς αποτέλεσμα την προσοχή ενός άντρα που έπαιζε με το παιδί του. Στο τέλος, φαίνεται ο Pink να κάθεται μόνος σε μια κούνια περιμένοντας κάποιος να τον κουνήσει. Αυτή η μοναξιά είναι ένα brick για αυτό που ζητούσε σε όλη του τη ζωή· η αγάπη του πατέρα του.

Και όσο μεγαλώνει η απώλεια, τα βιώματά του γίνονται just another brick in the wall, απομακρύνοντάς τον ακόμα περισσότερο από το περιβάλλον του.

 

Το δεύτερο μέρος του τραγουδιού, που όλοι έχουμε ακούσει, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που περιόριζαν τον Roger Water και δεν τον άφηναν να είναι ο εαυτός του, παραλληλίζοντας αυτούς τους ανθρώπους  με τους καθηγητές των σχολείων και το εκπαιδευτικό σύστημα. Το τραγούδι που κυκλοφόρησε ξεχωριστά από την ταινία δείχνει ακόμα έναν παράγοντα που καθόρισε την ζωή του Pink. Ο φόβος, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του τραγουδιού, που μπορεί να προέρχεται από το σχολείο, την κοινωνία, το κράτος ως ένδειξη κυριαρχίας και δύναμης για την επιβολή της σιωπής και ενός συγκεκριμένου τρόπου σκέψης. Το μήνυμα των Pink Floyd εδώ είναι ξεκάθαρο, καταδικάζουν την αυθαιρεσία και όχι την μάθηση και την εκπαίδευση.

 

All in all, it was all just bricks in the wall

All in all, you were all just bricks in the wall

 

«Πραγματικά, το πιο σημαντικό πράγμα για αυτό το τραγούδι δεν είναι η σχέση με τον δάσκαλο του σχολείου. Ήταν το πρώτο μικρό πράγμα που έγραψα, όπου εξέφρασα λυρικά την ιδέα ότι μπορείς να φτιάξεις ή να χτίσεις έναν τοίχο από διάφορα διαφορετικά τούβλα, που όταν συνδεθούν μαζί δημιουργούν κάτι αδιαπέραστο, και έτσι αυτό ήταν μόνο ένα από αυτά.»

-Roger Water

 

Προς το τέλος του δεύτερου μέρους φαίνεται ο Pink να φαντάζεται όλους τους μαθητές να επαναστατούν και ίσως αυτό να συνδέεται με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα αντιληφθούν την ματαιότητα του τοίχο που έχουν κτίσει μπροστά τους ως αποτέλεσμα του φόβου και θα τον γκρεμίσουν.

Στο τρίτο μέρος του τραγουδιού, ο Pink λέει

I don’t need no arms around me

I don’t need no drugs to calm me

I have seen the writing on the wall

Don’t think I need anything at all

με τον ίδιο να θυμάται τη ζωή του και να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του, μέχρι τελικά στο τέλος της ταινίας ο ίδιος να γκρεμίσει τον τοίχο που τον χώριζε με τους ανθρώπους.

Το τραγούδι Another Brick In The Wall είναι ένα από τα τραγούδια του αλμπουμ The Wall των Pink Floyd που πλαισιώνουν την ταινία και εξερευνούν τα τραύματα της παιδικής ηλικίας των ανθρώπων γύρω από τον ίδιο χαρακτήρα.

 

Pink Floyd – Another Brick In The Wall

Μέρος 1:
Daddy’s flown across the ocean
Leaving just a memory
Snapshot in the family album
Daddy what else did you leave for me?
Daddy, what’d’ja leave behind for me?!?
All in all it was just a brick in the wall.
All in all it was all just bricks in the wall.

“You! Yes, you! Stand still laddy!”

When we grew up and went to school
There were certain teachers who would
Hurt the children any way they could

By pouring their derision
Upon anything we did
And exposing every weakness
However carefully hidden by the kids

But out in the middle of nowhere
When they got home at night, their fat and
Psycopathic wives would thrash them
Within inches of their lives

Μέρος 2:
We don’t need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone

Hey! Teachers! Leave them kids alone!

All in all it’s just another brick in the wall.
All in all you’re just another brick in the wall.

We don’t need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave us kids alone!
All in all it’s just another brick in the wall.
All in all you’re just another brick in the wall.

“Wrong, Do it again!”
“If you don’t eat yer meat, you can’t have any pudding. How can you
have any pudding if you don’t eat yer meat?”
“You! Yes, you behind the bikesheds, stand still laddy!”

Μέρος 3:
I don’t need no arms around me
And I dont need no drugs to calm me.
I have seen the writing on the wall.
Don’t think I need anything at all.
No! Don’t think I’ll need anything at all.
All in all it was all just bricks in the wall.
All in all you were all just bricks in the wall.