Αν είχε χρώμα θα ήταν κόκκινη , άν είχε γεύση θα ήταν της σοκολάτας και αν ήταν ποίημα θα ήταν το Μονόγραμμα. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου , 14 Φλεβάρη κάθε χρόνου είναι μια μέρα τόσο αγαπητή και τόσο μισητή. Δεν ξέρουμε αν είναι χριστιανική γιορτή , πως προέκυψε , πόσα χρόνια γιορτάζεται αλλά κάθε χρόνο με αυτήν ασχολούμαστε. Ας την αποδομήσουμε λίγο λοιπόν.

Ο Βαλεντίνος ήταν ένας καθολικός ιερέας που κατα τους διωγμούς του Αυτοκράτορα Κλαύδιου μαρτύρησε για την πίστη του στον χριστιανισμό το 270 μ.Χ. Γιατί; Επειδή τελούσε το μυστήριο του γάμου σε ζευγάρια διαδίδοντας την χριστιανική πίστη. Η καθολική εκκλησία , όρισε εκείνη την ημερομηνία ως εορτή της μνήμης του όπως συμβαίνει με όλους τους Αγίους. Κατόπιν , στις 15 Φλεβάρη εορτάζεται και μια παγανιστική εορτή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια. Αυτά λοιπόν είναι μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία. Απαγορεύτηκαν όμως το 494 μ.Χ. από τον Πάπα.

Οι θρύλοι που κυριαρχούν για την πραγματική ιστορία του Βαλεντίνου είναι πολλοί μα σημασία έχει πως κατα τον 14ο αιώνα μόνο καθιερώθηκε σαν γιορτή της ευγενούς αγάπης αλλά όχι επίσημη θρησκευτική εορτή για την Ορθοδοξία αλλά και τον Καθολικισμό. Είναι επίσημη όμως εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία. Ο Βαλεντίνος και η Βαλεντίνα γιορτάζουν αυτή την ημέρα λόγω της μεγάλης φήμης της γιορτής και του θανάτου του Αγίου.

Στην Ελλάδα, αν και η γιορτή αυτή μας αρέσει πολύ και την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο, το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Όμως , ακολουθώντας την τάση και λόγω συνήθειας ενδεχομένως , η 14η Φλεβάρη μας αρμόζει περισσότερο.

Θεωρητικά , όποια κι αν είναι αυτή η μέρα, έχει βάση και ιστορία , ανήκει ή μη σε κάποια θρησκεία που ενστερνιζόμαστε , καταλήγουμε πως έχει εδραιωθεί και καθιερωθεί τόσο πολύ στην ζωή μας είτε ενώ την μισούμε είτε αν την γιορτάζουμε. Αν δεν ήταν αυτή θα ήταν κάποια άλλη με τα ίδια στερεότυπα και την ίδια έκφραση.