Το 1973 ο Brian Duffy φωτογραφίζει τον David Bowie για το εξώφυλλο του Alladin Sane, η εικόνα του χλωμού Bowie με τα πύρινα κόκκινα μαλλιά και τον κεραυνό θα μείνει για πάντα στην ιστορία και θα χαρακτηριστεί ως η Μόνα Λίζα των εξωφύλλων. 

Εξίμιση εκατομμύρια αποτελέσματα στο Google με αυτήν την εικόνα, κάποια εκατομμύρια makeup tutorials στο Youtube, διακόσα εξήντα εκατομμύρια προβολές video στο Tik Tok για αυτό το makeup look, αλλά το όνομα του ανθρ
ώπου που ζωγράφισε τον κεραυνό, Pierre LaRoche,  παραμένει στην αφάνεια. Και δεν είναι μόνο η δημιουργία του για το Alladine Sane που έμεινε στην ιστορία, ο Pierre LaRoche είναι επίσης υπέυθυνος για το makeup του Bowie στο video cilp του Life in Mars άλλα και όλων των εμφανίσεων στο Ziggy Stardust tour. Ακόμα, ήταν ο δημιουργός του makeup για  το θρυλικό cast στην cult ταινία The Rocky Horror Picture Show(1975). Πώς γίνεται λοιπόν, ο άνθρωπος πίσω από τα looks του Ziggy Stardust και του Dr. Frank n Further να παραμένει ανώνυμος;

Η ζωή του Pierre LaRoche αρχίζει  στην αποικιοκρατούμενη γαλλική Αλγερία σ’ένα συντηρητικό περιβάλλον. Ώντας ενήλικας φεύγει για το Παρίσι και έπειτα το Λονδίνο όπου δουλεύει σαν makeup artist και πωλητής στον κεντρικό πάγκο της Elisabeth Arden στο πολυκατάστημα Selfridges. Παρολαυτα, η θέση αυτή αρχίζει να μην του ταιριάζει, το πολυκατάστημα απευθύνεται σε μεγαλοαστές κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας και η εταιρεία επιδιώκει ένα συντηρητικό και εμπορικό προφιλ. Όταν πια θα παραιτηθεί για να αποκτήσει την καλλιτεχνική ελευθερία που χρειαζόταν, αρχίζει να συνεργάζεται με τους rock καλλιτέχνες της εποχής και το 1972 γνωρίζει τον  David Bowie.

David Bowie και Pierre LaRoche στα γυρίσματα του Life on Mars

Με τον Bowie θα αναπτύξουν μια στενή συνεργασία και φιλία, η οποία αποτυπώνεται συγκινητικά σε  πολλαπλά στιγμιότυπα από την περιοδία Ziggy Stardust, όπου δούλεψαν για πρώτη φορά μαζί.  Τότε θα τελειοποιήσουν το χαρακτηριστικό εξωγήινο look του αστεράνθρωπου, βάζοντας τα θεμέλια για την αισθητική glam rock της δεκαετίας. Επηρεασμένος από το παραδοσιακό ιαπωνικό Kabuki theater, ο LaRoche ζεσταίνει το πρόσωπο του David με κόκκινη ή ροζ μπογιά και αφήνει το υπόλοιπο πρόσωπό του κατάλευκο και πουδραρισμένο. Στο μέτωπο συχνά ζωγραφίζουν ένα χρυσό μετάλλιο. Τα μάτια είναι είτε γυμνά με khol μαύρο μολύβι (όπως οι Αλγερινές γυναίκες ) είτε έντονα με ένα απαλό shimmer, όπως στο video clip του  Life on Mars, οπου ο Pierre LaRoche ταίριαξε την σκία στα μάτια με το έντονο γαλάζιο κουστούμι που φορούσε ο τραγουδιστής.  Στο εξώφυλλο του Pin ups(1973) με την Twiggy ο LaRoche είχε την ευφάνταστη ιδέα να ζωγραφίσει μάσκες στα πρόσωπα τους για να εξισορροπήσει την χρωματική αντίθεση της μαυρισμένης Τwiggy με τον κατάλευκο Bowie. Αλλά ο Pierre δεν ήταν ευρηματικός μόνο στις επιρροές του και στην αισθητική του, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Καθώς στην εποχή τους οι εταιρείες ομορφιάς ήταν λίγες και ακριβές και η τεχνολογία καλλυντικών περιορισμένη, ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν τα έντονα και ανθεκτικά χρώματα που χρειάζονταν για την σκηνή. Από το αφιέρωμα του περιοδικού Music Scene (1973) μαθαίνουμε, ότι και οι δύο τους ψώνιζαν από μικρά μαγαζιά σε όλο τον κόσμο ( πχ την Ρώμη και την Ιαπωνία ) πινέλα,  πούδρες και κρεμώδεις χρωστικές προορισμένες για θεατρικό makeup.

Και ο κεραυνός; Η έμπνευση για να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύμβολο ήρθε στους δύο φίλους, από το logo σ’έναν βραστήρα ρυζιού. Ο studio manager Francis Newman του φωτογράφου B.Duffy θυμάται ότι ο  LaRoche άρχισε να ζωγραφίζει έναν μικρό κεραυνό στο πρόσωπο του Bowie και τότε ο φωτογράφος τον σταμάτησε , πήρε ενα μολύβι σχεδίασε έναν μεγάλο κεραυνό πάνω στο David και του είπε να τον κάνει έτσι. Για να τον τελειοποιήσει ο Pierre χρειάστηκε μία ώρα και χρησιμοποίησε κόκκινο κραγίον για να φανεί έντονο το χρώμα στην κάμερα. Πολλοί πιστεύουν ότι συμβολικά ο κεραυνός τέμνει το πρόσωπο του Bowie για να δηλώσει την αμφισημία του καλλιτέχνη και το μεταβατικό εκείνο στάδιο της ζωής του όταν άρχιζε την καριέρα του στην Αμερική. Όπως και να έχει από τότε ο κεραυνός έμελλε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Bowie που αναπαράγεται επ’αόριστον από τα πρόσωπα των θαυμαστών του μέχρι και σε κούπες κάφε. 

Μαζί με τον Mick Jagger

Το 1975 ο LaRoche θα ακολουθήσει και εκείνος την καριέρα του στην Αμερική, όπου συνοδεύει τον Mick Jagger σαν προσωπικός του makeup artist/ στυλίστας για την περιοδεία των Rolling Stones στις ΗΠΑ. Θα συνεργαστεί ακόμα με την Bianca Jagger, τους Daryl Hall και John Oates και τον Mickey Finn από τους T-Rex.

Αλλά είναι μία ακόμη δουλεία του που θα παραμείνει στην ιστορία, αυτή για την ταινία The Rocky Horror Show. Όσο το έργο παιζόταν στο θέατρο, οι ηθοποιοί βάφονταν μόνοι τους, αλλά για την ταινία οι παραγωγοί εμπιστεύτηκαν στον LaRoche να σχεδιάσει το makeup των χαρακτήρων. Οι επιρρόες της αισθητικής του glam rock (της οποίας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη) και της punk υποκουλτούρας είναι εμφανείς στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Ο  Frank-N-Furter μας σοκάρει με το κατάλευκο του δέρμα, τα έντονα μαύρα φρύδια, την μαύρη khol σκιά και τα κατά κόκκινα χείλη. Ενώ η Susan Saradon εμφανίζεται με ζωγραφισμένη μάσκα κλόουν όπως και προηγουμένως η Twiggy στο εξώφυλλο του album Pinups. 

Dr. Frank n Further

Και εδώ οι πηγές σταματούν. Είναι αλήθεια δύσκολο να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για εκείνον, αλλά γνωρίζουμε ότι πέθανε από επιπλοκές του AIDS στα μέσα του ογδόντα. Δυστυχώς ανήκε στην γενιά των καλλιτεχνών που χάθηκαν πρόωρα από το AIDS και δεν πρόφτασαν να χτίσουν την υστεροφημία τους. Επίσης, ανήκε σε μια εποχή που δύσκολα αναγνώριζε και έδινε τα εύσημα για την δουλειά των επαγγελματίων στην μόδα όπως οι makeup artist, οι  κομμωτές και οι στυλίστες. Και αυτό είναι λυπηρό γιατί η επιρροή του, αν και νοείται ως σημαντική, δεν μπορεί να μετρηθεί και να του αποδοθεί επάξια. Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι βοήθησε τον David Bowie να δημιουργήσει μια εικόνα αναίσχυντης θεατρικότητας και ανδρόγυνης έκφρασης, που τάραξε την μέχρι τότε ψυχεδελική rock, η οποία βασιζόνταν στην απλότητα και την “φυσικότητα”.  Μαζί οι δύο τους χρησιμοποιήσαν το makeup όχι απλά για να ωραιοποιήσουν ένα πρόσωπο αλλά σαν κάθε άλλη τέχνη, για να πουν ιστορίες, να δηλώσουν τις διαπολιτισμικές επιρροές τους και να αμφισβητήσουν κοινωνικά σταθερά όπως το φύλο. Ο Bowie δεν ήταν ο πρώτος άντρας που φόρεσε makeup αλλά είναι ο πιο σημαντικός rock καλλιτέχνης που κατάλαβε τις δυνατότητες του.  Γι’αυτό τους βλέπουμε, Pierre και David,  στο documentary “Ziggy Stardust & the Spiders from Mars” να πειράζουν φιλικά την γυναίκα του Bowie, Angie, και να της λέει εκείνος: “What do you know about makeup, you’re just a girl!?” 

 

Πηγές:

  • Shock and Awe, Simon Reynolds, 2016
  • Performing Glam Rock, Gender and Theatricality in Popular Music, Philip Auslander, 2006