Τι σας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν σκέφτεστε την λέξη “τέχνη”; Πιθανότατα ο χορός, η μουσική, το θέατρο και τα εικαστικά είναι οι πιο προφανείς απαντήσεις. Η σύντομη συνέντευξη αυτή, ωστόσο, είναι αφιερωμένη σε μια όχι και τόσο συνηθισμένη μορφή τέχνης, ή μάλλον σε μια υπερ-τέχνη που περιλαμβάνει λίγο πολύ όλες τις υπόλοιπες. To Drag, όπως μας περιγράφουν οι αγαπητές Haus of Proletarea από την Θεσσαλονίκη, είναι μια εκφρασμένη υπερβολή περισσότερο αναγκαία από ποτέ ειδικά στις μέρες μας που η ελευθερία μας καταστρατηγείται καθημερινά με διάφορους τρόπους. To Drag είναι μια ηχηρή, δημιουργική φωνή αντίστασης ενάντια στις καταπιέσεις της ετεροκανονικής και πατριαρχικής μας πραγματικότητας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η δραστηριότητα του Drag είναι σημαντική από πολυάριθμα haus και μεμονωμένα άτομα, τα οποία θεωρήσαμε πως αξίζει να αναδειχθούν περισσότερο, να τα γνωρίσουν οι αναγνώστες μας και να αποκτήσουν σταδιακά την ορατότητα που τους αρμόζει! Ας διαβάσουμε, λοιπόν, τι διαφορετικό είχε να μας πει αυτή η ταλαντούχα ομάδα..

Συνέντευξη και αφιέρωμα: Μαρίλια Φωτοπούλου


Θα θέλατε να κάνετε μια μικρή εισαγωγή για το αναγνωστικό μας κοινό μιλώντας μας αρχικά για το τι ακριβώς είναι το Drag;

Το drag είναι μία παραστατική τέχνη. Είναι μία τέχνη μέσω της οποίας διακωμωδούνται τα στερεότυπα γύρω από το φύλο, καθώς και επιβεβαιώνεται η επιτελεστικότητα αυτού. Πέρα από αυτό, το σύγχρονο drag ως μορφή τέχνης και πολιτικής δήλωσης, έχει τις απαρχές του στην Ballroom κουλτούρα που γεννήθηκε από μαύρες και Λατίνες τρανς γυναίκες. Μεγαλώνοντας σε έναν λευκό cis-ετεροκανονικό κόσμο έφτιαξαν το δικό τους “safe space” μέσα στο οποίο το κάθε άτομο υπήρχε χωρίς την συστημική καταπίεση και μπορούσαν να είναι ό,τι ήθελαν. Αυτή την κουλτούρα συνεχίζουμε να τιμούμε εμείς σήμερα με σεβασμό στις ρίζες της.

Ποια άτομα αποτελούν το Haus of Proletarea, πότε και πού δημιουργήθηκε;

Το Haus of Proletarea δημιουργήθηκε ως ανάγκη μιας drag πολιτικής σκηνής στη Θεσσαλονίκης με αφορμή μια εκδήλωση του Ζακ Κωστόπουλου\Zackie oh. Το Νοέμβριο του 2018 μια ομάδα ατόμων που τους αφορούσε αυτή η τέχνη, συσπειρώθηκε και έκανε το πρώτο show.  Το haus αποτελείται από 5 άτομα: Angel Seemen, Aurora Paola Morado, Deborah Xanaxaki, το McMorait και την Πυρ Ιάζνιφ.

Angel Seemen
Aurora Paola Morado
To McMorait

Deborah Xanaxaki

Τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα drag show σας;

Τα show μας αποτελούνται κυρίως από νούμερα lip-sync, ζωντανή ερμηνεία, σάτιρα και πολιτικό σχολιασμό επικαιρότητας. Ο πολιτικός μας σχολιασμός αφορά τις αρχές της αυτό-οργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και της αυτοδιάθεσης, της queer κουλτούρας και του αντιπατριαρχικού αγώνα. Επιλέγουμε να εμφανιζόμαστε σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις όπου το κοινό μπορεί να μας παρακολουθήσει χωρίς οικονομική επιβάρυνση και να υπάρχει σε έναν ασφαλή χώρο.

Δραστηριοποιείστε με κάποιον τρόπο εν μέσω της πανδημίας;

Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα διάλειμμα λόγω της κατάστασης που έχει επέλθει λόγω της πανδημίας , που προκύπτει από την αυστηρότητα των μέτρων που επιβάλλει η εξουσιαστική αυθαιρεσία ταυτόχρονα με την δική μας ανάγκη να προστατέψουμε τις εαυτές μας από την απειλή του ιού.

Ποια είναι η θέση σας ως drag queens απέναντι στα έμφυλα στερεότυπα;

Οι κοινωνίες δομούν τους έμφυλους ρόλους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν στο μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που υιοθετούν. Ειδικά σήμερα, όπου το δυτικό μοντέλου του καπιταλισμού και της πατριαρχίας έχει επιβάλει μία κανονικότητα πολύ αυστηρή που δεν αφήνει χώρο για πολλές από εμάς, είναι επείγουσα ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε, να υπάρξουμε και να εκφραστούμε ριζοσπαστικά κόντρα σε αυτή την καταπιεστική κανονικότητα. Εμείς ως συλλογικότητα είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην αποδόμηση  των στερεοτύπων αυτών μέσω της τέχνης μας.

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

Το μήνυμα που θέλουμε να περνάμε στο κοινό μας είναι να νιώθει την ελευθερία να εκφράζεται όπως αυτό επιθυμεί, πέρα από τις κοινωνικές νόρμες!


Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη από το Haus of Proletarea για την συνεργασία και τον χρόνο που διέθεσαν και εύχομαι σύντομα να επανέλθουν δια ζώσης στα εξαιρετικά-αγωνιστικά τους show στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο!

Μπορείτε να τις βρείτε στα social media τους στο Facebook και στο Instagram. Όλες οι φωτογραφίες είναι πρωτότυπες και ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της ομάδας.

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε για περισσότερα haus και drag queens στην Ελλάδα, προτείνουμε να διαβάσετε και το συγκεκριμένο άρθρο από το avmag.gr